Ce este tulburarea bipolara?

0 Shares
0
0
0

Tulburarea bipolara provoaca schimbari serioase de dispozitie, energie, gandire si comportament – de la maximele maniei pe o extrema, pana la cele mai mici depresii pe de alta parte. Mai mult decat o stare de spirit buna sau proasta trecatoare, ciclurile tulburarii bipolare dureaza zile, saptamani sau luni.

Si spre deosebire de schimbarile de dispozitie obisnuite, modificarile de dispozitie ale tulburarii bipolare sunt atat de intense incat pot interfera cu performantele de la locul de munca sau scoala, va pot afecta relatiile si va pot perturba capacitatea de a functiona in viata de zi cu zi.

In timpul unui episod maniacal, s-ar putea sa renuntati impulsiv la slujba dvs., sa incarcati sume uriase pe cardurile de credit sau sa va simtiti odihniti dupa ce ati dormit doua ore. In timpul unui episod depresiv, s-ar putea sa fiti prea obosit ca sa va ridicati din pat si sa fiti plin de ura de sine si de lipsa de speranta pentru ca sunteti someri si datori.

Cauzele tulburarii bipolare nu sunt complet intelese, dar adesea pare a fi ereditara. Primul episod maniacal sau depresiv al tulburarii bipolare apare de obicei in anii adolescentei sau la inceputul maturitatii.

Mituri si adevaruri despre tulburarea bipolara

Mit: Persoanele cu tulburare bipolara nu se pot imbunatati sau nu pot duce o viata normala.

Adevar: Multi oameni cu tulburare bipolara au cariere de succes, o viata fericita de familie si relatii satisfacatoare. A trai cu tulburare bipolara este o provocare, dar cu tratament, abilitati sanatoase si un sistem solid de sprijin, puteti trai pe deplin in timp ce va gestionati simptomele.

Mit: Unele persoane care au tulburare bipolara “se leagana” intre manie si depresie in permanenta.

Adevar: Unii oameni alterneaza intre episoade extreme de manie si depresie, dar majoritatea sunt deprimati mai des decat sunt maniacali. Mania poate fi de asemenea atat de blanda, incat nu este recunoscuta. Persoanele cu tulburare bipolara pot trai perioade de timp lungi, fara simptome.

Mitul: Tulburarea bipolara afecteaza numai starea de spirit.

Adevar: Tulburarea bipolara va afecteaza de asemenea, nivelul de energie, judecata, memoria, concentrarea, pofta de mancare, tiparele de somn, dorinta sexuala si stima de sine.

Ba chiar mai mult, tulburarea bipolara a fost legata de alte probleme cum ar fi: anxietate, abuz de substante si probleme de sanatate, cum ar fi diabetul, bolile de inima, migrenele si hipertensiunea arteriala.

Tinand cont de toate acestea, persoanele cu tulburare bipolara trebuie sa caute ajutor intr-un cabinet de psihiatrie in Tg Mures.

Mit: In afara de administrarea de medicamente, nu puteti face nimic pentru a controla tulburarea bipolara.

Adevar: Desi medicatia este fundamentul tratamentului tulburarii bipolare, terapia si strategiile de auto-ajutor joaca de asemenea roluri importante. Va puteti ajuta sa va controlati simptomele facand exercitii fizice in mod regulat, dormind suficient, mancand corect, monitorizandu-va starea de spirit, mentinand stresul la un nivel minim si inconjurandu-va de oameni de sustinere.

Cauze si declansatoare

Tulburarea bipolara nu are o singura cauza. Se pare ca anumite persoane sunt predispuse genetic la tulburarea bipolara, totusi nu toti cei cu o vulnerabilitate mostenita dezvolta boala, indicand ca genele nu sunt singura cauza.

Unele studii de imagistica a creierului arata schimbari fizice in creierul persoanelor cu tulburare bipolara. Alte cercetari indica dezechilibrele neurotransmitatorilor, functia tiroidiana anormala, tulburarile de ritm circadian si nivelurile ridicate ale hormonului de stres cortizol.

Se crede ca factorii externi de mediu si psihologici sunt implicati in dezvoltarea tulburarii bipolare. Acesti factori externi se numesc declansatori (stresul, abuzule de substante, medicamentele, schimbarile sezoniere, privarea de somn).

Declansatorii pot declansa noi episoade de manie sau depresie sau pot agrava simptomele existente. Cu toate acestea, multe episoade de tulburare bipolara apar fara un declansator evident.

0 Shares
You May Also Like