Ce inseamna evaluarea riscurilor la securitate fizica?

0 Shares
0
0
0

O analiza de risc la securitatea fizica, potrivit legislatiei in vigoare este un document obligatoriu pe care trebuie sa il detina toate societatile comerciale, indiferent de natura capitalului social.

De-asemenea, de o evaluare de risc la securitate fizica au nevoie si alte entitati si organizatii diferite, care detin bunuri sau valori cu orice titlu, si care au obligatia de a proteja aceste bunuri sau valori.

Este deosebit de important de mentionat faptul ca societatile comerciale sunt obligate sa adopte masurile de securitate in baza unei analize de risc la securitate fizica, in formele care sunt prevazute de catre Legea nr. 33/2003, completate cu masurile procedurale in conformitate cu art.2 alin (1) din Normele metodologice.

Un amanunt foarte important de adus in discutie este acela ca o analiza de risc la securitatea fizica va fi efectuata prin intermediul expertilor abilitati. Mai pe intelesul tuturor, va fi nevoie de un evaluator de risc care detine competentele profesionale necesare pentru a putea efectua o evaluare de risc.

Este foarte important sa aveti la cunostinta faptul ca acele firme care nu respecta obligatia de a adopta masurile de securitate care sunt prevazute de legea anterior mentionata (Legea nr. 33/203), in conformitate cu analiza de risc la securitatea fizica, risca sa primeasca din partea politistilor, a jandarmilor, a primarilor sau a imputernicitilor acestora, amenzi cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei.

Cum se efectueaza o analiza a riscurilor?

In ceea ce priveste intreprinderile mici si mijlocii, o abordare simpla in cinci etape este suficienta pentru a efectua o analiza a riscurilor, iar in randurile care urmeaza veti descoperi care sunt aceste etape.

Etapa 1. Identificarea pericolelor si a persoanelor expuse.

Aceasta este asadar prima etapa a unei analize a riscurilor, iar in aceasta etapa are loc identificarea posibilelor surse de vatamare la locul de munca, dar si a angajatilor care se poate sa fie expusi pericolelor.

Etapa 2. Evaluarea riscurilor si clasificarea acestora in ordinea prioritara

Aceasta etapa cuprinde evaluarea riscurilor existente, cum ar fi de exemplu gravitatea sau probabilitatea unor eventuale vatamari. Totodata, aceasta etapa cuprinde si clasificarea riscurilor in ordine prioritara, clasificare care se face tinand cont de importanta.

Etapa 3. Stabilirea actiunilor de preventie

In cadrul acestei etape este vorba de gasirea masurilor potrivite in vederea eliminarii sau a tinerii riscurilor sub control.

Etapa 4. Adoptarea masurilor concrete

Aceasta etapa cuprinde adoptarea masurilor concrete in ceea ce priveste prevenirea si protectia conform unui plan ce stabileste ordinea de prioritate.

Etapa 5. Monitorizarea si reviziura

Este important de mentionat faptul ca evaluarea riscurilor este necesar sa fie revizuita la intergale de timp regulate, pentru asigurarea unei actualizari permanente. De precizat insa este faptul ca exista si alte modalitati care functioneaza la fel de bine privind unele riscuri si circumstante mai complexe.

De precizat este faptul ca tipul abordarii aplicat pentru evaluarea riscului va fi influentat de unii factori cum ar fi felul locului de munca (loc de munca fix sau care necesita deplasarea), tipul procesului (munca la cerere, operatiuni care se repeta, procese de dezvoltare/schimbare), sarcina realizata (sarcini repedate, sarcini ocazionale sau sarcini cu grad mare de risc), si complexitatea tehnica.

Dupa cum spuneam la inceputul articolului, o astfel de analiza a riscului la securitate fizica, va fi efectuata prin intermediul expertilor abilitati. Practic, un evaluator de risc se va ocupa de toata aceasta evaluare.

Din acest motiv, in cazul in care aveti nevoie de un astfel de serciciu de evaluare a riscurilor, recomandarea noastra este aceea de a va indrepta atentia spre expert-risc.ro, pentru a lua legatura cu specialistii in ceea ce priveste evaluarea riscurilor la securitatea fizica.

0 Shares
You May Also Like
Ce este Ethereum

Ce este Ethereum?

Asadar, ce este Ethereum? Analizam una dintre cele mai populare retele blockchain din lume, de la o simpla…