Medicina si reabilitare fizica foloseste tehnici fizice cum ar fi agentul termic si electroterapia, precum si exercitii terapeutice si terapie comportamentala, singure sau in tandem cu tehnologia interventionala si farmacoterapie conventionala pentru a trata durerea, de obicei in timpul unui program multidisciplinar intr-o clinica recuperare medicala.
TENS
Stimularea electrica nervoasa transcutanata a-fost dovedita a fi ineficienta pentru dureri de spate mici, cu toate acestea, ar putea ajuta in neuropatie diabetica. Dar nu exista nici o dovada ca TENS, in conditiile cronice sunt eficiente in ameliorarea durerii. TENS este indicat pentru orice afectiune musculo-scheletica cronica sub teoria controlului nivelului de durere.
In esenta, teoria controlului poate afirma ca fibrele senzoriale isi poarta semnalul mai repede decat fibrele senzorilor durerosi si, astfel, se indreapta mult spre ganglionul radacinii dorsale a coloanei vertebrale. Aceasta, la randul sau, determina ca semnalul durerii sa fie blocat de semnalul sensibil TENS. Aceasta teorie explica de ce frecarea unui deget de la picior elimina durerea.
Un studiu realizat de Oncel M si de echipa sa a comparat eficacitatea TENS cu un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS, Naproxen sodium) la pacientii care au avut fracturi necomplicate. Cercetatorii au descoperit ca TENS administrat de doua ori pe zi timp de 3 zile a dus la reducerea semnificativa a durerii si s-a dovedit a fi mai eficace decat AINS sau placebo.
Acupunctura
Acupunctura implica inserarea si manipularea acelor in anumite puncte ale corpului pentru a usura durerea sau pentru scopuri terapeutice. O analiza a celor 13 studii de cea mai inalta calitate privind tratamentul durerii cu acupunctura, publicata in ianuarie 2009 in British Medical Journal, nu a fost in masura sa cuantifice diferenta in efectul durerii asupra realitatii, cu si fara acupunctura.
Acupunctura este considerata drept o unealta pentru a restabilirea echilibrul energetic in organism prin stimularea canalelor de energie numite meridiane.
Se crede ca terapia cu acupunctura reduce semnalele de durere prin producerea endorfinelor cunoscute a fi analgezice naturale. Studiile clinice sugereaza ca acupunctura poate reduce durerea articulara si astfel terapia poate fi eficienta in reducerea durerii cauzate de osteoartrita genunchiului.
Terapie cu lumina
Cercetarile nu au gasit dovezi ca terapia cu lumina, cum ar fi terapia laser cu nivel scazut, este o terapie eficienta pentru ameliorarea durerii de spate scazuta.
Proceduri interventionale
Procedurile interventionale – utilizate in mod obisnuit pentru durerile cronice ale spatelui – includ injectiile cu steroizi epidurati, injectiile cu fatete, blocurile neurolitice, stimulatorii de maduva spinarii si implanturile intraterale de administrare a medicamentelor.
Rata de radiofrecventa, neuromodularea, introducerea directa a medicamentelor si ablatia nervilor pot fi folosite pentru a viza fie structurile tesutului si organele / sistemele responsabile pentru nociceptia persistenta, fie nociceptorii din structurile implicate ca sursa de durere cronica.
O pompa intrathecala folosita pentru a furniza cantitati foarte mici de medicamente direct la lichidul spinal. Acest lucru este similar cu perfuziile epidurale folosite postoperator.
Diferentele majore sunt ca este mult mai frecvent ca medicamentul sa fie administrat in lichidul coloanei vertebrale (intrathecal) mai degraba decat epidural, iar pompa poate fi complet implantata sub piele.
Interesant este ca aceasta abordare permite ca o cantitate mai mica de medicament sa fie administrata direct la locul de actiune, cu mai putine efecte secundare sistemice, ceea ce este astfel discutabil din punct de vedere terapeutic datorita faptului ca cei trei principali receptori opioizi sunt limitati in locatiile lor anatomice.