Cat de departe a ajuns tehnologia secolului XXI? De ce produse ale acesteia se bucura omenirea si cat de mult a facilitat aparitia acestora omul in activitatile sale? Un raspuns simplu nu este posibil, insa consultand bloguri despre tehnologie sau materiale specifice poti fi la curent cu tot ceea ce se intampla in lumea fascinanta a tehnologiei.
Un exemplu in sensul aparitiei de noi produse tehnologice revolutionare il reprezinta aparitia diversii roboti care iau locul oamenilor in diverse munci. Astfel, cercetatorii de la universitatea Stanford si de la scoala politehnica federala din Lausanne au dezvoltat microdrone care au capacitati uimitoare.
Botezate FlyCroTug, acestea pot fi tinute cu usurinta in palma, pentru ca abia depasesc cu putin 100 de grame. Si totusi, capacitatea lor este de a misca obiecte care sunt de 40 de ori mai grele decat greutatea lor.
Pentru a ajunge acolo, cercetatorii au fost inspirati de viespi care, pentru a muta incarcaturi grele, nu ezita sa aterizeze pe teren si sa utilizeze sisteme suspendate integrate la picioare pentru a trage treptat obiectul dorit in cuibul lor.
FlyCroTugs functioneaza similar. Acestea includ un troliu pentru remorcarea obiectelor si au doua sisteme de prindere diferite. Unul este o serie de carlige mici, care se pot atasa, de exemplu, la un covor, covor sau tesatura.
Celalalt consta dintr-un tampon de pseudo-aspiratie cu maner uscat inspirat de picioarele unui gecko. Bazat pe filamente microscopice, acesta permite sa se ataseze peretilor netezi.
Odata ajunse la suprafata, microdronele au capacitatea de a ridica o sticla de apa. Cand ajung in echipe de cate doua, sunt chiar capabile sa deschida o usa: una impinge manerul, iar cealalta trage usa. Cercetatorii considera ca acestea ar putea fi utile pentru inspectarea zonelor greu accesibile si pentru interactiunea cu mediul, de exemplu pentru a elimina molozul sau deseurile.
Un alt produs revolutionar este reprezentat de busola cuantica menita sa inlocuiasca GPS-ul si chiar sa evite sfarsitul lumii. GPS-ul nu este folosit numai de armata americana; acesta iti este folositor si cand calatoresti intr-un oras necunoscut sau cand vrei sa ajungi la o destinatie anume pe care nu o cunosti.
Problema pozitionarii globale prin satelit, fie GPS, Glonass, Galileo sau QZSS, este ca, in functie de mediul inconjurator (cladiri, vai etc.), semnalul nu poate trece. Sa nu mai vorbim de riscul caderii semnalului GPS in timpul unui atac sau al unei posibile apocalipse care ne-ar lipsi de sateliti.
O echipa de cercetatori britanici de la Imperial College din Londra tocmai a creat un accelerometru quantum viabil din punct de vedere comercial. Un sistem care nu are nevoie de un semnal extern pentru a ghida corect utilizatorul.
Pentru a realiza acest miracol, el foloseste lasere pentru a raci atomii la temperaturi extrem de scazute. Deplasarile vehiculelor care transporta dispozitivul afecteaza apoi proprietatile undei cuantice a acestor atomi atunci cand reactioneaza la acceleratie.
Aceasta noua busola este foarte precisa, chiar daca nu este asistata de un semnal de satelit. Singura problema o reprezinta dimensiunea ei, pentru ca nu incape nici macar intr-un rucsac, ci mai degraba isi gaseste locul in trenuri sau pe barci. Si poate intr-o zi … pe niste rachete. Cu toate acestea, promisiunea este frumoasa si potentialele utilizari nenumarate.