Cand auzi cuvantul publicitate, ce iti vine in minte? Te gandesti la anunturi banner pe site-ul tau preferat? Reclamele alea amuzante din Super Bowl? Panourile de-a lungul autostrazii sau afisele din statiile de metrou? In timp ce majoritatea dintre noi avem o idee destul de buna despre cum arata publicitatea, este putin mai greu sa precizam exact ce inseamna – si cum sa o facem bine.
De la tipografie la anunturi pop-up, publicitatea s-a schimbat cu siguranta odata cu vremurile. In ciuda acestui fapt, insa, nevoia de publicitate nu s-a schimbat si nici tehnicile si cele mai bune practici care fac publicitatea de calitate nu s-au schimbat. Astazi majoritatea companiilor influente pe piata utilizeaza reclama pe telefon. S-a dovedit a fi cel mai util tip de reclama datorita numarului mare de utilizatori.
Reclama buna este conceputa pentru a fi extrem de influenta si memorabila. Aceasta trece prin dezordinea si zgomotul vietii de zi cu zi si atrage atentia privitorului. Indiferent daca este pe un panou publicitar sau pe partea din spate a unui meniu de restaurant, publicitatea poate functiona pentru orice companie intr-o varietate de moduri:
Pentru a creste gradul de constientizare a marcilor
Pentru a conduce clientii potentiali spre afacerile prezentate pe panouri
Pentru a promova vanzarile atat pentru produse noi, cat si pentru produse deja existente
Pentru a introduce un nou produs sau serviciu pe piata
Pentru a diferentia produsul companiei respective de cel al concurentei
Dar, mai intai, in ce mod difera publicitatea de marketing?
Marketingul include mai multe canale diferite, cum ar fi social media, email marketing, relatii publice, SEO si publicitate cu plata. Alternativ, publicitatea este doar o componenta a marketingului. Strategia generala de marketing a unei companii va include de obicei un plan de publicitate. Portiunea de publicitate se apropie de procesul specific de creare si publicare a mesajelor persuasive pentru a determina clientii sa ia masuri.
Publicitatea este unul dintre cele mai vechi segmente de afaceri, cu exceptia monedei si a schimburilor comerciale. Odata ce au aparut produsele si serviciile, a aparut si nevoia de a le face cunoscute. Cea mai veche piesa publicitara confirmata dateaza din 3.000 i.e.n. Din punct de vedere tehnic, a fost un anunt tiparit din Egiptul antic care promoveaza capturarea si intoarcerea unui sclav scapat.
De altfel, anuntul mentiona, de asemenea, magazinul proprietarului de sclavi – o afacere cu covoare – care, in mod inerent, si-a publicizat vitrina. Sclavul nu a fost niciodata prins, dar proprietarul de covoare a descoperit o metoda noua de a aduce trafic: publicitatea.
In 2020 publicitatea este incarcata pe platformele digitale, inclusiv pe retelele sociale, podcast-uri, pay-per-click (PPC) si multe altele. Datele despre clienti joaca un rol mai mare in directionarea publicitara si reorientare. In cele din urma, o crestere rapida a dispozitivelor mobile aduce si o crestere a anunturilor mobile si a marketingului prin emailuri si mesaje.
Istoria ne invata ca publicitatea este un concept in continua schimbare, la fel ca obiceiurile cumparatorilor, asadar pentru a utiliza cea mai buna tehniva de publicitate trebuie sa observam obiceiurile consumatorilor si cum raspund acestia la reclamele deja publicate.