Cancerul de san: imagine de ansamblu

Cancerul de san: imagine de ansamblu

Cancerul de san este o boala in care anumite celule din san devin anormale si se inmultesc incontrolabil pentru a forma o tumora. Desi cancerul de san este mult mai frecvent la femei, aceasta forma de cancer se poate dezvolta si la barbati.

Atat la femei, cat si la barbati, cea mai frecventa forma de cancer de san incepe in celulele captusite – canalele de lapte (cancer ductal).

La femei, cancerul se poate dezvolta si in glandele care produc lapte (cancer lobular). Majoritatea barbatilor au tesut lobular putin sau deloc, deci cancerul lobular la barbati este foarte rar.

In stadiile incipiente, cancerul de san nu provoaca de obicei durere si nu poate prezenta simptome notabile.

Pe masura ce cancerul progreseaza, semnele si simptomele pot include o oboseala sau o ingrosare la san sau in apropierea sanului; o modificare a marimii sau a formei sanului; descarcarea sfarcurilor, sensibilitate sau retragere (intoarcere spre interior); si iritatii ale pielii, slabire, roseata sau scalabilitate.

Cu toate acestea, aceste modificari pot aparea ca parte a multor conditii diferite. A avea unul sau mai multe dintre aceste simptome nu inseamna ca o persoana are cu siguranta cancer de san.

In unele cazuri, tumorile canceroase pot invada tesutul inconjurator si se pot raspandi in alte parti ale corpului. Daca cancerul de san se raspandeste, celulele canceroase apar cel mai adesea in oase, ficat, plamani sau creier.

Tumorile care incep la un loc si apoi se raspandesc in alte zone ale corpului se numesc cancere metastatice.

Un procent mic din toate grupurile de cancer de san se mostenesc din familii. Aceste tipuri de cancer sunt descrise ca ereditare si sunt asociate cu mutatiile genelor mostenite. Cancerele de san ereditare tind sa se dezvolte mai devreme in viata decat cazurile neereditaee (sporadice), iar tumorile noi (primare) sunt mai susceptibile sa se dezvolte la ambii sani.

Frecventa

Cancerul de san este al doilea cancer cel mai frecvent diagnosticat la femei. Doar cancerul de piele este mai frecvent. Aproximativ una din opt femei din va dezvolta cancer de san invaziv in viata ei. Cercetatorii estimeaza ca peste 276.000 de cazuri noi de cancer de san invaziv vor fi diagnosticate la femeile din SUA in 2020.

Cancerul de san de sex masculin reprezinta mai putin de 1 la suta din toate diagnosticele de cancer mamar. Oamenii de stiinta estimeaza ca aproximativ 2.600 de cazuri noi de cancer de san vor fi diagnosticate la barbati in 2020.

Etape

Un medic stadializeaza cancerul in functie de dimensiunea tumorii si daca s-a raspandit la ganglioni sau alte parti ale corpului. Exista moduri diferite de a pune in miscare cancerul de san. O cale este din etapa 0–4, cu categorii subdivizate la fiecare etapa numerotata.

Descrierile celor patru stadii principale sunt enumerate mai jos, desi substratul specific al unui cancer poate depinde si de alte caracteristici specifice ale tumorii, cum ar fi starea receptorului HER2.

Etapa 0: Cunoscute drept carcinom ductal in situ (DCIS), celulele sunt limitate la nivelul canalelor si nu au invadat tesuturile inconjuratoare.

Etapa 1: In acest stadiu, tumora masoara pana la 2 centimetri (cm) de-a lungul. Nu a afectat niciun ganglion limfatic sau exista grupuri mici de celule canceroase in ganglionii limfatici.

Etapa 2: Tumora are o lungime de 2 cm si a inceput sa se raspandeasca in nodurile din apropiere sau este de 2-5 cm si nu s-a raspandit la ganglioni.

Etapa 3: Tumora are o lungime de pana la 5 cm si s-a raspandit la mai multi ganglioni limfatici sau tumora este mai mare de 5 cm si s-a raspandit la cativa ganglioni limfatici.

Etapa 4: Cancerul s-a raspandit la organele indepartate, cel mai adesea la oase, ficat, creier sau plamani.

Cauze

Dupa pubertate, sanul unei femei consta in grasimi, tesut conjunctiv si mii de lobuli. Acestea sunt glande minuscule care produc lapte pentru alaptare. Tuburile mici sau conductele transporta laptele catre sfarc.

Cancerul face ca celulele sa se inmulteasca incontrolabil. Nu mor in punctul obisnuit al ciclului lor de viata. Aceasta crestere excesiva a celulelor provoaca cancer, deoarece tumora foloseste nutrienti si energie si priveaza celulele din jurul ei.

Cancerul de san incepe de obicei in captuseala interioara a conductelor de lapte sau a lobulilor care le furnizeaza lapte. De acolo, se poate raspandi in alte parti ale corpului.

Diagnostic

Un medic diagnostica adesea cancerul de san ca urmare a screeningului de rutina sau atunci cand o femeie opteaza pentru o elastografie in Cluj-Napoca 2020 de exemplu. Mai multe teste si proceduri diagnostice precum mamografia, ecografia sanului, RMN sau biopsia, ajuta la confirmarea diagnosticului.

Tratament

Tratamentul va depinde de mai multi factori, printre care:

Principalele optiuni de tratament includ:

Factorii care afecteaza tipul de tratament pe care il are o persoana vor include stadiul cancerului, alte afectiuni medicale si preferintele individuale ale acestora.

 

Exit mobile version