Ce este Python și cum scrii prima linie de cod folosind acest limbaj de programare?

0 Shares
0
0
0

Au fost create peste 1000 de limbaje de programare de la începutul dezvoltării tehnologiei informatice și până în prezent, iar numărul acestora crește de la an la an.

Celor care își doresc să pășească în această lume dinamică a IT-ului le recomandăm să se înscrie la un curs programare pentru a învăța mai întâi cele mai simple limbaje de programare. Datorită lizibilității liniilor de cod, multe voci susțin că limbajul de programare Python reprezintă cea mai bună opțiune.

Tocmai de aceea, în rândurile care urmează vom discuta despre Python, și vei putea descoperi mai multe informații despre acest limbaj de programare, pe care îl poți învăța participând la un curs de programare IT.

Ce este Python?

Python este un limbaj de programare interactiv și orientat pe obiecte, de nivel superior. Are de asemenea o semantică dinamică, și a fost creat în anul 1991 de către Guido van Rossum. Numele provine de la grupul umoristic britanic “Monty Python”.

Este important de menționat faptul că dispune de o structură de date de înaltă calitate, ceea ce face ca Python să fie foarte atractiv în ceea ce privește dezvoltarea rapidă a diferitelor aplicații.

Flexibilitatea este o caracteristică importantă a acestui limbaj de programare. Datorită flexibilității sale, Python poate fi utilizat pentru scrierea programelor simple. Are de asemenea puterea necesară pentru crearea operațiunilor complexe, care sunt folosite de către diferite companii multinaționale, globale.

Programatorilor le place să folosească Python, iar acest lucru se datorează în mod special productivității pe care o oferă acesta. Fără pași complicații și datorită faptului că ciclul edit-test- debug este deosebit de rapid, programatorii aleg să folosească Python în foarte multe situații.

Programul Debugging Python este unul simplu, datorită faptului că o introducere eronată a datelor nu va crea o eroare în segmentare. Ba chiar mai mult, opțiunea debugging va detecta fără excepții problema.

La nivel de resursă, Debugger oferă permisiunea verificării variabilelor locale și globale, dar și setarea stopurilor, introducerea simultană a liniilor de cod, estimarea expresiilor arbitrare, etc.

Limbajul de programare Python este foarte larg răspândit, și este aplicat cu succes în mai multe domenii. Pentru a enumera câteva, amintim: matematica și analiza științifică a datelor (în prezent, Python este utilizat de către unele dintre cele mai importante domenii de internet din lume, cum ar fi de exemplu Google, Youtube, Instagram, Facebook, Pinterest, Dropbox, Reddit, etc.), dezvoltarea grafica desktop a aplicațiilor (aici sunt incluse și jocurile).

Python pentru începători

Python este un limbaj de programare susținut de către majoritatea sistemelor de operare, cum ar fi de exemplu Windows, Linux sau Mac. Este instalat deja pe toate dispozitivele Mac, și pe foarte multe dispozitive Linux, însă înainte de a-l folosi, cel mai probabil va fi necesar să faceți un update.

În cazul în care nu ai experiență în programare, îți va fi destul de dificil să alegi versiunea potrivită de Python, însă vestea bună este că diferența dintre versiunile sale este minimă, și face referire în special la câteva neconcordanțe sintactice, motiv pentru care indiferent de ce opțiune vei alege, nu vei face o greșeală.

Pe scurt, în cazul în care vei învăța să lucrezi cu una dintre versiunile acestui limbaj de programare, nu va fi greu să înveți și o altă versiune.

De ce Python și nu alte limbaje?

Unul din motivele pentru care poți lua în considerare ideea de a participa la cursuri de programare pentru a învăța Python, este faptul că acesta se află pe lista celor mai populare limbaje.

Locurile de muncă pentru specialiștii Python sunt extrem de căutate, iar cei mai buni specialiști în acest limbaj de programare câștigă foarte mulți bani.

Exista mereu comparații între Python și alte limbaje de programare, așa că probabil vei dori să afli mai multe detalii. În continuare vom trece printr-o scurtă comparație între acest limbaj și Java, care este cel mai popular limbaj de programare în prezent.

Python versus Java

În cele mai multe cazuri, programele scrise în Java sunt mai rapide decât cele scrise în Python, însă în ceea ce privește timpul necesar pentru dezvoltare, acesta este redus semnificativ. Programatorii care lucrează în limbajul de programare Python, au nevoie de 3-5 ori mai puțin timp pentru programare, comparativ cu cei care lucrează în Java, datorită tipurilor de date Python care sunt încorporate la nivel superior, dar și datorită scrierii dinamice.

Un programator Python nu pierde timpul selectând tipul de argumente sau variabile, și are liste polimorfice, un suport sintactic puternic, dar și tipuri de direcționare, incluse direct în limbaj.

Datorită avantajelor de scriere, Python este mai adecvat ca limbaj “glue”.  Aceste două limbaje de fapt, creează împreună o combinație ideală: componentele pot fi dezvoltate în Java, pentru ca mai târziu să se poată combina când sunt create aplicațiile în Python.

Python versus JavaScript

Comparativ cu JavaScript, Python este mai potrivit în ceea ce privește scrierea programelor mai mari, dar și pentru reutilizarea codului printr-un stil de programare care este orientat către obiecte.

În concluzie, indiferent de alegere, o linie de cod bine scrisă pornește de la câteva noțiuni de bază în programare, pe care le poți învăța la un curs de programare în IT. Cursurile durează aproximativ 4 luni, timp în care vei deveni programator Python entry-level, cu ajutorul mentorilor practicieni și al structurii cursurilor, care au la bază conținut actual și ancorat în realitățile firmelor producătoare de software.

0 Shares
You May Also Like
Ce este CRM?

Ce este CRM?

Managementul relatiilor cu clientii (CRM) este o tehnologie care este necesara pentru gestionarea tuturor relatiilor si interactiunilor companiei…