Ce nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta pentru a avea o dieta echilibrata?

Ce nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta pentru a avea o dieta echilibrata?

Cu totii ne dorim sa ducem o viata cat mai sanatoasa. Uneori e greu. Exista multe tentatii alimentare, foarte gustoase, care ne ofera o placere enorma, dar care, marea majoritate, sunt atat de daunatoare incat nu compenseaza acel gust efemer.

Dar o dieta saraca nu poate aparea numai pentru mese mai putin sanatoase. Uneori, ritmul nostru ridicat de viata, ne face sa avem putin timp de petrecut in bucatarie si optam pentru solutii rapide, cum ar fi mancaruri preparate, mancare “junk” sau comenzi acasa. Un haos care ne afecteaza interiorul si pe care trebuie sa ne straduim sa incercam sa-l organizam pentru a obtine o dieta echilibrata.

Cheile pentru a duce o viata sanatoasa

Dieta noastra trebuie sa fie condusa de carbohidrati. Cereale integrale, fructe, legume, leguminoase si chiar paste fainoase. In general, alimentele care contin carbohidrati ar trebui sa reprezinte intre 45% si 60% din caloriile noastre zilnice. Restul unei diete echilibrate ar trebui sa fie compus din grasimi (ulei de masline si acizi grasi omega-6 si omega-3) si, intr-o masura mai mica, proteine, unde gasim carne, oua, peste, nuci etc.

Deoarece carbohidratii stau la baza unei diete echilibrate, trebuie sa va adanciti in beneficiile sale si in pericolele pe care le poate avea. Nu totul merge. Alimentele cu carbohidrati cu indice glicemic scazut sunt cele mai recomandate. Ele se gasesc in fructe, legume, leguminoase si nuci naturale.

Desi idealul este sa fim controlati de un nutritionist, trebuie luati in considerare anumiti factori, cum ar fi faptul ca, dupa efectuarea unei activitati fizice importante, alegem sa ingeram carbohidrati cu un indice glicemic ridicat, deoarece contribuie la o mai buna recuperare a muschilor. Pastele ar putea fi un condiment perfect pentru aceasta situatie.

Un aliment cu care trebuie sa fii atent este painea. Studiile sustin ca persoanele care mananca paine alba de doua sau mai multe ori pe zi au un risc mai mare de a dezvolta obezitate. Cel mai indicat este sa incercati sa mancati paine integrala de grau sau paine de secara. Pe scurt, este important sa stiti ca nu toti carbohidratii sunt la fel.

Este important sa retinem ca fiecare organism poate avea propriile nevoi, dar, desigur, exista alimente specifice care sunt necesare in orice dieta si cu care vom obtine numeroase beneficii.

Printre acestea se numara fructe precum bananele, bogate in potasiu si ideale pentru a manca dupa exercitii fizice. In plus, regleaza nivelul colesterolului si scade hipertensiunea arteriala.

Un alt fruct gustos precum marul ne scade exact nivelul colesterolului si mentine sanatatea arterelor si a inimii noastre. Boabele sunt bogate in polifenoli, ajutand la prevenirea bolilor cardiovasculare si la controlul glicemiei. Poti utiliza ca supliment si Vitamina C pulbere, 1 kg.

Printre superalimentele care ne pot oferi energie, avocado iese in evidenta, in care predomina grasimile sanatoase si, de asemenea, ajuta la imbunatatirea functionarii musculare si nervoase.

Exit mobile version