Cum se face cultivarea ardeilor?

Cum se face cultivarea ardeilor?

Ardeiul este o leguma din familia solanaceelor, deci o ruda a cartofilor, vinetelor si rosiilor. Fructele sale pot fi de diferite forme si culori, de obicei de la galben la rosu, iar verdele este manifestarea necoapta. De asemenea, se pot distinge in functie de marime: cu fructe mari sau cu fructe mici (ardei iute).

Aceasta leguma contine capsaicina, care este prezenta in special in partea placentara a fructului, la nivelul semintelor. Abundenta de capsaicina determina iuteala fructului. Concentratia sa poate varia in functie de tipul de ardei, astfel incat putem avea ardei iuti sau ardei mai dulci.

Sol si clima adecvate pentru cultivare

Solul. Planta de ardei are nevoie de un sol cu un pH cuprins intre 5,5 si 7, bogat in materie organica si, eventual, nisipos. Pregatirea solului pentru ardei necesita o sapatura adanca (chiar 40-50 cm, daca este posibil) pentru a favoriza drenajul apei. Este foarte important ca solul sa nu faciliteze stagnarea pentru a preveni bolile plantelor.

Fertilizare. Ardeilor le place solul bogat in materie organica, pentru care aveti nevoie de 3-6 kg de gunoi de grajd matur sau de o zecime daca folositi ingrasamant organic granulat (gunoi de grajd sau gunoi de grajd de pasare). Daca exista posibilitatea de a alege, este intotdeauna mai bine sa se furnizeze ingrasaminte organice naturale, cum ar fi compostul si gunoiul de grajd, decat echivalentul sub forma de granule uscate.

Conditii climatice. Climatul potrivit pentru ardei depinde foarte mult de soiul ales, unii dintre ei avand nevoie de temperaturi mai ridicate. In general, este o leguma care prefera temperaturile blande si verile calde. Se recomanda o expunere buna, desi prea mult soare vara la unele soiuri poate arde fructele.

Cum si cand sa semanam ardei

Semintele de ardei au nevoie de temperaturi ridicate pentru a germina, asa ca sfatul este sa plantati semintele intr-un pat cald (puteti folosi un cablu sau un covor pentru a incalzi patul de germinare). La o temperatura de 24-26 de grade, semintele vor germina in aproximativ zece zile; le puteti accelera, eventual, cu o baie de musetel. Semanatul se face iarna, pentru ca rasadurile sa fie gata primavara. Vezi seminte pe esenzi.ro.

Cultivare

Sprijin. Planta de ardei trebuie sustinuta pe diverse ramuri, astfel incat sa nu se indoaie si sa suporte greutatea fructelor. Se poate folosi, de asemenea, o plasa cu ochiuri patrate de 10 x 10, care se intinde pe orizontala la o inaltime de 50 cm. Cu cat dimensiunea fructului este mai mare, cu atat mai importante sunt suporturile.

Irigare. Ardeii au o nevoie tot mai mare de apa, care creste pe masura ce apar fructele, asa ca nu trebuie sa lipseasca udarea.

Cand se recolteaza ardeii

In mod normal, ardeii incep sa se coaca in jur de 60 de zile de la rasarire, dar se coloreaza complet dupa 80-100 de zile, intotdeauna de la momentul in care a inceput inflorirea. Daca fructele sunt culese imediat ce incep sa se coloreze, se pot finaliza dupa 2-3 zile, dar se vor ofili cu atat mai repede cu cat au fost initial mai verzi. Din punct de vedere nutritional, diferenta dintre un fruct verde si unul colorat este minima, cel verde continand pur si simplu mai putin licopen; ardeii de culoare uniforma sunt cautati in scopuri estetice, ceea ce este foarte important in cultivarea profesionala.

Cultivarea ardeilor poate fi o activitate interesanta si satisfacatoare, indiferent daca te afli la inceput sau esti un cultivator experimentat. Acestia sunt unele dintre cele mai versatile legume din gradina ta, putand fi folosite in salate, sosuri, pizza sau chiar ca gustare.

Inainte de a incepe cultivarea, este important sa alegi soiul potrivit de ardei pentru a se potrivi cu conditiile tale de mediu si cu scopul tau culinar. Exista o gama variata de soiuri de ardei, cum ar fi ardeii rosii, galbeni sau verzi, precum si soiuri mai picante sau mai dulci.

Una dintre problemele comune cu cultivarea ardeilor este alegerea locului potrivit. Acestia prefera soluri bogate in nutrienti si bine drenate, cu un pH intre 6 si 7. Este important sa asiguri o buna iluminare directa a solului, deoarece ardeii sunt plante care au nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta in mod corespunzator.

In ceea ce priveste semanatul, acesta poate fi facut direct in gradina sau in ghivece. Daca alegi sa semeni direct in gradina, asteapta pana cand solul se incalzeste la cel putin 15 grade Celsius, inainte de a semana. Daca alegi sa semeni in ghivece, acestea trebuie sa fie adecvat de mari si sa contina un amestec de pamant de gradina si pamant pentru ghivece.

In ceea ce priveste ingrijirea plantelor, este important sa asiguri o udare regulata, evitand udarea excesiva. De asemenea, este important sa eviti sa uzi frunzele, deoarece acestea pot deveni infestate cu mucegai. In ceea ce priveste fertilizarea, poti folosi un amestec de ingrasamant pentru legume sau o combinatie de ingrasamant organice si chimice.

In ceea ce priveste combaterea daunatorilor, trebuie sa fii atent la semnele de atac, precum frunzele muscate sau larvele, si sa aplici tratamente specifice in mod regulat.

In ceea ce priveste culesul, acesta poate fi facut cand ardeii au atins maturitatea si au ajuns la dimensiunea dorita. Este important sa culezi ardeii inainte ca acestia sa devina prea mature, deoarece acestia vor fi mai putin dulci si mai putin utilizabili.

Exit mobile version