Infiintarea unei companii in Romania

0 Shares
0
0
0

Cele mai importante legi privind activitatile corporatiilor din Romania, sunt Legea pentru Companii/firme nr.31 din 1990 si Legea Registrului Comertului nr. 26 din 1990.

Legea pentru companii nr. 31 din 1990 reprezinta cel mai important act legislativ, ce pune bazele functionarii tuturor companiilor comerciale din Romania (proceduri de inregistrare, administrarea companiilor, drepturi si obligatii ale patronilor, etc.)

Tipurile de companii comerciale ce pot fi infiintate in Romania sunt urmatoarele:
1.    Societatea cu raspundere limitata (SRL). Mai nou, a aparut si SRL-D-ul, aceasta fiind o societate cu raspundere limitata pentru debutanti (aflati la prima infiintare de companie, fara a fi asociati in alte companii sau firme).
2.    Societatea pe actiuni sau SA
3.    Societatea in nume colectiv – SNC
4.    Societate in comandita simpla – SCS
5.    Societate in comandita pe actiuni – SCA

In plus fata de aceste tipuri comune de firme comerciale, exista si alte forme specifice de afaceri sau asociatii ce pot fi de asemenea infiintate si operate, la diferite niveluri de investitie si aici putem enumera:
1.    Birourile reprezentative ale companiilor straine in Romania sau reprezentante ale societatilor straine – scopul acestora este acela de a promova compania mama sau produsele si serviciile acesteia in Romania, precum si sa identifice noi oportunitati de afaceri. De asemenea, reprezentanta poate sa intermedieze tranzactii internationale pentru compania mama.
2.    Sucursalele societatilor sau companiilor straine – acestea au un scop similar cu cel al birourilor reprezentative.
3.    Asocierile in participatiune – acestea sunt diferite forme de asociere contractuala folosite de catre doua sau mai multe companii pentru desfasurarea unei anumite activitati economice.

Exceptand asocierile in participatiune, birourile reprezentative ale companiilor, ce nu se constituie in entitati legale, toate celelalte tipuri de firme sau companii comerciale sunt considerate entitati legale din Romania, au personalitate legala si pot detine pamant in Romania.

De asemenea, exceptand asocierile in participatiune, toate celelalte tipuri de companii sunt considerate rezidenti si fac subiectul aparatului fiscal al statului roman si a legislatiei in vigoare.

Cele mai frecvente tipuri de companii ce sunt infiintate periodic sunt societatile cu raspundere limitata (Srl) si societatile pe actiuni (SA).

Infiintarea unei companii de tip SRL (societate cu raspundere limitata) in Romania si a unei Societati pe actiuni (SA) , impune in general efectuarea unor proceduri similare, cu doar cateva particularitati pentru fiecare tip de companie.
Ambele tipuri de companii sunt inregistrate folosind Registrul Comertului si anumite demersuri la tribunalul din jurisdictia caruia acea companie face parte.

Actele pentru inregistrare (aplicatia scrisa) trebuie completata in 15 zile si trebuie semnata de catre administratorul desemnat, ca reprezentant oficial al companiei. Pentru infiintare firma, aplicatia trebuie sa contina urmatoarea documentatie adiacenta:
–    Actul constitutiv semnat de catre fondatori
–    Dovada platii
–    Dovada existentei sediului social al firmei
–    Dovada disponibilitatii numelui ales pentru companie sau firma – emisa de catre Biroul Registrului Comertului inainte de procedurile de inregistrare.
–    Documentele doveditoare de raspundere legala, pentru investirea reprezentantului oficial al companiei (de exemplu daca altcineva se ocupa de infiintare)
–    Declaratii ale fondatorilor, directorilor, in ceea ce priveste indeplinirea cererilor legale pentru a actiona in calitatea respectiva.
–    Specimenul de semnatura al administratorilor.

0 Shares
You May Also Like
Ce este Ethereum

Ce este Ethereum?

Asadar, ce este Ethereum? Analizam una dintre cele mai populare retele blockchain din lume, de la o simpla…