Segmentele diamantate sunt o categorie de accesorii scule electrice care sunt realizate dintr-o mixtura de diamante si in acelasi timp pulbere metalice. Diamantele utilizate sunt realizate sintetic si totodata atent selectionate dupa forma, dimensiune, calitate si fragilitate, urmand sa fie ulterior amestecate cu o pulbere metalica, care contine elemente precum fier, cupru, cobalt, carburi, etc.
Acest amestec este apoi turnat in forma, fiind incalzit la temperaturi foarte mari. Odata ce este realizat, exista numeroase metode de atasare a segmentelor pe discul de otel. Una dintre cele mai utilizate este reprezentata de sudarea cu laser. Discurile sudate cu laser pot fi utilizate atat la taiere umeda cat si la taiere uscata, fiind practic cea mai noua tehnica de producere a discurilor diamantate.
Aceste discuri diamantate realizate prin sudare laser au un randament ridicat de taiere si un grad foarte mic de deformare. Lipirea dura asa numita brazare se realizeaza prin lipirea unui aliaj pe baza de Cu-Zn-Ag, intre segmenti si disc. Aliajul este incalzit pana cand se topeste si lipeste cele doua piese. Aceasta metoda este folosita pentru discurile diamantate utilizate pentru taierea umeda.
Cum trebuie ales un disc diamantat? Pentru o taiere extrem de eficienta este foarte important ca discul diamantat si materialul de taiat sa poata interactiona corect. Astfel, va trebui sa luati in considerare cativa factori atunci cand doriti achizitionarea unui disc diamantat. Trebuie sa tineti cont de cativa factori.
Costul discului diamantat, identificarea corecta a materialului pe care doriti sa il taiati si masina-unealta pe care o veti folosi. Echipamentul pe care il veti folosi si starea fizica a acestuia va influenta in mod decisiv viteza de taiere, dar si tipul de disc diamantat care va fi folosit. Atat precizia cat si acuratetea echipamentului vor determina, de asemenea, performanta de taiere.
Taierile in trepte sunt practic taieri plane care se executa rapid si asigura o durata de viata extrem de lunga discului. Taierea adanca se executa lent, scurtand durata de viata a discului. De asemenea este important daca acestea se pot folosi atat pentru taierea umeda, cat si pentru cea uscata. Cele pentru taiere uscata se pot utiliza, de obicei si pentru taierea umeda.
Cu toate acestea, daca discul diamantat pentru taiere umeda este folosit fara utilizarea unei cantitati suficiente de lichid de racire sau chiar pentru taiere uscata lama de diamant se poate deteriora rapid prin supraincalzire, sau chiar mai rau, segmentul discului se poate rupe. In comparatie cu taierea umeda unde se foloseste apa ca lichid de racire, taierea uscata utilizeaza aerul pentru racirea lamei de diamant.
Taierile trebuie sa fie de adancimi reduse pentru a permite aerului sa circule in jurul lamei. In cazul taierii uscate durata operatiunii poate sa varieze de la cateva secunde pana la circa 2-3 minute, asta in functie de duritatea materialului taiat. De asemenea, trebuie efectuate taieturi de foarte mica adancime, pentru a se putea evita o supraincalzire a lamei discului diamantat. Nu trebuie in nici un caz sa fortati lama discului diamantat.