Una dintre afectiunile despre care puteti descoperi informatii utile, este hipertensiunea arteriala, despre care vom discuta in randurile urmatoare ale acestui articol. Continuati sa cititi pentru a afla cat mai multe informatii despre aceasta afectiune.
Hipertensiunea arteriala este presiunea crescuta de la fluxul sanguin la peretele vaselor de sange. Este numita uneori ucigas silentios, deoarece de multe ori nu are simptome pana la etapele finale.
Trebuie mentionat ca tensiunea arteriala creste in mod natural din cauza stresului si a activitatii fizice. Dar o persoana cu hipertensiune arteriala are de asemenea, la hipertensiune arteriala in timpul repausului. Dietele improprii, aportul ridicat de grasimi, impotenta si viata dezordonata sunt printre cauzele acestei boli.
Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale?
Multe persoane cu hipertensiune arteriala nu sunt marcate si nu au niciun sentiment de boala; 15 la suta dintre varstnici au hipertensiune arteriala si ei insisi nu stiu daca tensiunea arteriala brusc creste prea mult. In acest fel, singura modalitate de a detecta aceasta afectiune este masurarea acesteia.
Care sunt motivele hipertensiunii arteriale?
Exista doua tipuri de hipertensiune arteriala:
Hipertensiune arteriala primara (esentiala)
Pentru majoritatea adultilor, nu exista nicio cauza identificata a hipertensiunii arteriale. Acest tip de hipertensiune arteriala, numita hipertensiune primara (esentiala), tinde sa se dezvolte treptat pe parcursul mai multor ani.
Hipertensiune arteriala secundara
Unele persoane au hipertensiune arteriala cauzata de o afectiune de baza. Acest tip de tensiune arteriala ridicata, numita hipertensiune secundara, tinde sa apara brusc si sa provoace presiune arteriala mai mare decat hipertensiunea primara. Diverse afectiuni si medicamente pot duce la hipertensiune secundara, inclusiv:
- Apnee obstructiva de somn;
- Probleme la rinichi;
- Tumorile glandelor suprarenale;
- Probleme tiroidiene;
- Anumite defecte cu care esti nascut (congenital) in vasele de sange;
- Anumite medicamente, cum ar fi pastilele pentru controlul nasterii, remedii la rece, decongestionante, calmante contra-contra-durere si unele medicamente cu prescriptie medicala;
- Medicamente ilegale, cum ar fi cocaina si amfetaminele.
Factori de risc
Hipertensiunea arteriala are multi factori de risc, inclusiv:
- Varsta. Riscul de hipertensiune arteriala creste pe masura ce imbatranesti. Pana la aproximativ 64 de ani, hipertensiunea arteriala este mai frecventa la barbati. Femeile sunt mai susceptibile sa dezvolte hipertensiune arteriala dupa varsta de 65 de ani.
- Istoric de familie. Hipertensiunea arteriala tinde sa curga in familii.
- A fi supraponderal sau obez. Cu cat greutatea corporala este mai mare, cu atat trebuie furnizat oxigen si nutrienti tesuturilor. Pe masura ce volumul de sange circulat prin vasele de sange creste, la fel si presiunea asupra peretilor arterei.
- Lipsa de activitate fizica. Persoanele care sunt inactive tind sa aiba frecvente cardiace mai mari. Cu cat ritmul cardiac este mai mare, cu atat functioneaza mai greu cu fiecare contractie si cu atat forta asupra arterelor este mai puternica. Lipsa activitatii fizice creste, de asemenea, riscul de a fi supraponderal.
- Folosirea tutunului. Nu numai ca fumatul va ridica imediat tensiunea arteriala, dar substantele chimice din tutun pot deteriora captusirea peretilor arterei. Acest lucru poate determina arterele tale sa se restranga si sa-ti creasca riscul de boli de inima.
- Prea multa sare (sodiu) in dieta ta. Prea mult sodiu in dieta, poate determina duce la retentia apei in corp, ceea ce creste tensiunea arteriala.
- Prea putin potasiu in dieta ta. Potasiul ajuta la echilibrarea cantitatii de sodiu din celulele tale. Daca nu primiti suficient potasiu in dieta dvs. sau pastrati suficient potasiu, puteti acumula prea mult sodiu in sangele dumneavoastra.
- Consumati prea mult alcool. In timp, bauturile abundente iti pot dauna inima. Daca bei alcool, fa-o cu moderatie, pentru ca alcoolul favorizeaza cresterea tensiunii arteriale.
- Stres. Nivelurile ridicate de stres pot favoriza cresterea temporara a tensiunii arteriale. In cazul in care incercati sa va relaxati fumand tutun sau consumand alcool, puteti creste doar tensiunea arteriala ridicata.
- Anumite afectiuni cronice. Anumite afectiuni cronice pot de asemenea sa va creasca riscul de hipertensiune arteriala, cum ar fi bolile de rinichi, diabetul si apneea de somn.
- Uneori, sarcina contribuie, de asemenea, la hipertensiunea arteriala.
Desi hipertensiunea arteriala este cea mai frecventa la adulti, copiii pot fi, de asemenea cu factori la risc. Pentru unii copii, hipertensiunea arteriala este cauzata de probleme cu rinichii sau cu inima. Dar, pentru un numar tot mai mare de copii, obiceiurile de viata slabe, cum ar fi o dieta nesanatoasa, obezitatea si lipsa exercitiilor fizice, contribuie la tensiunea arteriala ridicata.
Complicatiile
Presiunea excesiva care este pusa pe peretii arterei din cauza hipertensiunii arteriale, va poate deteriora vasele de sange, precum si organele din corp. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare si cu cat este mai lunga necontrolata, cu atat daunele sunt mai mari.
Hipertensiunea arteriala necontrolata poate duce la complicatii, inclusiv:
- Atac de cord sau accident vascular cerebral. Hipertensiunea arteriala poate provoca intarirea si ingrosarea arterelor (ateroscleroza), ceea ce poate duce la un atac de cord, accident vascular cerebral sau alte complicatii.
- Anevrismul. Cresterea tensiunii arteriale va poate provoca slabirea si bombardarea vaselor de sange, formand un anevrism. Daca un anevrism se rupe, poate pune viata in pericol.
- Insuficienta cardiaca. Pentru a pompa sangele impotriva presiunii mai mari din vasele tale, inima trebuie sa munceasca mai mult. Acest lucru face ca peretii camerei de pompare a inimii sa se ingroase (hipertrofie ventriculara stanga). In cele din urma, muschiul ingrosat poate avea un timp greu de pompare suficient sange pentru a satisface nevoile corpului tau, ceea ce poate duce la insuficienta cardiaca.
- Vasele de sange slabit si ingust la nivelul rinichilor. Acest lucru poate impiedica aceste organe sa functioneze normal.
- Vasele de sange ingrosate, ingustate sau sfasiate in ochi. Aceasta poate duce la pierderea vederii.
- Sindromul metabolic. Acest sindrom este un grup de tulburari ale metabolismului corpului tau, inclusiv circumferinta crescuta a taliei; trigliceride ridicate; colesterolul lipoprotein cu densitate ridicata (HDL), colesterolul „bun”; hipertensiune arteriala si niveluri ridicate de insulina. Aceste afectiuni va fac mai multe sanse de a dezvolta diabet, boli de inima si accident vascular cerebral.
- Probleme cu memoria sau intelegerea. Hipertensiunea arteriala necontrolata poate afecta, de asemenea, capacitatea de a gandi, de a va aminti si de a invata. Problemele cu memoria sau intelegerea conceptelor sunt mai frecvente la persoanele cu hipertensiune arteriala.
- Dementa. Arterele inguste sau blocate pot limita fluxul de sange la creier, ducand la un anumit tip de dementa (dementa vasculara). Un accident vascular cerebral care intrerupe fluxul de sange catre creier, de asemenea, poate provoca dementa vasculara.
Pentru a masura tensiunea arteriala, medicul sau un specialist va plasa, de obicei, o manseta gonflabila in jurul bratului si va va masura tensiunea arteriala folosind un manometru.
O citire a tensiunii arteriale, data in milimetri de mercur (mm Hg), are doua numere. Primul sau superior numar masoara presiunea din arterele tale atunci cand inima iti bate (presiunea sistolica). Al doilea numar, sau mai mic, masoara presiunea in arterele dvs. intre batai (presiune diastolica).
Masurarea tensiunii arteriale se incadreaza in patru categorii generale:
- Presiunea arteriala normala. Tensiunea arteriala este normala daca este sub 120/80 mm Hg.
- Tensiune arteriala crescuta. Presiunea arteriala ridicata este o presiune sistolica cuprinsa intre 120 si 129 mm Hg si o presiune diastolica sub 80 mm Hg. Presiunea arteriala crescuta tinde sa se inrautateasca in timp, daca nu se iau masuri pentru controlul tensiunii arteriale.
- Hipertensiune arteriala in stadiul 1: Hipertensiunea in stadiul 1 este o presiune sistolica cuprinsa intre 130 si 139 mm Hg sau o presiune diastolica cuprinsa intre 80 si 89 mm Hg.
- Hipertensiune arteriala in stadiul 2: Hipertensiune arteriala mai severa, hipertensiunea in stadiul 2 este o presiune sistolica de 140 mm Hg sau mai mare sau o presiune diastolica de 90 mm Hg sau mai mare.
Prevenirea hipertensiunii arteriale
Schimbarea stilului de viata poate merge mult spre controlul tensiunii arteriale ridicate. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa faceti modificari ale stilului de viata, inclusiv:
- Sa urmati o dieta sanatoasa pentru inima cu mai putina sare;
- Obtinerea unei activitati fizice regulate;
- Mentinerea unei greutati sanatoase sau pierderea in greutate daca sunteti supraponderali sau obezi;
- Limitarea cantitatii de alcool.
Terapia medicamentoasa
- Medicamente.
- Blocante beta ale receptorilor de adrenalina.
- Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.
- Blocante alfa.
- Blocante Alpha plus beta.
- Inhibitori centrali ai adrenalinei.
Pentru a afla mai multe informatii despre diferite alte afectiuni, va asteptam sa vizitati site-ul www.nutzu.ro, unde puteti descoperi o multime de informatii utile despre foarte multe boli si afectiuni.