Animalele de companie in societate

0 Shares
0
0
0

Animalele de companie ofera companie, unul dintre cele mai clare beneficii pentru proprietarii lor, dar pot oferi mult mai mult, dupa cum reiese din cercetarile si studiile stiintifice. Datorita cresterii disponibilitatii informatiilor, se poate observa ca legatura persoana-animal de companie dobandeste un rol important in aspectele practice si psihologice ale societatii de astazi.

Pentru multi oameni, o viata fara un animal de companie este aproape de neimaginat. Animalele de companie ofera companie, afectiune si protectie. Ei pot deveni colegi de joaca, formand legaturi unice intre oameni si animale, legaturi care ajung sa fie esentiale in viata lor. In societatea de astazi, prezenta animalelor de companie ajuta multi oameni sa faca fata cresterii nivelului lor de stres si anxietate.

BENEFICII FIZICE, SOCIALE SI EMOTIONALE

De fapt, animalele de companie joaca un rol important in aproape fiecare etapa a dezvoltarii umane. Pentru copii, animalele de companie favorizeaza un sentiment de responsabilitate, ingrijire si comunicare. Relatia insufla incredere si prietenie, calitati care indura si intaresc pe masura ce copilul creste.

In ceea ce priveste adultii, animalele de companie dobandesc noi roluri, oferind companie celor care traiesc singuri; sa ofere posibilitatea de a intra in contact cu alte persoane, de exemplu, atunci cand un proprietar isi plimba cainele; si o motivatie pentru persoanele in varsta care, din moment ce au restrictionat comunicarea cu alte persoane, pot da dragostea si afectiunea lor animalelor lor de companie.

Pentru unii oameni, prezenta animalelor de companie are o semnificatie si mai clara. Prin formare, animalele de companie isi pot ajuta proprietarii sa duca o viata mai normala, asa cum este cazul cainilor ghid. Exista, de asemenea, animale care sunt instruiti pentru a ajuta persoanele surde sa identifice si sa reactioneze la semnalele pe care in mod normal nu le-ar putea percepe.

Acestea si alte calitati sunt din ce in ce mai recunoscute in studiile stiintifice care abordeaza relatia dintre oameni si animalele lor de companie. Coexistenta oamenilor si a animalelor de companie a devenit un domeniu de cercetare care a atras interesul unui numar tot mai mare de psihologi, oameni de stiinta si medici veterinari din intreaga lume. Acest lucru a condus, la randul sau, la o multitudine de informatii din ce in ce mai accesibile.

S-a constatat, de exemplu, ca prezenta unui animal de companie poate duce la scaderea stresului, reducerea tensiunii arteriale si reducerea nivelului de anxietate. Diferite studii stiintifice au aratat ca proprietarii de animale de companie care sunt, de asemenea, pacienti cardiaci au o sansa mai mare de recuperare decat acei pacienti care nu sunt proprietari de animale de companie.

In mod similar, beneficiile pentru proprietarii de caini includ imbunatatirea sanatatii datorita exercitiilor fizice regulate.

Prin urmare, contributia animalelor de companie la societate depaseste rolul evident de partener. In schimbul generozitatii si afectiunii neconditionate a atator animale de companie, proprietarii lor isi dau seama din ce in ce mai mult de nevoia de a le oferi o ingrijire adecvata. Mai ales pentru a va asigura ca animalele de companie primesc o dieta pregatita corespunzator. Vezi mai multe detalii pe exopet.ro.

Animalele de companie au facut parte din viata noastra pentru aproape toata istoria care a fost documentata si, prin urmare, nu sunt doar un fenomen al secolului XXI. Nu se stie daca omul timpuriu a inceput sa domesticeasca animale pentru hrana si sa antreneze caini de maturatori pentru a ajuta sau daca cainii au inceput sa faca parte din viata omului chiar mai devreme. Se crede ca, probabil, datorita abilitatilor excelente ale pisicilor de a vana rozatoare, pisicile au fost folosite de vechii egipteni in depozitele de grau. Cu toate acestea, ramane intrebarea daca pisica a vazut omul ca un vanator superior si pur si simplu se lasa imblanzita in schimbul hranei gratuite.

Exista un numar nesfarsit de reprezentari istorice ale animalelor de companie ca parte a vietii noastre. Ganditi-va la mormantul cavalerului inarmat cu cainele sau la picioare ca la un semn de fidelitate sau la manuscrisele medievale magnifice cu caini, pisici si pasari pline de viata pe margini. De-a lungul secolelor, portretele nobilimii au reprezentat regi si regine cu animalele lor preferate.

Pisica de pe nava capitanului Scott care a efectuat expeditia la Polul Sud in 1912, a fost prima de acest fel care a aterizat si a supravietuit iernii in Antarctica. Pisica avea propria patura, hamac si perna.

Indiferent de modul in care a aparut pentru prima data, putem fi siguri de un singur lucru: legatura puternica dintre oameni si animalele de companie este reciproc avantajoasa din toate punctele de vedere. Pur si simplu vizionarea unui copil jucandu-se cu un caine sau o pisica sau o persoana mai in varsta care se bucura de compania unui animal, sporeste beneficiile reciproce si interdependenta relatiei. Este din ce in ce mai recunoscut faptul ca beneficiile reciproce variate ale proprietatii animalelor de companie le depasesc cu mult pe cele ale unei simple tovarasii.

0 Shares