Calibrarea gamma pentru un monitor cu LED

Calibrarea gamma pentru un monitor cu LED

Poate ai citit diverse review-uri (mai ales daca ai fost interesat despre achizitia unui monitor) si cu siguranta ai observat in aceste review-uri, randuri ample despre “gamma” de care este capabil un monitor.

Aici vom incerca sa explicam acest concept, in ceva mai multe detalii. Vrei monitoare second hand full hd? Intra pe DiablosComputer.ro!

Ce este exact, gamma?

Fiecare punct de luminozitate dintre 0 si 100% trebuie sa aiba o anumita valoare a luminozitatii pentru a se potrivi cu gamma din camera ce a creat acea imagine. Cineva ar putea crede ca acest tip de relatie este unul linear.

De exemplu, un semnal de 50% este egal cu un output de lumina de 50%. Dar, veti vedea ca nu asta este cazul. Masuratorile care se fac asupra unui monitor, urmaresc o valoare gamma standard, de 2.2.

Sa luam un monitor oarecare, nu vom da numele brandului sau modelul: nivelul minim de luminozitate la negru este de .39cd/m2 iar punctul maxim de alb este 239.67 cd/m2. Daca gamma-ul acestui display ar fi linear, un semnal de 50% ar trebui sa rezulte intr-un nivel de lumina de 119.84 cd (candela) per metru patrat.

Valoarea actuala este mai mica de jumatate si anume doar 52.01 cd/m2. De ce? Pentru a afla acest lucru, trebuie sa invatam si putina istorie…

Primele display-uri, foloseau tuburi catodice (cu tunuri de electroni) pentru a crea imaginile afisate pe ecran. Electronii erau “aruncati” catre o matrice din fosfor, producandu-se lumina.

Dupa cum ne-am putut da seama, intensitatea luminii astfel produse pe o astfel de matrice, nu era una lineara ci mai degraba una logaritmica. Desigur, camerele si celelalte device-uri de inregistrare, trebuiau sa se plieze pe aceasta curba de output si exact asa procedeaza si in ziua de astazi, chiar daca monitoarele de tip CRT, nu mai sunt de mult printre noi.

Aproape toate device-urile de imagine, fie ca sunt de input (de intrare) sau de output (de iesire), sunt concepute pentru display-ul unui gamma cu valoarea de 2.2. In timp ce exista anumite variatii ale acestui numar, valoarea de 2.2 este o norma acceptata pentru media (video si fotografie).

Daca monitor-ul tau este capabil de display-ul unui gamma de 2.2 sau a unei valori foarte apropiate (2.25 de exemplu), acesta se va plia cu succes pe semnalul oricarei surse.

Cum se masoara acest lucru?

Este destul de simplu sa se adune astfel de date, atunci cand se masoara asa numitul grayscale (capabilitatea de a reda toate nuantele de gri). Pattern-urile in acest caz, sunt mici ferestre ce reprezinta intensitatile de semnal, de la 0 la 100. Pentru fiecare masuratoare, se inregistreaza o valoare Y a luminozitatii.

Apoi, cu ajutorul unui software specializat, se calculeaza diferenta dintre valorile masurate si cele ideale. Din aceasta diferenta, rezulta gamma monitorului ce a fost supus acestui test.

Cu cat acest numar este mai apropiat de valoarea 2.2, cu atat mai bine. Monitoarele profesionale din ziua de astazi, mai ales cele IPS, au capacitatea sa livreze un gamma 2.2 curat, cu foarte putine deviatii, in functie de luminozitatea la care sunt setate.

Exit mobile version