Cum conduci economic un camion?

Un sofer de camion are marea responsabilitate de a conduce prudent, dar ar fi bine sa fie si eficient. Costurile privind un transport sunt in mare parte legate de motorina, urmand apoi cele de anvelope si reparatii. Orice firma de transport va fi interesata sa isi intruiasca soferii astfel incat acesti sa deprinda tehnicile ce ii ajuta sa reduca din consumul camionului, conducand economic.

Se stie ca frana si acceleratia transmit semnale catre bord, regland astfel consumul de aer si carburant. In vederea unui condus economic se impune turatie mica, raportat la orice tip de viteza. La sistemul de evacuare, in medie 40 de procente la euro 5 si 10 la euro 4 din gazele ce se ard se distribuie prin clapeta spre recirculare.

Gazul nu mai are oxigen, se amesteca cu aer curat si se ajunge la un nivel de oxigen mai mic ca cel initial. Astfel si cantitatea de motorina pentru ardere este mai mica.

Pilotul automat

Camioanele dispun si ele de pilotul automat. Cand acesta se activeaza toate sistemele ce se controleaza electronic functioneaza optim. Cand se seteaza viteza computerul va sti ce viteza sa mentina si ce turatie sa ofere motorului. In consecinta, si celelalte sisteme se vor adapta. Se poate folosi pilotul automat pe orice tip de drum, nu doar pe autostrada.

De mentionat ca schimbarea vitezelor se realizeaza automat, ori de cate ori soferul considera ca este cazul. Se va face treptat, intre 1000 si 1200 rpm, la 1500 rpm se schimba doua trepte odata si la 1700 rpm cate 3 odata. Se va necesita reactia soferului intrucat un computer de bord nu va sti ce tip de drum urmeaza, o panta, o vale, etc. Astfel ca acesta nu schimba el vitezele.

Franarea si sistemul de evacuare

La sistemul de evacuare o stransa legatura exista cu pedala de acceleratie si frana. Daca la schimbarea din viteze exista solutie de a elimina fluctatiile de turatie, la franare tine numai de sofer. Ce se intampla de fapt? Cand se franeaza  turatia scade, acceleratia creste. Acele turatii mari inseamna pierdere de constanta in ceea ce priveste evacuarea de gaze, deci implicit consumul creste.

Trebuie stiut faptul ca in acel moment cand exista fluctuatii de turatie ale motorului clapeta se directioneaza 40% din gaze si ramane deschisa, gazele nu mai sunt recirculate, iar asta inseamna ca turbina va baga aer proaspat. Rezultatul? Creste consumul. Asadar, cu cat se controleaza mai bine gazele de evacuare, cu atat motorul va functiona la un nivel mai economic.

De asemenea, un consum mare este dictat si de compresorul de aer. Acesta solicita motorul cu 20 de procente fata de regimul normal de functionare. Exista un consum mare de aer la camioane atunci cand se franeaza spre exemplu. Iata si explicatia: frana opreste, retarderul sau decompresorul ajuta la incetinire.

Acel retarder actioneaza asura cardanului cutiei de viteza si asupra rotilor axei motoare. Cand un obstacol este depasit, retarderul se elibereaza, semiremorca oarecum impinge tot ansamblul si ajuta la recuperarea vitezei.

Verificari

Consumul unui camion este rezultatul unor 3 factori cu influenta majora aici: elemente din afara camionului – cauciucuri, incarcatura si cum este aceasta pozitionata etc. – tehnologia vehiculului – motorul, cutia de viteze – precum si stilul de condus, agresiv, preventiv sau economic. Recomandarile vizeaza ca un sofer sa stie cum se comporta camionul in functie de incarcatura pe care o are, centrul de greutate dictat de aceasta.

Se recomanda de asemenea verificarea de presiune in roti, pentru ca trebuie sa se evite o deformare a acestora si implicit o dereglare a axelor. Sistemul acesta la un camion este pe deplasare stanga-dreapta. Ramane valabila verificarea de aliniament al rotilor si a presiunii –se poate constata si utilizand un ciocan, o tehnica veche de altfel.

Apropos, dotarea cu un ciocan este necesara. Asadar nu ezita achizitia, iar o recomandare este chiar www.pieseautocamioane.ro. Acelasi magazin ofera o gama variata de produse necesare unui sofer de camion, de la lampi auto la accesorii si dotari pentru cabina.

Consumul redus fiind un tel se impune ca alimentarea sa aiba loc la sfarsit de program. Asta va ajuta la racirea motorinei ce a ramas in rezervor. Nu se va crea condens, deci sistemul de alimentare este protejat.

Tehnica de condus

Exista doua tipuri de rezistenta. La plecare este rezistenta de accelerare, iar pe traseu este cea de inaintare. Ce conteaza aici? Daca viteza se dubleaza, atunci rezistenta creste de pana la 4 ori consumul.

La plecarea de pe loc se recomanda un stil lent si nu cu demaraj, pentru a pastra un consum mic. La demaraj turbina, dar si sistemul de alimentare actioneaza pentru a se creste viteza in scurt timp. Evident, consumul este mai mare in astfel de cazuri. Un demaraj puternic poate fi necesar la intrarea pe autostrada in schimb – se sar treptele de viteza 4, 8, 10, 12 dupa care se ruleaza constant.

Atunci cand se are in vedere reducerea de consum la conducerea unui camion nu se pierde din vedere ceea ce tine de stabilitatea vehiculului. Mai ales cand acesta dispune si de incarcatura, responsabilitatea unui sofer este dubla.  Un centru de greutate al camionului este un altul fata de cel pe care il simte soferul, ori el trebuie sa fie constient de ambele.

De aceea, un viraj se pregateste nu prin franare ci prin pedala, cu frana de motor sau prin lasarea semiremorcei sa impinga ansamblul. Spre exemplu, stiai ca ridica piciorul de pe acceleratie inainte de a ajunge la varf, intr-o rampa, economiseste combustibil?

O ultima mentiune face referire ca un sofer de camion conduce de regula dupa cum stie, aparte de ceea ce trebuie. Este esential insa ca acesta sa cunoasca diversele tehnici de condus, in vederea limitarii consumului la un camion. Pe cat posibil sunt indicate a fi puse in practica, fara insa a afecta stabilitatea si stapanirea pe care o are soferul. Necesita numaidecat practica pana la a adopta un astfel de stil de condus.

Tine cont de astfel de sfaturi si invata sa stapanesti tehnici economice si avantajoase.

Exit mobile version