Cum provoaca stresul aparitia bolilor de inima?

0 Shares
0
0
0

Inevitabil, stresul face parte din viata noastra. Cauzele din care suntem stresati sunt diverse: odihna insuficienta, probleme la locul de munca si presiunea termenelor limita, grijile din viata de zi cu zi, sau o suferinta.

Felul in care organismul raspunde la stres este diferit. In unele cazuri acesta functioneaza ca o bariera, insa alteori poate dauna.

Chiar si un nivel scazut de stres poate duce la aparitia unor probleme de inima cum ar fi un flux sangvin mai mic decat cel normal catre muschiul inimii, o situatie in care inima nu mai primeste suficient oxigen. Pe termen lung stresul duce la ingrosarea sangelui si creste riscul producerii unui infarct.

Situatia se agraveaza pe masura ce persoanele stresate cauta metode nesanatoase pentru a scapa de stres, iar unul dintre cele mai grave obiceiuri care pune stapanire pe acestea este fumatul. Fumatul agraveaza starea generala de sanatate si contribuie la aparitia bolilor de inima.

Cum raspunde oraganismul la stres

Ca in multe alte situatii cu care te confrunti, orgasnismul iti va transmite mesaje specifice atunci cand nu mai poate face stresului. Printre simptomele pe care este posibil sa le ai se numara dureri, nivel scazut de energie, anxietate, furie, neliniste, episoade in care uiti lucruri importante sau chiar depresie.

Atunci cand traverseaza o perioada stresanta, oamenii reactioneaza diferit. Unii ajung sa agraveze situatia, in timp ce altii reusesc sa se relaxeze si cauta solutii cu calm si rabdare pentru a iesi din impas.

Ideal este ca atunci cand stresul pune stapanire pe tine, sa incerci sa diminuezi efectele pe care acesta le are asupra corpului tau. Pune in aplicare o serie de recomandari de la specialisti pentru a reusi sa controlezi stresul si sa iti mentii inima sanatoasa.

Un aparat pentru monitorizarea inimii iti va arata care este starea ta de sanatate in acest moment.

Fa sport

Sportul ajuta la eliminarea stresului. Incearca sa faci sport cel putin jumatate de ora, in fiecare zi. Prin sport iti tii sub control greutatea corporala, imbunatatesti nivelul colesterolul si scazi tensiunea arteriala. Sportul practicat cu regularitate duce la scaderea riscului de a face depresie, un alt factor de risc major legat de bolile de inima.

Bazeaza-te pe ajutorul celor din jur

Vei putea sa gestionezi mai bine situatiile stresante si reduci riscul aparitiei bolilor de inima,  atunci cand alaturi de tine sunt persoanele dragi si oamenii pe care stii ca te poti baza. Studiile arata ca persoanele care nu beneficiaza de suport din partea celor din jur sunt mai tentate sa aiba obiceiuri nesanatoase precum fumatul, o dieta bogata in grasmi si fast food, consum crescut de alcool.

Trateaza drespresia si anxietatea

Depresia si anxietatea pot creste riscul decesului din cauza bolilor de inima. Starile de anxietate pe termen lung si stresul emotional cresc riscul decesului subit din cauze cardiace. Pentru a trata anxientatea incearca activitati menite sa reduca nivelul stresului: yoga, meditatia, mersul pe jos, dar si alte metode care in cazul tau ar putea functiona. Tot pentru a scapa de anxietate este bine sa renunti la a consuma in exces cafea sau bauturi cu cofeina, alcool si tutun, daca este cazul.

Redu stresul la locul de munca

Un loc de munca unde nu exista nimic care sa te motiveze, unde termenele limita pun si mai multa presiune asupra ta, iar seful si colegii fac ca atmosfera sa fie in permanenta tensionata, pot creste riscul aparitiei bolilor de inima. Stresul la locul de munca devine o problema si mai grava atunci cand te confrunti de multa vreme si cu starile de anxietate. O solutie recomandata in aceasta situatie este sa incerci sa iti gasesti un alt loc de munca, dar daca acest lucru nu este posibil, depune toate eforturile pentru a reusi sa controlezi putin situatia si mediul in care iti desfasori activitate.

0 Shares
You May Also Like