Ce este anxietatea?

0 Shares
0
0
0

Anxietatea este o emotie normala si adesea sanatoasa. Cu toate acestea, atunci cand o persoana simte in mod regulat niveluri disproportionate de anxietate, ar putea deveni o tulburare medicala, iar in acest caz, ideea de a accesa https://www.psihocab.ro/, cu scopul de a programa o vizita la cabinetul de psihologie devine o necesitate.

Tulburarile de anxietate formeaza o categorie de diagnostice de sanatate mintala care duc la nervozitate excesiva, frica, retinere si ingrijorare

Aceste tulburari modifica modul in care o persoana proceseaza emotiile si se comporta, provocand si simptome fizice. Anxietatea usoara poate fi vaga si nelinistitoare, in timp ce anxietatea severa poate afecta serios viata de zi cu zi.

Cand anxietatea are nevoie de tratament?

In timp ce anxietatea poate provoca stres, nu este intotdeauna o afectiune medicala. Atunci cand un individ se confrunta cu declansatori potential daunatori sau ingrijoratori, sentimentele de anxietate nu sunt numai normale, ci sunt necesare pentru supravietuire.

Inca din primele zile ale umanitatii, abordarea pradatorilor si a pericolului declanseaza alarmele in organism si permite actiuni evazive. Aceste alarme devin sub forma de batai ale inimii ridicate, transpiratie si sensibilitate crescuta la mediul inconjurator.

Pericolul provoaca o agitatie de adrenalina, un mesager hormonal si chimic in creier, care la randul sau declanseaza aceste reactii anxioase intr-un proces numit raspuns „lupta sau zbor”. Acest lucru pregateste oamenii sa se confrunte fizic sau sa fuga de orice potentiala amenintare la adresa securitatii.

Pentru multe persoane, a fugi de animale mai mari si de un pericol iminent este o preocupare mai putin presanta decat ar fi fost pentru oamenii timpurii. Anxietatile graviteaza acum in jurul muncii, banilor, vietii de familie, sanatatii si a altor probleme cruciale care solicita atentia unei persoane fara a necesita neaparat reactia de „lupta sau zbor”.

Sentimentul nervos inaintea unui eveniment important de viata sau in timpul unei situatii dificile este un ecou natural al reactiei initiale de „lupta sau zbor”. Inca poate fi esential pentru supravietuire; anxietatea cu privire la a fi lovita de o masina atunci cand traverseaza strada, de exemplu, inseamna ca o persoana va cauta instinctiv ambele modalitati de a evita pericolul.

Tulburari de anxietate

Durata sau severitatea unei senzatii anxioase poate fi uneori proportionala cu declansatorul initial sau cu stresul. De asemenea, pot aparea simptome fizice, cum ar fi cresterea tensiunii arteriale si greata. Aceste raspunsuri se deplaseaza dincolo de anxietate intr-o tulburare de anxietate.

APA (Asociatia Americana de Psihologie) descrie o persoana cu tulburare de anxietate ca „avand ganduri sau ingrijorari recurente”. Odata ce anxietatea ajunge in stadiul unei tulburari, aceasta poate interfera cu functia zilnica.

Simptome

In timp ce o serie de diagnostice diferite constituie tulburari de anxietate, simptomele tulburarii de anxietate generalizata (GAD) vor include adesea urmatoarele:

  • neliniste si sentimentul de a fi „la margine”.
  • sentimente incontrolabile de ingrijorare.
  • iritabilitate crescuta.
  • dificultati de concentrare.
  • dificultati de somn, cum ar fi probleme de adormire.

In timp ce aceste simptome ar putea fi normale pentru a le experimenta in viata de zi cu zi, persoanele cu GAD le vor experimenta pana la niveluri persistente sau extreme. GAD se poate prezenta ca o ingrijorare vaga, nelinistitoare sau o anxietate mai severa care perturba viata de zi cu zi.

Tipuri

Tulburare de anxietate generalizata

Aceasta este o tulburare cronica care implica anxietate excesiva, de lunga durata si ingrijorari cu privire la evenimente, obiecte si situatii nespecifice din viata. Este cea mai frecventa tulburare de anxietate, iar persoanele nu sunt intotdeauna capabile sa identifice cauza anxietatii lor.

Tulburare de panica

Atacuri scurte sau bruste de teroare intensa si retinere caracterizeaza atacul de panica. Aceste atacuri pot duce la scuturare, confuzie, ameteli, greata si dificultati de respiratie. Atacurile de panica tind sa se produca si sa escaladeze rapid, atingand maximul dupa 10 minute. Cu toate acestea, un atac de panica poate dura ore intregi.

Tulburarile de panica apar de obicei dupa experiente inspaimantatoare sau stres prelungit, dar pot aparea si fara declansator. O persoana care se confrunta cu un atac de panica o poate interpreta gresit ca o boala care poate pune viata in pericol si poate face schimbari drastice ale comportamentului pentru a evita atacurile viitoare.

Fobia specifica

Aceasta este o frica irationala, si evitarea unui anumit obiect sau situatie. Fobiile nu sunt ca alte tulburari de anxietate, intrucat se refera la o cauza specifica.

O persoana cu fobie ar putea recunoaste o teama ca fiind ilogica sau extrema, dar ramane in imposibilitatea de a controla anxietatea in jurul declansatorului. Declansarile pentru o fobie variaza de la situatii si animale la obiecte de zi cu zi.

Agorafobia

Aceasta este o frica, si evitarea unor locuri, evenimente sau situatii din care poate fi dificil sa scape sau in care ajutorul nu ar fi disponibil daca o persoana devine prinsa. Oamenii adesea inteleg gresit aceasta conditie ca o fobie a spatiilor deschise si in aer liber, dar nu este atat de simpla. O persoana cu agorafobie poate avea frica sa plece de acasa sau sa foloseasca ascensoare si transport in comun.

Mutism selectiv

Aceasta este o forma de anxietate pe care unii copii o experimenteaza, in care nu sunt capabili sa vorbeasca in anumite locuri sau contexte, cum ar fi scoala, chiar daca pot avea abilitati excelente de comunicare verbala in jurul oamenilor cunoscuti. Poate fi o forma extrema de fobie sociala.

Tulburare de anxietate sociala sau fobie sociala

Aceasta este o frica de judecata negativa din partea celorlalti in situatii sociale sau de jena publica. Tulburarea de anxietate sociala include o serie de sentimente, cum ar fi spaima in scena, frica de intimitate si anxietatea in jurul umilintei si respingerii.

Aceasta tulburare poate determina oamenii sa evite situatiile publice si contactul uman, lucru ce le va face viata de zi cu zi este extrem de dificila.

Tulburare de anxietate de separare

Nivelurile ridicate de anxietate dupa separarea de o persoana sau loc care ofera sentimente de securitate sau siguranta caracterizeaza tulburare de anxietate de separare. Separarea poate duce uneori la simptome de panica.

Cauze

Cauzele tulburarilor de anxietate sunt complicate. Multe pot aparea deodata, unele pot duce la altele, iar altele pot sa nu conduca la o tulburare de anxietate decat daca este prezenta alta.

Cauzele posibile includ:

  • stresori de mediu, cum ar fi dificultati la locul de munca, probleme de relatie sau probleme de familie.
  • genetica, deoarece persoanele care au membri ai familiei cu o tulburare de anxietate au mai multe sanse de a experimenta unul singur.
  • factori medicali, cum ar fi simptomele unei boli diferite, efectele unor medicamente sau stresul unei interventii chirurgicale intense sau al recuperarii prelungite.
  • chimia creierului, deoarece psihologii definesc multe tulburari de anxietate drept alinieri gresite ale hormonilor si semnalelor electrice din creier.
  • retragere dintr-o substanta ilicita, ale carei efecte ar putea intensifica impactul altor cauze posibile.

Tratament

Tratamentele vor consta intr-o combinatie de psihoterapie, terapie comportamentala si medicamente.

Dependenta de alcool, depresia sau alte afectiuni poate avea uneori un efect atat de puternic asupra bunastarii mintale incat tratarea unei tulburari de anxietate trebuie sa astepte pana cand orice conditii subiacente sunt sub control.

0 Shares
You May Also Like