Care sunt cele mai importante calitati ale unui formator?

0 Shares
0
0
0

Multe persoane care isi desfasoara activitatea in cadrul unei companii, participa la un curs formator, pentru a putea deveni formatori sau traineri in cadrul companiei. Alte persoane participa la un asemenea curs, pentru a beneficia de o diploma de formator, pentru ca mai apoi sa poata aplica pentru un asemenea job.

Daca doriti sa aflati ce face cu adevarat un formator pentru ca sa aiba succes sau daca doriti sa va schimbati cariera si sa faceti din training o optiune de cariera, atunci acest articol cu siguranta vi se potriveste pentru ca puteti descoperi calitatile unui bun formator.

Calitatile unui formator

Cel mai mare avantaj al unei cariere in formare si dezvoltare este ca abilitatile necesare pentru a fi trainer sunt standard in toate industriile. Competentele necesare pentru un formator in domeniul farmaceutic sunt aceleasi precum cele ale unui formator in comertul cu amanuntul, productia, IT-ul, etc.

Acest lucru inseamna ca un formator trebuie sa invete abilitatile din spatele acestor calitati pentru a avea succes in orice industrie. Acestea fiind spuse, iata o lista a abilitatilor si calitatilor de formare care fac ca un formator sa fie exemplar:

  1. Formatorii sunt ganditori strategici si parteneri

Un formator este un ganditor strategic. Un ganditor strategic are o puternica intelegere a afacerilor si are o buna intelegere a modului in care procesul de instruire afecteaza in mod direct afacerea. Gandirea strategica nu se limiteaza doar la a face parte din abilitatile managerilor de formare, ci este si unul dintre atributele unui bun formator.

Intelegerea veniturilor, a costurilor, a marjelor, a rentabilitatii investitiei si a personalului ar oferi cu siguranta unui formatpr o perspectiva mai buna asupra modului in care rolul sau afecteaza organizatia. In plus, o alta dintre calitatile unui bun trainer este ca el sau ea este un partener strategic.

Exista o mare nevoie de un formator pentru a dezvolta abilitati de retea. Retineti ca un formator nu lucreaza numai cu cursantii. De asemenea, un trainer trebuie sa „treaca granitele” prin parteneriat strategic cu omologii din operatiuni, resurse umane si marketing, doar pentru a numi cateva departamente cu care trebuie sa lucreze formatorul.

  1. Formatorii sunt manageri de proiect

Odata ce proiectul de instruire si toate complexitatile sale au fost realizate, a venit timpul sa punem in aplicare programul de invatare! A face acest lucru necesita un pic de management al proiectului, deoarece formatorul de cele mai multe ori, nu numai ca trebuie sa predea cursul, ci si sa planifice implementarea programului si sa organizeze resursele necesare. Capacitatea de a gestiona proiecte este de asemenea, una dintre calitatile remarcabile ale unui bun formator.

  1. Formatorii sunt evaluatori

Aceasta este probabil una dintre cele mai ignorate calitati ale unui formator bun. Abilitatile necesare pentru formatori in ceea ce priveste evaluarile includ, dar nu se limiteaza la: efectuarea de sondaje, crearea de teste eficiente si evaluarea cursantilor prin schimbari comportamentale observabile.

Mai mult, verificarea tendintelor de performanta si calculul pentru rentabilitatea investitiei unui program de invatare fac parte de asemenea, din setul de competente al evaluatorului.

Crearea de evaluari si analiza datelor joaca un rol important in rolurile si responsabilitatile unui formator. Aceste doua nu numai ca il ajuta pe formator sa determine nevoile de invatare, dar pot ajuta si la stabilirea succesului (sau a esecului) unui program de formare.

  1. Formatorii sunt facilitatori ai schimbarii si ai invatarii

Cu forta de munca globala adaptabila de astazi si mediul de afaceri dinamic, schimbarile sunt constante. Procesele si cunostintele care au fost standardele in urma cu cateva zile pot deveni invechite si disparute intr-o clipa. Ceea ce este considerat ca principii directoare si standarde industriale astazi, ar putea fi diferit maine.

Un formator bun este intotdeauna de asteptat sa fie in fruntea schimbarii. Noile procese si cunostintele recente ar necesita intotdeauna un anumit tip de interventie de invatare. Mai mult, cu schimbari constante, lacunele de competenta si de performanta sunt intotdeauna asteptate sa apara; iar formatorul la randul sau, poate evalua si recomanda solutii viabile si durabile.

Acum ca ati aflat care sunt calitatile unui formator, cel mai probabil veti dori sa stiti ce conditii trebuie sa indepliniti pentru a va putea inscrie la un curs formator. Ei bine, in primul rand este important sa aveti studii superioara (licenta/master). Aveti nevoie de-asemenea de cartea de identitate, de certificatul de nastere si de certificatul de casatorie/decizie de divort daca este cazul.

Cu aceste acte va puteti inscrie la un curs formator unde veti dobandi cunostinte profesionale importante precum pregatirea programului/stagiului de formare, veti invata pregatirea formarii practice, veti realiza activitati de formare, veti invata sa evaluati participantii la formare, si sa evaluati programul/stagiul de formare.

Daca doriti sa incepeti o noua cariera sau daca doriti sa puteti deveni formatori in cadrul companiei pentru care lucrati, trebuie sa participati la un astfel de curs.

0 Shares
You May Also Like
Ce este Ethereum

Ce este Ethereum?

Asadar, ce este Ethereum? Analizam una dintre cele mai populare retele blockchain din lume, de la o simpla…