Atunci cand vine vorba despre alegerea unui smartphone, cumparatorii se impart in doua mari categorii, si anume persoane care intentioneaza sa isi aleaga un telefon pe care sa il foloseasca pentru a comunica si pentru a naviga pe internet; si utilizatori care au asteptari foarte mari de la telefon si care pun mare pret pe specificatiile tehnice ale dispozitivelor.
Cei care pun mare pret pe specificatiile tehnice ale dispozitivelor, cu siguranta in ceea ce priveste categoria de piese telefoane originale, o mare atentie o acorda atat spatiului de stocare intern al dispozitivului, cat si memoriei RAM. In urmatoarele randuri vom discuta mai multe detalii atat despre memoria RAM cat si despre spatiul de stocare al telefonului.
Niciun smartphone nu poate functiona fara utilizarea memoriei RAM si a memoriei (sistem de stocare). Mai intai, hai sa vorbim despre memoria RAM. Majoritatea dispozitivelor mobile sunt livrate cu LPDDR3 sau LPDDR4, in timp ce unele smartphone-uri high-end sunt livrate cu LPDDR4X RAM. “LP” inseamna “Low-Power” si reduce tensiunea totala a acestor cipuri, facandu-le sa fie extrem de eficiente si oferind telefoanelor mobile o viata extinsa a bateriei.
LPDDR4 este mai eficient si mai puternic decat LPDDR3, in timp ce LPDDR4X este punctul suprem al memoriei RAM, rezultand viteze si eficienta fara precedent. LPDDR4X este mai scump pentru a fi produs, de aceea acest tip de memorie il vedeti doar in smartphone-uri emblematice. Atunci cand se vor introduce noi generatii de memorie RAM, cum ar fi LPDDR5, atunci voi veti vedea inflorirea memoriei LPDDR4X in dispozitivele cu dimensiuni medii.
In ceea ce priveste stocarea interna, aceasta exista ca memorie flash, de la 4 GB in cazul smartphone-urilor vechi si poate merge pana la 256 GB pe unele telefoane. Telefoanele din clasa medie din zilele noastre dispun in prezent de 16 sau 32 GB.
Fireste, deoarece cerintele utilizatorilor incep sa creasca rapid pe baza cantitatii de stocare pe care o folosesc, producatorii de telefoane vor creste exponential cantitatea de memorie RAM prezenta in smartphone-uri. Cand va declansati dispozitivul pentru prima data, un lucru pe care il veti observa este ca spatiul de stocare anuntat nu are aceeasi valoare ca si cand ruleaza pe telefon.
De exemplu, un telefon cu o capacitate de stocare de 64 GB va fi probabil disponibil intre 53-55 GB pentru uz personal. Ei bine, asta pentru ca sistemul de operare al smartphone-ului si aplicatiile preinstalate necesita o memorie interna initiala.
In cazul in care insa doriti sa aveti un spatiu de stocare mai mare pentru dispozitivul dvs., acest lucru este posibil pentru ca aproape toate telefoanele permit atasarea unui card de memorie, pentru a extinde spatiul de stocare. Exista utilizatori care aleg sa foloseasca si astfel de accesorii pentru extinderea spatiului de stocare, in timp ce alti utilizatori nu ocupa nici macar cei 32 de GB de care dispun.
Asadar, acestea sunt in mare parte cele mai importante date pe care trebuie sa le cunoasteti cu totii in ceea ce priveste memoria RAM si spatiul intern de stocare.