Instruirea la locul de munca, obligatorie in orice firma

Orice angajat in cadrul unei firme trebuie sa beneficieze de instruirea in domeniul sanatatii si securitatii in ceea ce priveste munca. Aceasta instruire se efectueaza in timpul programului de lucru, nu inainte si nici dupa programul de lucru!

Instruirea muncitorilor in ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca are 3 faze, printre care se numara: instruirea introductiv-generala, instruirea la locul de munca si instruirea periodica. Despre instruirea periodica putem spune ca este acea instruire care se face tuturor muncitorilor carora li s-a facut instruirea introductiv-generala, chiar si in cazul in care acestia si-au schimbat locul de munca in cadrul firmei la care lucreaza.

Scopul instruirii in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca este acela de a prezenta riscurile pentru sanatate si securitate prezente in cadrul muncii, dar si activitatile si masurile de prevenire a acestora in cadrul fiecarui loc de munca sau post de lucru.

Unui muncitor i se va face instruirea la locul de munca abia dupa ce acesta trece prin instruirea introductiv-generala. Instuirea la locul de munca este obligatorie pentru toate categoriile de personal care sunt prevazute la instruirea introductiv-generala, muncitorilor nou angajati, practicantilor.

Instruirea la locul de munca se face pe baza unor tematici care pot fi intocmite de angajator, lucratorul desemnat cu aceasta instruire sau o firma de protecia muncii angajata special pentru acest aspect.

Pentru cei care nu stiu aspectele legate de durata instruirii la locul de munca, trebuie sa stie ca durata acesteia depinde in special de riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si de masurile de prevenire si protectie, care sunt luate in functie de nivelul fiecarui loc de munca, insa durata acestei instruiri nu poate fi niciodata mai mica de 8 ore.

In cadrul instruirii la locul de munca trebuie sa fie in primul rand incluse aspecte precum informatiile privind riscurile de accidentare sau imbolnavire profesionala, in functie de locul de munca posedat de catre muncitor, prevederile instructiunilor proprii ce sunt eliberate pentru un anumit post de lucru, masuri la nivelul unui loc de munca privind stingerea incendiilor, evacuarea muncitorilor sau primul ajutor si, nu in ultimul rand, prevederile securitatii si sanatatii in munca, luand in calcul activitatile specifice ale unui loc de munca.

Tot in cadrul instruirii la locul de munca trebuie cuprinse si demonstratii practice pe care un muncitor le va desfasura si, nu in ultimul rand, exercitii practice privind utilizarea echipamentului individual de protectie sau folosirea mijloacelor de interventie, evacuare sau prim ajutor.

Atunci cand angajatorul nu asigura unui muncitor toate aceste conditii enumerate mai sus, el poate fi amendat de catre organele de verificari privind protectia muncii, cu amenzi destul de mari, ce au o valoare cuprinsa intre 4000 si 8000 lei.

Exit mobile version