Produsele de exfoliere ajuta la indepartarea naturala a impuritatilor si a celulelor moarte ale pielii de pe fata. In plus, ele rafineaza textura pielii, o fac mai fina, mai moale si mai curata. Rezultatul – un ten proaspat si luminos.
Cu toate acestea, pentru a beneficia de aceste avantaje, este foarte important sa alegi un produs de exfoliere adaptat tipului tau de piele si mai ales sa nu faci abuz de aceasta tehnica de curatare a fetei. Iata cateva aspecte care te vor ajuta.
Curatarea faciala este un aspect important pe care ar trebui sa il ai in vedere. Intr-adevar, celulele epidermei se reinnoiesc regulat si migreaza catre suprafata pielii. Daca este permisa acumularea de catre organism, tenul devine gri, fad si nu are luciu. Pielea pare ca se sufoca si are nevoie de o curatare profunda si atenta.
Prin eliminarea acestor celule moarte care apar ca urmare a supraaglomerarii cu celulele moarte ale epidermei, scruburile faciale permit eliberarea porilor, deschiderea acestora pentru ca diverse produse utilizate dupa exfoliere precum mastile sau cremele hidratante sa penetreze in profunzimea pielii si sa se asimileze, activarea circulatiei sanguine in zona fetei si regenerarea celulara, reducerea ridurilor si a liniilor fine.
Foarte important este ca pielea fetei sa fie tot timpul bine hidratata, iar dupa aplicarea unei masti de exfoliere sa iti hidratezi bine pielea pentru ca altfel vei simti disconfort.
Frecventa de realizare a unui gomaj facial depinde in functie de nevoile personale si de preferintele pe care le are fiecare.
Utilizarea unui produs de spalare si curatare a fetei, indiferent de actiunea sa, trebuie facuta in functie de tipul de piele: o data sau de doua ori pe saptamana pentru un ten mai gras cu aspect uleios, o data pe saptamana pentru ten normal sau cu tendinte de aspecte combinate, o data pe saptamana sau o data la fiecare 15 zile pentru un ten cu aspect uscat sau uscat, dar nu foarte sensibil, o data sau de doua ori pe luna pentru ten cu aspect fin, sensibile, piele cu hipersensibilitate.
Daca nu cunosti foarte bine tipul de piele pe care il ai sau daca ai indoieli cu privire la tipul de piele, nu ezita sa ceri sfatul medicul dermatolog sau al farmacistului.
Exista diverse tipuri de produse de exfoliere pe piata. Dintre numeroasele produse de exfoliere oferite de producatori in supermarketuri sau farmacii, pot fi distinse produsele mecanice de exfoliere de cele cu actiune chimica.
Produsele de exfoliere cu efect chimic pot fi gasite si sub denumirea de produse de exfoliere biologice sau enzimatice. Un astfel de produs poate lua forma unei creme, a unui gel sau a unei spume. Mai mult decat atat, acest tip de produse pot fi compuse din diferite ingrediente active cum ar fi: acizi fructiferi, enzime, acid salicilic.
Actiunea lor este simpla, pentru ca un astfel de produs nu are nevoie de frecare, ci ingredientele active ale scrubului dizolva mai intai celulele moarte, iar dupa o pauza de 5 pana la 10 minute, acestea prezinta aspect uleios, iar celulele moarte dizolvate sunt apoi indepartate in timpul clatirii. Bine de stiut ca aceste produse pe baza de substante chimice au deseori preturi mai mari decat scruburile mecanice.
Scruburile mecanice sunt cele mai des intalnite produse de acest fel de pe piata. Exista doua tipuri de produse de exfoliere de acest fel: cele din cereale realizate din granule de nisip sau de silice, din seminte zdrobite sau pietre de fructe sau, mai rar, din sare mare.
Celelalte, gumele de exfoliere, dupa cum sugereaza si numele acestora, constau in diferite tipuri de gume. Aceste gume adera la impuritati si apoi le trage atunci cand sunt indepartate de pe fata prin frecare. Scruburile cu guma pot fi aplicate acasa cu usurinta.
Odata aplicate pe gatul umed si pe fata, particulele abrazive vor indeparta celulele moarte ale pielii. Pentru ca efectul obtinut sa fie unul maxim, in aplicarea acestora este indicat sa faci mici miscari circulare cu degetele pe suprafata pielii. Apoi pur si simplu clateste si aplica masca sau produsul pentru hidratare.
Produsele de exfoliere cu aspect cauciucat sunt deseori utilizate in saloanele de infrumusetare, de catre personalul calificat in acest sens. Acestea se aplica pe o fata uscata, intr-un strat subtire si pentru ca rezultatele obtinute sa fie cele asteptate ar trebui ca produselor de acest fel sa li se permita sa actioneze timp de 5 pana la 10 minute.
Apoi se indeparteaza „guma” de pe fata cu usurinta. In cazul in care alegi sa folosesti un astfel de produs cu actiune mecanica, evita zona ochilor, pentru ca pielea din acest loc este foarte fina si se poate irita cu mare usurinta.
Curatarea fetei se poate realiza si prin peeling. Acesta se aplica in strat subtire si se elimina printr-un masaj delicat al suprafetei fetei. Odata cu indepartarea produsului de pe fata sunt indepartate si impuritatile si alte celule moarte care dauneaza aspectului tenului.
Aceste solutii de peeling sunt disponibile in farmacii sau supermarket-uri, insa nu ar trebui sa fie confundate cu produsele de peeling sau dermabraziune utilizate pentru operatiile efectuate de dermatologi. Aceste operatii sunt mai grele si mai agresive pentru piele, tocmai de aceea se realizeaza in cabinete specializate, de catre personal specializat.
Este foarte important ca alegerea unui scrub sa se faca in functie de tipul de ten al fiecarei persoane, pentru ca exista riscul ca acesta sa ingroase sau sa atace epiderma, ceea ce ar putea duce la aparitia de cosuri si puncte negre.
Pentru tenul asa-zis normal, poti alege intre produse cu actiune chimica sau cele cu aspect de guma. Tine cont totusi de hidratarea pielii dupa spalare.
Aplicat pe pielea grasa, un astfel de scrub poate fi utilizat o data pe saptamana pentru a trata imperfectiunile si pentru a reda stralucirea pielii.
Pielea uscata si / sau sensibila nu poate rezista la produsele de exfoliere pe baza de cereale, deoarece acestea sunt prea iritante. In acest caz, ideala este utilizarea unor produse cu actiune chimica care vor exfolia pielea fara sa ii dauneze.