Presa de forare – bormasina industriala statica

Presa de forare – bormasina industriala statica

O presa de forare (cunoscuta si sub numele de piesa de piedestal, pillar drill sau presa de banca – bench drill) este o bormasina fixa ce poate fi montata pe un stand sau fixata de podea sau banc (masa) de lucru.

Modelele portabile cu o baza cu grip magnetic, aduna piesele sau resturile rezultate in urma forarii. Acest tip de bormasina este formata dintr-o baza, o coloana (sau stalp), o masa si o parte de forare (cap de forare), controlat in general printr-un motor de inductie.

Capul de forare poate avea manere de control (in general 3) ce radiaza dintr-un hub central care, atunci cand este intors, misca bormasina si mandrina la verticala, paralel cu axa coloanei. Presa de forare este masurata in termeni de “balansare”. Balansarea este definita ca de 2 ori lungimea “gatului” presei, care este distanta de la centru pana la cel  mai apropiat capat al stalpului.

De exemplu, o bormasina de 16 inch (410mm) are o distanta a gatului de 200 mm. Esti in cautare de masini de gaurit performante? Cauta pe Zyg.ro!

O presa de forare are un numar de avantaje, daca este sa o comparam cu una de mana (bormasina de mana):
•    Efortul pentru actionarea acestui dispozitiv este mult mai mic, pentru aplicarea actiunii de forare la suprafata unui material. Miscarea mandrinei se face printr-un comutator cu pinion, fapt ce da utilizatorului un avantaj mecanic considerabil.
•    Masa de lucru permite de exemplu folosirea in paralel a unor menghine, ce pot mentine materialul sau obiectul asupra caruia se executa actiunea de forare.
•    Unghiul axului de forare este fixat in raport cu masa de lucru si permite efectuarea de gauri foarte precise si consistente.
•    Presele de forare sunt echipate aproape intotdeauna cu motoare mult mai puternice (de obicei motoare industriale), decat motoarele bormasinilor de mana. Acestea sunt testate in conditii mult mai dure, sunt construite din piese foarte rezistente si au o durabilitate mult mai mare. Aceasta permite in acelasi timp si actiuni de forare mai rapide si la o adancime considerabil mai mare, decat cea la care pot ajunge bormasinile de mana.

Pentru majoritatea preselor de forare – in special pentru cele concepute pentru a fi folosite la domiciliul privat (acasa) – schimbarea vitezei este obtinuta prin miscarea manuala a unei curele, in jurul unui cadru sau ax rotativ.

Unele prese de forare au adaugat (implementat) un al 3-lea astfel de ax, pentru a creste paleta de viteze disponibila, a dispozitivului. Presele de forare moderne pot totusi sa utilizeze un motor capabil de viteze variabile, in conjuctie cu un sistem cu ax.

Presele medii, ca de exemplu cele folosite in service-urile auto sau in aplicatii auto, sunt echipate cu transmisie variabila-continuu. Acest tip de mecanism este bazat pe un diametru variabil al axului, in paralel cu folosirea unei curele mai mari, de tip heavy-duty.

Aceasta da mecanismului o paleta larga de viteze selectabile, precum si posibilitatea de schimbare a vitezei in timp ce presa functioneaza, avantaj major din punct de vedere al productivitatii si al mentenantei sistemului, fara a mai fi nevoie ca presa sa fie oprita, pentru schimbarea vitezelor.

Exit mobile version