Ce este endocrinologia? Concepte de bază

Ce este endocrinologia? Concepte de bază

Endocrinologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu sistemul endocrin, care controlează hormonii din corpul tău. Un endocrinolog este un medic specialist în domeniu de la o clinica de endocrinologie Cluj sau de oriunde altundeva.

Endocrinologii diagnostichează și tratează o gamă largă de afecțiuni care afectează sistemul endocrin, inclusiv diabetul zaharat, tulburările tiroidiene, osteoporoza, deficitul de hormon de creștere, infertilitatea, problemele cu colesterolul, hipertensiunea (tensiunea arterială ridicată), obezitatea și multe altele.

Funcționarea sistemului endocrin

Glandele și organele sistemului endocrin eliberează hormoni care reglează o serie de funcții vitale ale corpului nostru. Aceste glande includ hipotalamusul, corpul pineal, hipofiza, tiroida, paratiroidele, glandele suprarenale, pancreasul, testiculele și ovarele.

Hormonii din corpul tău au sarcini specifice de îndeplinit. Există până la 40 de hormoni diferiți care circulă în sângele tău în orice moment. Odată eliberați în fluxul sanguin, un hormon călătorește prin tot corpul până când ajunge la destinația sa specifică pentru a-și îndeplini funcția. Aceste destinații, numite ținte, pot fi localizate fie pe alte glande endocrine, fie pe alte organe și țesuturi din corp.

Când un hormon ajunge la ținta sa, îi spune acelei părți a corpului tău ce să facă, când să o facă și pentru cât timp. Hormonii sunt adesea numiți „mesageri” pentru că ajută diferite părți ale corpului să comunice între ele. În general, sunt implicați în multe procese diferite din corp, inclusiv:

Controlul glicemiei

Creșterea și dezvoltarea

Metabolismul (procesul de obținere și menținere a energiei în corp)

Reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale

Dezvoltarea și funcția sexuală

Reproducerea

Starea de spirit

Ce se întâmplă când sistemul endocrin nu funcționează?

Funcționarea hormonală este un act de echilibrare. Prea mult sau prea puțin dintr-un hormon poate avea un impact asupra eliberării altor hormoni. Dacă acest dezechilibru hormonal apare, unele dintre sistemele corpului tău nu vor funcționa corect.

Aceste dezechilibre pot fi adesea corectate de corpul însuși. Corpul tău are mecanisme încorporate pentru a ține evidența și a răspunde la orice schimbări ale nivelurilor de hormoni pentru a le readuce la normal și a restabili echilibrul.

Uneori, totuși, acest sistem dă greș și poate apărea o problemă pe care corpul nu o poate rezolva singur. În acest caz, un medic de îngrijire primară te va trimite la un endocrinolog, care este un expert în tratarea afecțiunilor frecvent complexe (și adesea cronice) care pot implica mai multe sisteme diferite din corp.

Anatomia sistemului endocrin

Sistemul endocrin este format dintr-o colecție de glande. Fiecare glandă are o funcție specifică în corp, iar toate aceste glande lucrează împreună pentru a regla funcțiile vitale ale corpului nostru.

Glandele suprarenale

Situate chiar deasupra rinichilor, glandele suprarenale sunt responsabile pentru secreția mai multor hormoni care mențin echilibrul sărurilor și apei în corp, reglează tensiunea arterială, ajută corpul să facă față și să răspundă la stres, reglează metabolismul corpului și joacă un rol în dezvoltarea timpurie a organelor sexuale masculine în copilărie și părul corporal feminin în timpul pubertății.

Glandele suprarenale secreta 3 hormoni principali: mineralocorticoizi (predominant aldosteron), glucocorticoizi (predominant cortisol) și androgeni (predominant testosteron și dehidroepiandrosteron).

Hipotalamusul

Hipotalamusul este situat chiar deasupra trunchiului cerebral. Servește ca legătură între sistemul endocrin și sistemul nervos, comunicând cu glanda pituitară. Acesta controlează glanda pituitară crescând sau scăzând eliberarea de hormoni. Activează și controlează funcțiile involuntare, cum ar fi temperatura corpului, foamea și setea.

Glanda pituitară

Nu este mai mare decât mărimea unui bob de mazăre, pituitara este adesea numită glanda „maestru” pentru că eliberează hormoni care reglează funcția glandelor endocrine, cum ar fi tiroida, suprarenalele și glandele reproductive.

De asemenea, produce hormoni care stimulează creșterea oaselor și țesuturilor, afectează dezvoltarea sexuală, încurajează reabsorbția apei de către rinichi și chiar declanșează contracțiile uterine în timpul și după naștere.

Corpul pineal (glanda pineală)

Situată în adâncul centrului creierului, glanda pineală reglează mai multe funcții corporale prin secreția hormonului melatonină. Melatonina este eliberată într-un ciclu ritmic; este mai mare noaptea și ajută la reglarea ciclului de somn/veghe.

Pancreasul

Situat în abdomen, pancreasul este atât un organ digestiv, cât și o glandă endocrină. „Insulele Langerhans” sunt regiunile pancreasului care conțin celulele sale producătoare de hormoni.

Cele două funcții endocrine principale ale acestor celule sunt de a menține corpul aprovizionat cu combustibil pentru energie și de a ajuta la digestia alimentelor prin eliberarea de enzime digestive. Pancreasul este glanda implicată în diabet.

Glandele paratiroide

De mărimea unui bob de orez, cele patru glande paratiroide ale corpului monitorizează nivelul de calciu din corpul nostru. Glandele paratiroide controlează nivelurile de calciu din sânge, în oase și în întregul corp.

Glandele paratiroide reglează calciul prin producerea unui hormon numit hormon paratiroidian (PTH). Glandele paratiroide ajută, de asemenea, la eficientizarea absorbției calciului în dieta de către mucoasa intestinelor.

Glanda tiroidă

Tiroida, în formă de fluture, ia iod și îl convertește în doi hormoni (T3 și T4). Acești hormoni se deplasează prin corp și intră în celule pentru a regla metabolismul, inclusiv tensiunea arterială, temperatura corpului, ritmul cardiac și modul în care corpul răspunde la alți hormoni.

Glanda tiroidă produce și calcitonina, care se opune efectelor PTH și acționează pentru a scădea nivelurile de calciu din sânge. Calcitonina scade nivelul de calciu din sânge prin creșterea cantității de calciu excretat în urină și prin suprimarea activității osteoclastelor, celule care degradează oasele. Află mai multe despre tiroidă și afecțiunile asociate, cum ar fi hipertiroidismul.

Ovarele

Ovarele sunt glandele sexuale feminine. Au două funcții reproductive principale în corp: produc ovocite (ouă) pentru fertilizare și hormonii reproductivi estrogen și progesteron.

Estrogenul este implicat în dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine, cum ar fi creșterea sânilor, acumularea de grăsime corporală în jurul șoldurilor și coapselor și vârsta de creștere care apare în timpul pubertății.

Atât estrogenul, cât și progesteronul sunt, de asemenea, implicați în reglarea ciclului menstrual și pregătirea mucoasei uterine pentru sarcină.

Testiculele

Testiculele sunt glandele sexuale masculine. Au două funcții: producerea spermei și producerea hormonilor — în special testosteronul — care reglează schimbările corporale asociate cu dezvoltarea sexuală.

Aceste schimbări includ mărirea penisului, vârsta de creștere care apare în timpul pubertății și apariția altor caracteristici sexuale secundare masculine (îngroșarea vocii, creșterea părului facial și pubian și creșterea în masă musculară și forță).

Exit mobile version