Ce este VR si cum functioneaza?

0 Shares
0
0
0

Fara indoiala, Realitatea Virtuala ar putea deveni tehnologia transformatoare intr-o zi, desi nu maine sau luna urmatoare. Experienta de a purta casti si de a te cufunda in lumile virtuale este inca un nou gen neexplorat de clienti.

Realitatea virtuala (VR) este o interfata de utilizator nou, spre deosebire de cea conventionala, cufundarea unei persoane intr-un mediu 3D digital, in loc sa se uite pe un ecran. Imaginile si continutul generate de computer vizeaza simularea unei prezente reale prin simturi (vedere, auz, atingere).

Simularea realitatii virtuale necesita doua componente principale: o sursa de continut si un dispozitiv utilizator. Software si hardware, cu alte cuvinte. In prezent, astfel de sisteme includ casti, benzi de alergare pe toate directiile, manusi speciale, ochelari realitate virtuala.

Instrumentele VR ar trebui sa ofere imagini realiste, naturale, de inalta calitate si posibilitati de interactiune. Pentru aceasta, dispozitivele se bazeaza pe masuratori precum:

  • rezolutia imaginii.
  • camp de vizualizare.
  • rata de reimprospatare.
  • intarziere la miscare.
  • persistenta pixelilor.
  • sincronizare audio / video.

Principala provocare a VR este pacalirea creierului uman in perceperea continutului digital ca real. Acest lucru nu este usor, iar aceasta problema de „imersiune” este cea care inca mai impiedica experientele de realitate virtuala. De exemplu, campul vizual uman nu functioneaza ca un cadru video si, pe langa aproximativ 180 de grade de vedere, avem si o viziune periferica.

Cu toate acestea, vizionarii VR sunt increzatori sa depaseasca astfel de probleme mai devreme sau mai tarziu, fac campanii pentru concept si colecteaza investitii in milioane. Experienta virtuala precum videoclipuri si imagini in 360 de grade, aplicatii si jocuri VR sunt deja disponibile. Exista si o alegere suficient de buna pentru casti.

Cum functioneaza realitatea virtuala?

Asa cum am mentionat, VR necesita mai multe dispozitive, cum ar fi o casca, un computer / smartphone sau o alta masina pentru a crea un mediu digital si un dispozitiv de urmarire a miscarilor in unele cazuri. De obicei, o casca afiseaza continut in fata ochilor unui utilizator, in timp ce un cablu (HDMI) transfera imagini pe ecran de la un computer. Optiunea alternativa este reprezentata de castile care functioneaza cu smartphone-uri, cum ar fi Google Cardboard si GearVR – un telefon care actioneaza atat ca ecran, cat si ca sursa de continut VR.

Unii furnizori aplica lentile pentru a schimba imaginile plate in tridimensionale. De obicei, un camp vizual de 100/110 grade se realizeaza cu dispozitive VR. Urmatoarea caracteristica cheie este rata de cadru pe secunda, care ar trebui sa fie de minim 60 fps pentru a face simularile virtuale sa arate suficient de realist.

Pentru interactiunea utilizatorilor exista mai multe optiuni:

Urmarirea capului

Sistemul de urmarire a capului din castile VR urmareste miscarile capului in laturi si unghiuri. Aloca axa X, Y, Z directiilor si miscarilor si implica instrumente precum accelerometru, giroscop, un cerc de LED-uri (in jurul castii pentru a activa camera exterioara). Urmarirea capului necesita o latenta scazuta, adica 50 de milisecunde sau mai putin, in caz contrar, utilizatorii vor observa decalajul dintre miscarile capului si o simulare.

Eye-tracking

Unele casti contin un controler infrarosu care urmareste directia ochilor intr-un mediu virtual. Avantajul major al acestei tehnologii este de a obtine un camp de vedere mai realist si mai profund.

Urmarirea miscarii

Desi nu este conceputa si implementata suficient de bine, urmarirea miscarii ar ridica VR la un nivel cu totul nou. Chestia este ca, fara urmarirea miscarii, ati fi limitat in VR – incapabil sa priviti si sa va miscati. Prin conceptele 6DoF (sase grade de libertate) si spatiul 3D, optiunile pentru a sprijini urmarirea miscarilor se incadreaza in 2 grupuri, urmarirea optica si non-optica.

Urmarirea optica este de obicei o camera de pe casca pentru a urmari miscarile, in timp ce non-optica inseamna utilizarea altor senzori pe un dispozitiv sau un corp. Majoritatea dispozitivelor existente combina de fapt ambele optiuni.

VR / AR / MR: care este diferenta?

Stiind ce este VR nu este imaginea completa a lumii tehnologice astazi. Realitatile virtuale si cele augmentate sunt foarte similare si adesea linia dintre ele este foarte subtire. AR adauga mediul real cu unul simulat, suprapus deasupra. Realiatea augumentata aplica algoritmi si senzori pentru a detecta pozitia camerei, apoi suprapune graficele / obiectele 3D in vederea utilizatorului prin intermediul smartphone-urilor / ochelarilor / proiectiilor.

Unul dintre modurile de a descrie diferenta dintre VR si AR este compararea scufundarilor si vizitarea acvariului. Realitatea virtuala ar fi ca si cum ai inota in mare impreuna cu pestele, in timp ce in „Realitate augmentata” ai vedea un peste care iese dintr-un buzunar sau dintr-o mana. Pe de alta parte, spre deosebire de VR, AR ofera utilizatorilor mai multa libertate de actiune si nu necesita un ecran montat pe cap.

Termenul „realitate mixta” este adesea confundat cu realitatea augmentata. Dar de fapt, MR (sau realitatea hibrida) este un tip de tehnologie mai sofisticat, unde AR este o subcategorie a acesteia. Include aplicatii non-comerciale precum programe de invatare bazate pe simulare militare, medii de virtualizare pentru fabricatie, asistenta medicala, aviatie etc.

0 Shares
You May Also Like