Ce este o orteza?

O orteza asa cum este definita de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO): este un suport sau alt dispozitiv extern aplicat organismului pentru a modifica aspectele functionale sau structurale ale sistemului musculo-scheletic.

Pentru ce este o orteza?

Aceste dispozitive sau dispozitive sunt destinate: corectarii unei deformari, protejarii, facilitarii unei functii, actiuni, activitati sau deplasari; cautarea de economisire a energiei, confort si siguranta.

Vedem in permanenta oameni care folosesc orteza, fie permanent, fie temporar. Acestea sunt de mare ajutor si sprijin pentru persoanele cu probleme de mobilitate ale unui membru al corpului lor, pentru un proces de reabilitare sau pentru a preveni sau vindeca orice tip de prejudiciu.

Ortezele au fost folosite din timpuri imemoriale, au fost realizate cu lemn sau orice alt element care ar putea fi obtinut in natura. Acest lucru a creat bastoane, carje, atele, tencuieli etc. Adica, ortezele au ajutat fiinta umana inca de la inceputurile sale, dar astazi, datorita dezvoltarii tehnologice, exista o mare varietate de produse fabricate special pentru fiecare membru al corpului.

Tipuri de orteze

In prezent, ortezele sunt impartite si clasificate in patru grupe:

Stabilizatori

Ele sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de orteza statica, ele mentin o pozitie, care ajuta la prevenirea abaterilor sau a miscarilor nedorite. Astfel incat acestea pot fi utilizate in paralizia flasca sau spastica daca scopul este de a actiona ca un suport pentru un segment paralizat sau de a reduce extensia articulara a unui membru cu simptome de inflamatie si durere.

Orteze functionale sau dinamice

Spre deosebire de cele anterioare, ortezele dinamice au incorporat un segment elastic si activ care permite mobilizarea unei parti a unui membru paralizat.

Orteze corective

Acestea sunt indicate pentru a corecta o deformare scheletica, sunt mai eficiente daca sunt utilizate in timpul perioadei de dezvoltare a copilului.

Orteze de protectie

Ele mentin alinierea unui membru bolnav sau ranit.

Principalele functii ale ortezelor

Tipuri de orteze in functie de regiunea anatomica a corpului

Orteza membrelor superioare:

Orteza membrelor inferioare:

Pentru ce se utilizeaza ortezele?

Ortezele sunt utilizate in scopul stabilizarii, modificarii, detinerii sau alinierii unei structuri a sistemului neuromusculo scheletic afectat sau ranit.

Aceste dispozitive sunt capabile sa corecteze unele miscari anormale sau deficitare, pozitii incorecte, leziuni cum ar fi fracturi, entorse, luxatii etc., care merita sa ajute la mobilizarea dupa prezenta deformarilor, disfunctiilor sistemului locomotor sau prezentei durerii.

Orteza ofera stabilitate si sustinere diferitelor zone articulare in care acestea sunt deficitare, reduce si durerea, corecteaza posturile si intervine in cicatrizarea pielii.

„Orteza ofera stabilitate si sprijin diferitelor zone articulare.”

Care sunt tipurile de orteze?

Ortezele pot fi rigide sau elastice in functie de functia necesara, dar acest lucru va depinde de obiectivul de modificare care este necesar in orice parte a corpului.

Tipuri de paralizie si modul in care se manifesta

Sindromul de blocare este cea mai rara si severa forma de paralizie, in care o persoana isi pierde controlul asupra tuturor muschilor, cu exceptia celor care ii controleaza miscarile oculare.

Paralizia poate fi rigida sau spastica atunci cand muschii sunt stransi si sacadati. Majoritatea persoanelor cu paralizie cerebrala au paralizie spastica.

Poate fi, de asemenea, flasca, sau flasc, atunci cand muschii tai se lasa si in cele din urma se micsoreaza.

Paralizia este cel mai adesea cauzata de accidente vasculare cerebrale, de obicei dintr-o artera blocata din gat sau creier. De asemenea, poate fi cauzata de leziuni ale creierului sau maduvei spinarii, cum ar fi ceea ce se poate intampla intr-un accident de masina sau o accidentare sportiva.

Unele tipuri de paralizie sunt cauzate de anumite afectiuni sau boli legate de anumite gene:

Boli demielinizante. Acestea se intampla atunci cand invelisul protector din jurul celulelor nervoase, numit invelis de mielina, este deteriorat in timp. Acest lucru ingreuneaza neuronii sa trimita semnale in tot corpul. Iti slabeste muschii si in cele din urma provoaca paralizie. Exista mai multe boli demielinizante, dar cea mai frecventa este scleroza multipla.

Bolile neuronilor motori (MND). Neuronii motori sunt celulele nervoase care controleaza muschii pe care ii folositi pentru a merge, a respira, a vorbi si a va misca membrele. Exista doua tipuri: neuronii motori superiori, care trimit semnale de la creier pana la maduva spinarii; si neuronii motori inferiori, care primesc acele semnale si le trimit la muschii tai. MND-urile sunt boli care afecteaza aceste celule in timp.

Bolile neuronilor motori superiori, cum ar fi scleroza laterala primara (PLS), afecteaza doar neuronii motori superiori. Acest lucru face muschii rigizi si spastici.

Bolile neuronilor motori inferiori, cum ar fi atrofia musculara spinala (SMA), afecteaza doar neuronii motori inferiori. Acest lucru face muschii flascati sau flacci, ceea ce ii slabeste si, uneori, ii face sa se zvacneasca incontrolabil.

Cea mai frecventa MND este scleroza laterala amiotrofica (ALS sau boala Lou Gehrig), care afecteaza atat neuronii superiori, cat si cei inferiori.

Exit mobile version