Pian digital sau pianina?

0 Shares
0
0
0

In momentul in care vrem sa ne cumparam un pian digital este posibil sa incepem sa ne gandim si la posibilitatea de a cumpara o pianina. In acest articol va explicam care este cel  mai bun instrument si cum ar trebui sa alegeti. Care este cea mai buna alegere?

Pianul digital nu sunt deloc ca cel adevarat. Un pian va acoupa foarte mult spatiu. Sunt nenumarate sfaturi si unele din ele sunt chiar contradictorii care va sunt servite la cerere sau nu. Cum sunt mai multe lucruri de pus in balanta articolul de fata incearca sa va ofere cele mai bune sfaturi pentru a lua cele mai bune decizii fiind chiar in deplina cunostinta de cauza. Cumparati un pian digital sau va cumparati o pianina?

Va prezentam pentru inceput o istorie cat mai scurta a pianelor digitale care au fost inventate acum 20 de ani. Primele prezentari ale lor au fost in dezastruoase deoarece clapele erau prea usoare si aveau clapele prea usorare iar textura era asemanatoare cu cea a unui burete si nu se gasea nimic dintr-un adevarat pian in el.

Sunetele au fost incredibile si sclipitoare iar mostrele de sunet au fost ingrozitoare si chiar infioratoare uneori. Nimeni nu spune ca acels sunet se apropie de un pian.

De asemenea, nici pe exterior acele piane digitale nu au semanat deloc cu pianul acustic pentru ca au avut o carcasa urata de plastic ce nu se potrivea deloc in camere, neavand nimic in legatura nici macar cu mobila. Daca aveatu oaspeti era jenant sa aveti o asemenea masinarie de plastic in sufragerie.

Pianina este inventata in anul 1709 de italianul Cristofori. A fost un instrument cu 4 octave ce putea sa fie comparat cu instrumentele din prezent si cu ciocanelele pentru lovit corzile asa cum sunt si pianinele din prezent. Instrumentul acesta este inventat pentru a putea veni in intampinarea nevoii de control si de dinamica prin atingeri ceea ce nu se intampla si la o harpa.

Pianina timpurie a avut nenumarate schimbari pana in momentul in care a ajuns la forma din prezent. Pianul avea forma unei aripi la fel ca si pianele mari pentru concerte si avea un corp extrem de curbat si un capac ce se ridica. Erau si piane patrate in care corzile mergeau din stanga spre dreapta la fel ca si la clavecin. In anul 1800 erau si pianine patrate, unde corzile erau perpendiculare pe clape.

Alte denumiri sub care au fost cunoscute pianinele au fost pianul vertical, sau cel acustic care insemna in esenta exact acelasi lucru. o pianina mai veche care statea drept in pozitie fix verticala si avea clape de fildes si lemn de foarte mare claitate, sculpturile turnate si picioarele foarte stilizate si cu suporti de lumanare din alama avea o viata proprie si de asemenea si o istorie ce nu poate sa fie ignorata.

Pianele mai vechi au de fiecare data un sunet special si cald pentru ca sunt facute din materiale de calitate. Lemnul de pe placa de sunet ajunge la maturitate in timp foarte lung, ceea ce creaza in schimb si un sunet rezonant.

0 Shares