Web hosting-ul este un serviciu ce permite organizatiilor sau indivizilor sa posteze un website sau o pagina web online, pe internet.
Un web host (gazda web) sau un provider de servicii web hosting, este o afacere, firma sau companie ce pune la dispozitie tehnologiile si serviciile necesare pentru ca o pagina web sau un website complet, sa poata fi vizualizate online, pe internet. Doresti gazduire web? Intra pe GazduireEnterprise.ro!
Website-urile sunt gazduite sau daca vreti stocate pe computere speciale, numite servere. Cand utilizatorii internetului vor sa-ti vizualizeze website-ul, tot ce au nevoie sa faca este sa introduca de la tastatura adresa site-ului tau, in browser-ul pe care il folosesc (Chrome, Internet Explorer, Firefox, Opera, etc.).
Dupa acest pas, computerul lor se va conecta la serverul tau, iar paginile vor fi trimise acestui computer, cu ajutorul browser-ului care face schimbul de date. Majoritatea companiilor de web hosting iti cer sa ai propriul nume de domeniu, pentru ca site-ul tau sa poata fi gazduit pe serverele lor.
Daca nu ai un nume de domeniu, companiile de hosting te vor ajuta in cele mai multe cazuri sa obtii unul (sa-l cumperi).
Feature-urile de baza ale unui plan de web hosting includ:
Spatiul pe disc.
Toate conturile de web hosting ofera o anumita cantitate de spatiu de stocare (pe un disc fizic), pe care o poti folosi pentru a-ti stoca fisierele website-ului.
Este recomandat sa faci o evaluare inainte, despre cat spatiu vei avea nevoie, pentru a stii cat spatiu de stocare sa cumperi de la firma de web hosting si asta include spatiul necesar pentru e-mailurile tale, fisierele web, bazele de date, etc.
Latimea de banda sau transferul de date.
Foarte des, companiile de web hosting ne vorbesc despre latimea de banda si despre transferul de date, ca fiind aceeasi caracteristica a unui serviciu de web hosting. Cu toate astea, lucrurile sunt de fapt putin diferite.
Latimea de banda reprezinta cantitatea totala de date ce poate fi transferata intr-un anumit timp. Transferul de date este de fapt cantitatea de date transferata actual.
Gandeste-te in felul urmator: daca bandwith-ul (latimea de banda) ar fi un tunel, cu cat mai mare este tunelul cu atat mai multe masini (datele) vor putea trece prin el. Transferul de date s-ar traduce prin numarul de masini permis pentru a trece prin tunel, intr-o anumita perioada de timp, sa spunem o luna.
Cu cat mai putina latime de banda ai la dispozitie, cu atat mai incet se vor incarca site-urile tale, indiferent de tipul de conexiune si de viteza la internet a celui care iti viziteaza website-ul.
Oricat de mare ar fi aceasta, va fi limitata de latimea ta mica de banda. Cu cat mai putin transfer de date ai, cu atat mai des iti vei vedea website-ul “unavailable” – indisponibil, din cauza faptului ca ai ajuns la cantitatea maxima de date, ce poate fi transferata in perioada respectiva de timp.
Pentru a determina ce este suficient pentru tine, trebuie sa faci calcule foarte detaliate cu privire la marimea website-ului si a numarului maxim de vizitatori pe care il poti avea intr-o luna.