Ce beneficii pentru sanatate poate avea nautul?

Ce beneficii pentru sanatate poate avea nautul?

Nautul mai este cunoscut si ca fasole Garbanzo sau fasole egipteana, si a fost cultivat prima data aproximativ cu 3000 de ani inainte de Hristos, si a fost alimentul preferat al romanilor, al grecilor si al egiptenilor.

Timpul a trecut, insa nautul a ramas un aliment popular, iar in zilele noastre se bucura de o mare popularitate datorita valorilor nutritionale pe care le are, fiind o sursa buna de proteine, de minerale si vitamine, dar si o buna sursa de vibre.

Inainte de a intra in detalii cu privire la naut beneficii, va aducem la cunostinta faptul ca o cana de naut de 164 grame contine:

Beneficii ale nautului.

  1. Este bun pentru diabetici

O cana de naut, cu o greutate de 164 de grame (g), ofera 12,5 g de fibre. Fibrele pot beneficia de persoanele cu diabet, iar Asociatia Americana pentru Diabet sugereaza nautul ca o sursa de fibre dietetice.

Un studiu din 2014 a concluzionat ca consumul a cel putin 30 g de fibre pe zi ar putea ajuta la reducerea inflamatiei la persoanele cu diabet de tip 1.

  1. Sanatate osoasa

Fierul, calciul si alti nutrienti din naut pot contribui la structura si rezistenta oaselor sanatoase Nautul poate juca un rol in dieta persoanelor care doresc sa previna osteoporoza.

  1. Tensiune arteriala

Pentru a preveni hipertensiunea arteriala, expertii recomanda limitarea aportului de sodiu sau sare, si cresterea aportului de potasiu. Orientarile actuale recomanda adultilor sa consume cel putin 4.700 de miligrame (mg) de potasiu pe zi. O cana de naut, care cantareste 164 g, ofera 474 mg de potasiu.

Persoanele care folosesc naut conservat ar trebui sa verifice cat de mult sodiu au adaugat producatorii. Gatitul cu naut uscat poate ajuta la limitarea cantitatii de sare intr-o masa.

Adultii trebuie sa isi mentina aportul de sodiu sub 2.300 mg pe zi, in timp ce persoanele cu varsta de 51 de ani sau peste aceasta varsta, si cei cu factori de risc pentru boli cardiovasculare ar trebui sa consume mai putin de 1.500 mg pe zi.

  1. Sanatatea inimii

Fibra, potasiul, vitaminele B, fierul, magneziul si seleniul din naut sustin sanatatea inimii. Fibra ajuta la scaderea riscului de boli de inima prin scaderea nivelului de colesterol din sange. Nautul nu contine colesterol.

  1. Cancer

Radicalii liberi sunt substante toxice care se acumuleaza in organism, ca urmare a metabolismului si a altor factori. Pe masura ce aceste toxine se acumuleaza, ele pot deteriora celulele si pot duce la o varietate de probleme de sanatate, inclusiv cancer. Antioxidantii ajuta organismul sa indeparteze radicalii liberi, iar seleniul si beta-carotenul din naut actioneaza ca antioxidanti.

O cana de naut contine 6,1 micrograme (mcg) de seleniu. Oficiul de suplimente alimentare (ODS) recomanda ca adultii consuma 55 mcg de seleniu pe zi. De asemenea, ei observa ca activitatea antioxidanta a seleniului poate ajuta la protejarea organismului impotriva cancerului. In plus, exista dovezi conform carora fibrele, pe care le contine nautul, pot ajuta la reducerea riscului de cancer colorectal.

  1. Sanatate mentala

O ceasca de naut contine 69,7 mg de colina, care ajuta la functionarea creierului si a sistemului nervos. Colina joaca un rol in starea de spirit, controlul muscular, invatare si memorie, precum si in metabolismul organismului. ODS recomanda adultilor sa consume 400-550 mg de colina pe zi, in functie de sex si daca sunt gravide sau alapteaza.

Unele cercetari sugereaza ca o deficienta de seleniu poate creste riscul de declin cognitiv la persoanele in varsta. Aceasta ar presupune ca seleniul poate sprijini sanatatea cognitiva, inclusiv memoria si gandirea.

  1. Anemie

Fara fier, organismul nu poate furniza oxigen in celulele sale, iar acest lucru poate duce la anemie cu deficit de fier. Printre simptome se numara slabiciunea si oboseala. In cazuri grave, pot aparea complicatii care pot pune viata in pericol.

O cana de naut contine 4,7 mg de fier, sau intre o jumatate si o cincime din necesarul zilnic al unei persoane, in functie de individ. De asemenea, ofera o parte din vitamina C, care ajuta organismul sa absoarba fierul.

Exit mobile version