A dansa inseamna a simti – in trup, suflet si minte – acumularea de senzatii care nu pot fi traite decat prin alunecarea picioarelor pe ring si mutarea corpului, urmand o adevarata busola: intoarceti-va, intoarceti-va, intoarceti-va si, cand soseste momentul sublim, ridicati-va intr-o clipa, luminati de magie, zburati liberi…
Dansul este un stil de viata care se va reflecta pentru totdeauna in sine, imbogateste spiritul intr-un mod bland, invata disciplina si munca in echipa. Un alt beneficiu al dansului este cautarea unei vieti sanatoase, deoarece necesita o dieta echilibrata. Acest lucru va permite sa aveti o calitate excelenta a vietii.
Energia necesara intr-o clasa de dans creste foarte mult cheltuielile calorice, poate varia in functie de tipul de dans si de intensitatea cu care il interpretezi. In acest fel slabesti intr-un ritm bun, intr-un mediu de care te bucuri, realizand prelungirea si intarirea tuturor muschilor corpului. In plus, iti lasa o figura stilizata care aduce beneficii modului in care te percepi pe tine insuti, da bunastare emotionala.
Cand vine vorba de dans, nici sexul, nici varsta nu sunt o obiectie. Tenacitatea practicarii unei ore zilnice de dans aduce drept recompensa interpretarea coregrafiilor, placerea de a simti muzica, de a medita si de a comunica emotii.
Cu rutine de exercitii fizice este posibil sa se promoveze tonusul muscular, flexibilitatea, plasticitatea si stapanirea articulatiilor, in acelasi timp memoria, coordonarea si stapanirea vizuala sunt intarite, printre altele.
Pentru cei pasionati de dans, chiar si in afara planului profesional, dansul incurajeaza in prima ordine, disciplina fizica si mentala, precum si respectul si armonia cu ceilalti. Incurajeaza sensibilitatea, care este esentiala pentru a permite fluiditatea sentimentelor, pentru a depasi timiditatea si, prin urmare, pentru a realiza socializarea deplina.
Beneficiile obtinute prin dans sunt multiple, cum ar fi corectarea posturii corpului, stapanirea echilibrului, cresterea psihomocritatii, imbunatatirea reflexelor, reglarea fina a urechii si a expresiei corpului. Participarea la o clasa de dans este o placere care nu se termina. Este o modalitate subtila de a relaxa corpul si mintea, de a elibera stresul si anxietatea, ceea ce duce la pace si incredere in sine.
Dansul sportiv reprezinta fuziunea perfecta intre sport si arta.
Dansul ESTE…
Geometrie eleganta si eterica
Ca O soapta slaba a unui oftat
Invadeaza spatiul in care ma uit la ea
E dansul, este fantezie.
Spiritului ii imprima bucuria
Acel har subtil… pe care le admiram atat de mult
Ritmul sau… un ragaz neobisnuit
E un vis trecator… si e poezie.
Este o viziune inaripata ca un vant gratios
Este vocea dulce si sonora a unei pasari…
Si este imaginea perpetua a unui moment…
Este o scanteie de lumina a zorilor eterni..
Este forta care anima un sentiment..
Si este de arta nemuritoare… sursa creativa…
(conform unei culegeri de poezii dedicate dansului)
Beneficiile dansului la copiii sub 6 ani
Dansul permite o dezvoltare armonioasa la copii si poate fi inceput la o varsta foarte frageda, exista un aspect foarte important care este tonifierea musculara si coordonarea corpului, ajutand astfel la dezvoltarea corecta a copilului in cresterea sa, evidentiind, de asemenea, ca motorul brut joaca un rol principal in dezvoltarea sa ca abilitate pe care copilul o dobandeste, pentru a muta armonios muschii corpului si pentru a mentine echilibrul, pe langa dobandirea agilitatii, fortei si vitezei in miscarile tale.
In dans, se lucreaza la coordonare si echilibru, relatia lor spatiala se imbunatateste avand capacitatea de a reprezenta si manipula mental obiectele si de a intelege mediul inconjurator, intelegand lateralitatea si recunoasterea partii drepte si stangi a corpului, recunoscand astfel latura sa dominanta.
Este important de mentionat ca in disciplina dansului se lucreaza, fiind importanta in dezvoltarea copiilor, astfel incat acestia sa construiasca norme si reguli, sa ofere un sentiment de siguranta copiilor.
Stiind ce pot sau nu pot face si ce limite nu pot depasi le da pace de spirit. Ajutarea unei coexistente bazate pe respect si toleranta fata de sine si fata de ceilalti, invatand sa se comporte bine si sa fie oameni mai buni.
Beneficii fizice: intareste spatele, intareste umerii, bratele, coapsele si fesele, dezvolta elasticitatea.
Beneficii mentale: stimuleaza fantezia si spiritul de echipa, dezvolta coordonarea.
Beneficiile dansului la adolescenti
Dansul este o expresie artistica si nu are contraindicatii, dar trebuie sa respectam capacitatile corpului nostru, in adolescenta ne ajuta sa avem control emotional si sa ne dezvoltam obiectivele, deoarece lucram intr-un grup, dezvoltand respectul pentru opinii si atunci cand lucram in coregrafii isi stabilesc obiective, obligatiile sunt intruchipate acolo unde trebuie sa respectati pasii atribuiti, ajutarea la dezvoltarea unui proces care are ca scop integrarea individului intr-un mod fizic si emotional.
Dezvoltarea creativitatii
Permitem corpului nostru sa curga cu muzica, face creierul sa functioneze liber. Doar simtiti-o si exprimati-o intr-un mod corporal.
Spontaneitatea si creativitatea ne deschid, permitandu-ne sa avansam pe noi cai si sa cautam noi solutii, creierul cauta rute alternative, testand si eliberand unele dintre nodurile sale.