Cum functioneaza un crematoriu?

0 Shares
0
0
0

Stiati ca odata cu trecerea timpului, numarul persoanelor decedate care au fost incinerate a crescut foarte mult? Ei bine, acest lucru se datoreaza mai multor motive, cum ar fi costurile mai mici ale incinerarii umane intr-un crematoriu, comparativ cu costurile inmormantarii.

In alte situatii, cei care au plecat din aceasta lume si-au dorit sa fie incinerati, iar familiile greu incercate s-au conformat, chiar daca probabil initial nu au fost de acord cu acest lucru.

Cert este faptul ca incetul cu incetul, numarul persoanelor decedate in Romania si care sunt incinerate creste considerabil. Acesta este motivul datorita caruia, in randurile care urmeaza vom discuta mai multe detalii despre incinerarea umana, care poate fi efectuata doar intr-un crematoriu. Exista mai multe crematorii in tara, iar unul modern se afla in apropiere de Cluj Napoca.

Un incinerator pentru uz funerar este o tehnologie sofisticata care trebuie sa se adapteze la cele mai stricte cerinte de mediu. Doar cele mai moderne sunt echipate cu sisteme dovedite pentru a reduce poluarea si consumul redus. Incineratoarele folosite de un crematoriu pentru uz funerar sunt de obicei proiectate cu o camera de ardere primara si secundara.

Proiectarea acestor echipamente este conceputa pentru a face procesul intr-un singur sens. Acesta este motivul pentru sicriul este plasat in interiorul camerei primare a crematoriului in care va ajunge la 800-850oC.

Tehnologie sofisticata

Camera primara sau incineratorul este de obicei construit din tabla laminata din otel carbon si o structura intarita pentru a-i da rezistenta. Izolatia consta in beton special, caramida refractara si materiale izolante cu masa termica scazuta, care acopera atat interiorul incineratorului, cat si al zonei inconjuratoare.

Camera primara are grosimea izolatiei, astfel incat temperatura exterioara a echipamentului nu poate provoca accidente de arsuri pe peretii exteriori. In mod logic, proiectarea incineratorului si a materialelor utilizate permite miscarile de extindere a acoperirii refractare interioare. Camera primara are arzatoare de incendiu si de aer pentru a sparge resturile si pentru a facilita arderea.

Cele mai multe incineratoare u sunt multi-combustibil, adica pot folosi gaz (butan, propan, gaz natural), motorina, combustibil sau electricitate. Camera secundara, cu toate acestea este preincalzita cu combustibil pentru se mentine la aproximativ 850 de grade Celsius.

Cenusa umana nu este toxica

Procesul de incinerare incepe atunci cand sicriul este introdus automat din sistemul de introducere a incineratorului. Cele mai multe cuptoare crematoriu nu necesita ca sicriul sa fie realizat din materiale ecologice, ar fi carton sau lemn netratat. Contaminarea unui cuptor crematoriu este conditionata de compozitia materialelor si finisajelor sicriului.

In camera cuptorului crematoriului, toate substantele sunt incinerate si vaporizate, cu exceptia unor fragmente osoase si a altor materiale incombustibile, ar fi proteze, bijuterii, piese metalice, cuie etc.

Scheletul decedatului atunci cand materia organica este arsa se reduce la fragmente osoase si particule. Resturile metalice sunt colectate selectiv pentru reciclare.

Rafinarea cenusii

Procesul de rafinare a cenusii poate fi simultan cu o alta incinerare, deoarece se efectueaza intr-o camera atasata, fara posibilitatea de a amesteca cenusa. Toate materiile incombustibile sunt separate si indepartate de fragmentele osoase prin separare vizibila si/sau magnetica.

Aceasta materie incombustibila va fi indepartata de crematoriu, astfel incat sa nu poata fi recuperata. Particulele osoase indepartate din camera variaza in dimensiune si forma si pot fi prelucrate mecanic pentru a le reduce la consistenta usor de gestionat pentru plasarea intr-o urna.

Resturile in forma de cenusa rezultate din procesul de incinerare cantaresc aproximativ 2-4 kilograme, iar cenusa care este livrata familiei la sfarsitul procesului nu contine elemente toxice.

Cenusa este de obicei procesata prin zdrobire mecanica pentru a i se oferi o textura si un aspect mai uniform. Emisiile accidentale fugitive ale acestei prelucrari sunt neglijabile.

0 Shares
You May Also Like