Aspectul plosnitelor
Plosnitele sunt de aproximativ de 4-8 mm lungime, iar aceste insecte au culoare rosu — ruginiu pana la maro inchis, au picioarele si antenele de culoare galbui, in timp ce corpul este aplatizat dorsoventral (spatele si abdomenul).
In ceea ce priveste aripile, acestea au fost reduse la forma si dimensiunea unor solzi, care sunt retezati la spate; iar datorita acestui fapt plosnitele de pat nu pot zbura.
Antenele plosnitelor sunt aclatuite din patru segmente, avand segmentul de baza foarte scurt; stadiile larvare sunt foarte asemanatoare insectelor adulte, pentru ca sufera o metamorfoza hemimetabola.
BIOLOGIE
O femela depune zilnic intre unu si 12 oua. Pe parcursul vietii, o femela reuseste sa depuna in jur de 200-300 de oua. Acestea sunt prinse si lipite in locul de clocire (crapaturi, pe haine sau draperii sau in spatele tablourilor) printr-o secretie solubila in apa.
La de 25° C evolutia de la stadiul de ou la cel de insecta adulta necesita aproximativ 4-6 saptamani, in timp ce larvele eclozeaza in doua saptamani. De mentionat este faptul ca aceste insecte trec prin cinci stadii larvare.
Dupa fiecare naparlire larvele trebuie sa se hraneasca cu sange. In acest sens plosnitele prefera sangele de om, insa acestea se hranesc si cu sange de mamifere mici si pasari. Dupa o portie hranire cu sange, acestea pot rezista perioade lungi fara hrana. Plosnitele sunt insecte nocturne, iar pe timpul zilei stau ascunse in gauri si crapaturi.
RASPANDIRE
Despre plosnita de pat se spube ca este originara din Asia, insa ca odata cu trecerea timpului aceasta s-a raspandit in toata lumea datorita oamenilor. In Europa de Est si in Europa Centrala, aceasta insecta apare numai in casele oamenilor si in cotetele in care traiesc pasari domestice.
DAUNATOARE
Plosnitele de pat sunt insecte care intra in categoria agentilor suparatori pentru oameni, aceste insecte fiind totodata si daunatoare pentru igiena si parazit. Plosnitele ies noaptea din ascunzisuri si vin la oamenii care dorm, pe care ii inteapa, pentru a se hrani cu sangele lor.
Vestea si mai proasta este ca aceste insecte nu gasesc de obicei din prima un vas de sange, iar din acest motiv au incercari repetate, care lasa o serie de urme de intepaturi pe pielea omului. Intepaturile vor putea fi observate abia la trezirea din somn.
Persoanele sensibile fac, de obicei urticarie si au o senzatie intensa de mancarime in acele zone in care au actionat insectele. Aceste simptome sunt cauzate de o secretie anti coagulanta, pe care plosnita o injecteaza in momentul in care inteapa, pentru a impiedica coagularea sangelui.
Prin scarpinarea zonei respective, locul intepaturii se poate infecta. La oamenii extrem de sensibili pot aparea chiar si tulburari de vedere din cauza intepaturilor. Vestea si mai proasta este aceea ca plosnita de pat poate transmite de asemenea si hepatita B. In plus, s-a mai constatat Ia plosnite si prezenta altor virusi, printre care hepatita C si HIV.
Asadar, dupa cum se poate observa, plosnitele sunt insecte care din pacate ne pot intepa in timp ce dormim, asa ca trebuie ca fiecare dintre noi sa cautam cea mai atractiva oferta de dezinsectie plosnite, pentru a scapa de aceste insecte cat mai repede posibil.
Probabil va ganditi sa cumparati de la magazine solutii chimice pentru a lupta impotriva plosnitelor, insa cu siguranta solutiile pe care le puteti gasi pe piata, nu sunt suficient de puternice pentru a va ajuta.
Pentru a scapa definitiv de aceste insecte, aveti nevoie de cele mai bune servicii de dezinsectie, dat fiind faptul ca specialistii folosesc substantele compatibile pentru distrugerea acestei specii daunatoare.
Substantele care sunt folosite in actiunea de combatere a plosnitei de pat nu sunt daunatoare pentru fiintele cu sange cald, dupa uscare, asa ca nu trebuie sa va faceti griji din acest motiv.
Dezinsectia se efectueaza pe toata suprafata locuintei, inclusiv pereti, tavan, obiecte de mobilier, tablouri, saltele, zona patului, parchet, etc.
Dupa efectuarea dezinsectiei, se recomanda un repaus de cel putin doua ore, si parasirea locuintei, iar mai apoi la revenirea in locuinta, este necesara aerisirea acesteia cel putin o ora in spatiul tratat. De preferat ar fi ca suprafetele asupra carora s-a actionat, sa fie curatate doar a doua zi.
Dezinsectia se efectueaza in doua etapa, la o distanta de 7 -14 zile, din cauza faptului ca la prima etapa sunt annihilate plosnitele adulte pana la cele iesite din ou, in timp ce la cea de a doua etapa sa se definitiveze lucrarea completa. De precizat este faptul ca in aceasta perioada vor ecloza ouale .
Intre cele doua etape ale dezinsectiei se recomanda aspirarea locuintei zilnic, si trebuie ca sacul aspiratorului sa fie aruncat dupa fiecare aspirare si inchis intr-un alt sac ermetic.