Factori care influenteaza culoarea vinului rosu

Factori care influenteaza culoarea vinului rosu

Culoarea este principalul criteriu de clasificare a diferitelor tipuri de vinuri, iar acestea se impart in trei culori principale, rosu, rose si alb. Dar, in realitate, culoarea este mai mult decat un clasificator pentru ca diferitele culori ale vinului, precum si nuantele si intensitatea lor pot ajuta la determinarea proprietatilor esentiale ale vinului.

Observarea culorii vinului ne poate da o prima impresie generala despre ceea ce urmeaza sa gustam si ne ajuta sa intelegem anumite caracteristici ale vinului precum nivelul de taninuri, dulceata si aciditatea care influenteaza asocierile culinare.

Mai mult, culoarea vinului ne permite sa depistam orice modificari nedorite ale acestuia. De exemplu, atunci cand observa variatiile de culoare a vinului, degustatorii profesionisti pot identifica soiurile de struguri, terroir-ul si procesul de productie. Iata principalii factori care pot influenta culoarea vinului rosu:

Pielita boabelor de struguri si culoarea pulpei

Pigmentii coloranti au un impact semnificativ asupra culorii vinului si exista o corelatie directa intre concentratia de pigmenti coloranti si grosimea pielitei strugurilor. Astfel, soiurile cu pielite mai subtiri au mai putini pigmenti de culoare decat cele cu pielite mai groase. Prin urmare, de exemplu, Cabernet Sauvignon si Merlot au o culoare mai intensa decat Pinot Noir.

Poti alege un vin rosu de inalta calitate din magazinul online al Cramei Budureasca: https://budureasca.ro/vin-rosu/. Aici te asteapta numeroase optiuni excelente pe care merita sa le descoperi si sa le apreciezi calitatile. Un bun exemplu este Merlot din gama Budureasca Clasic care cucereste prin culoarea sa deosebita rosu rubiniu. Aromele principale ne poarta cu gandul catre mure si cirese in completarea carora apar notele discrete de fructe de padure.

Fiind de o corpolenta medie, acest vin aduce rotunjime si un final placut. Poate fi servit alaturi de mai multe preparate, in special cele picante, din carne de miel, porc, curcan si nu numai, iar temperatura sa ideala este intre 15 si 17 grade.

Terroir

Mediul de crestere a strugurilor, cunoscut si sub numele de terroir, este un alt factor care influenteaza mult culorea si gustul unui vin. Astfel, clima, compozitia solului, expunerea la lumina soarelui, altitudinea si efortul podgorenilor si oenologilor cantaresc mult in rezultatul final. Un climat cald, cu soare si ploi abundente, contribuie la cultivarea soiurilor de struguri cu pielite mai groase, deoarece vita de vie protejeaza fructele impotriva caldurii.

Ca urmare, astfel de struguri vor produce vin rosu cu o culoare intensa. Cu toate acestea, climatele calde favorizeaza ca pielitele strugurilor sa fie mai subtiri din cauza coacerii prea rapide a strugurilor.

Perioada alocata macerarii

Productia efectiva a vinului rosu incepe cu perioada de macerare, un proces in urma caruia strugurii elibereaza in mod natural compusii fenolici responsabili de colorarea vinului. Asadar, aceasta este o perioada variabila care influenteaza intensitatea culorii si totodata, productia de vin rosu implica perioade de macerare mai lungi decat in cazul vinului alb sau rose. Pentru vinul rosu perioada optima de macerare este de circa opt zile, desi, in unele cazuri, pot dura pana la cateva saptamani.

Invechirea

Diferitele culori ale vinului pot caracteriza, de asemenea, diferite stadii de maturitate. Astfel, pe masura ce imbatraneste, vinul este supus unor reactii chimice de oxidare, ceea ce il face sa devina mai inchis la culoare. Totodata, conteaza si recipientul in care este pastrat vinul pe durata maturarii, pentru ca tank-urile de otel reduc considerabil oxigenul, astfel incat favorizeaza pastrarea culorii si caracteristicilor initiale ale vinului. In schimb, pastrarea vinului in butoaie din stejar favorizeaza crearea unui mediu oxidativ, fapt care influenteaza si culoarea vinului.

Tu ce vin vrei sa comanzi din magazinul online al Cramei Budureasca?

Exit mobile version