Chestiile gratuite sunt bune, cu totii ne bucuram cand avem parte de ele. Mai ales daca primesti ceva gratuit pentru care in mod normal ar fi trebuit sa platesti o suma destul de importanta, esti si mai multumit. Cele mai performante piese telefoane mobile, pot fi gasite pe AccesoriiGsm.ro.
Asta ar fi unul dintre motivele pentru care foarte multi utilizatori au incercat serviciul VoIP sau Voice over the internet Protocol, pentru a efectua apeluri vocale, catre alte telefoane mobile. Cu VoIP, poti initia apeluri (chiar si apeluri la distante foarte mari – intercontinentale), gratuit, atata timp cat telefonul tau este conectat la o retea wireless.
Dar, pana foarte recent, VoIP-ul avea o limitare destul de insemnata – pentru a efectua un apel, trebuia sa folosesti un computer sau un laptop.
Noile smartphone-uri aparute de curand, fac posibila conversatia prin VoIP, fara a mai fi nevoie de un computer. Telefoanele WiFi folosesc aceleasi protocoale si tehnologii wireless ca si suratele lor mai mari (computerele desktop sau laptop-urile), facand din VoIP o tehnologie mult mai portabila, pentru toti utilizatorii care detin un smartphone modern.
Intelegerea VoIP este destul de simpla, daca ai cunostiinte de baza despre cum functioneaza telefoanele “de moda veche”. Multi dintre noi au folosit acum ceva vreme un telefon fix, cu fir, asa ca stim cum functioneaza aceste device-uri: ridici receptorul, formezi numarul de telefon, vorbesti si inchizi.
Dar, intre aceste procese, se intampla si alte lucruri – in timpul dintre formare si secunda in care interlocutorul iti raspunde efectiv, la apel. Pentru a ajunge la cealalta persoana, apelul “calatoreste” prin fir pana la Public Switch Telephone Network, adica pana la o centrala care poate ruta acest apel, printr-o serie de switch-uri fizice, catre telefonul persoanei pe care ai apelat-o. Acest proces se numeste “circuit switching”.
Aceasta nu este o metoda foarte eficienta de efectuare a unui apel. Intregul circuit dintre cele 2 telefoane implicate in apel ramane deschis pe toata durata conversatiei, chiar si daca numai o singura persoana vorbeste la un moment dat.
Telefoanele Wi-Fi sunt parte din fenomenul smartphone. VoIP permite asa numitul “packet switching”, acesta fiind bazat pe date trimise si primite si fiind mult mai eficient decat circuit-switching-ul. Asadar, cum functioneaza?
In loc sa lase un intreg circuit deschis pe perioada desfasurarii conversatiei, VoIP imparte conversatia in mici pachete de date.
Dupa aceea, transmite acele date prin internet. In loc de a monopoliza un circuit, packet switching-ul trimite si primeste date, in functie de necesitati. In momentul de fata, prin suportul retelelor pe standardul 802.11 sau Wi-Fi, VoIP va putea fi folosit la nivel global, fara nici un fel de limitare. Bineinteles, este foarte importanta si viteza la internet a retelei la care va conectati prin standardul wi-fi. Pentru conversatii VoIP desfasurate la cele mai inalte standarde, este necesara o conexiune la internet stabila si viteze de peste 10mb/s (banda) download.
Si upload-ul este foarte important, mai ales daca vrei sa te asiguri ca persoana cu care discuti cu ajutorul acestui serviciu, te poate auzi si/sau vedea la fel de bine pe cat o poti face tu.