Vrei sa citesti o carte? Iata cateva recomandari!

0 Shares
0
0
0

Zilele acestea, datorita situatiei nefaste in care se afla omenirea, cei mai multi dintre noi nu stiu ce sa faca cu surplusul de timp liber pe care il au la dispozitie.

Putem sa profitam de acesta perioada in care ni s-a impus aceasta ‘’ social distancing ’’ si sa citim cateva carti. Pe langa faptul ca ne putem imbunatati abilitatile de comunicare verbala, cititul poate sa ne ofere relaxarea de care avem atata nevoie.

In cele ce urmeaza iti propun o selectie a celor mai bune carti ale tuturor timpuruilor.

Anna Karenina de Lev Tolstoi – spune povestea tragica a unei femei prinse intr-o relatie adulterina, aducand in prim plan viziunea asupra vietii contemporane din vremea respectiva. In opozitie totala cu ”Razboi si Pace” , ”Anna Karenina” este un roman al vietii de familie, care pune accentul pe relatia dintre iubire si fericire si relatia dintre viata si moarte.

O carte clasica, de colectie , considera una dintre cele mai bune opera literare din istorie, a fost publicata intre anii 1875 si 1877. Romanul a fost ecranizat de-a lungul timpului de trei ori, in 1948, 1997 si 2012. Lev Tolstoi este cel mai mare prozator rus din istorie si unul dintre cei mai importanti romancieri ai lumii.

Doamna Bovary de Gustav Flaubert este un roman a carui actiune se petrece in Franta  secolului  XIX. Un roman care te socheaza dar in acelasi timp te aduce la realitate. Dupa cum v-ati dat seama probabil, cartea este dedicata Emmei Bovary, o femeie extrem de frumoasa prinsa intr-o casnicie plictisitoare.

Datorita succesului de care s-a bucurat de-a lungul timpului, acest roman a fost inclus in volumul ‘’1001 de Carti de Citit Intr-o Viata ‘’. Romanul  a fost ecranizat de mai multe ori, ultima ecranizare fiind cea din 2014 sub egida regizoarei Sophie Barthes. 

Pace si razboi de Lev Tolstoi un roman publicat pentru prima data intre anii 1865 si 1869. Scris de 13 ori inainte de a fi publicat, romanul pune accentul pe multitudinea de lucruri care se pot pentrece de-a lungul vietii unei persoane. Actiunea se concentreaza asupra a doua familii de seama din elita rusa, Rostov si Bolkonski, in perioada razboiului ruso-francez.

Printul Bolkonski, conte de Bezuhov, si contele Rostov au un rol aparte in actiunea romanului, pe langa celelalte 500 de personaje evocate de autor. Romanul a fost ecranizat de 2 ori, in anul 1956 si in anul 1967.

Lolita de Vladimir Nabokov

Lolita de Vladimir Nabokov este poate cel mai controversat romat din acest top. Tema sa scandaloasa, care pune in prim plan obsesia unui barbat pentru o fetita de doar doisprezece ani, a facut ca acest roman a lui Vladimir Nabokov sa ajunga de la o capodopera interzisa la un obiect de cult pentru ca mai tarziu sa fie recunoscut drept un roman clasic al secolului XX.

Chiar daca subiectul te duce cu gandul la o carte de-a dreptul vulgara trebuie sa stii ca limbajul folosit nu este deloc indecent. Intreaga actiune este relatata intr-un stil confesional, la persoana intai. Personajul principal, pe numele lui Humbert Humbert, este descris ca un personaj cu o afinitate deosebita pentru fetite.

Desigur, pasiunea lui Humbert pentru ”nimfete”, asa cum le numeste el pe fetite,  este  imorala insa in acelasi timp impartasita, avand in vedere ca tanara domnisoara, pe numele ei Dolores Haze,  ii raspunde avansurilor.

Este un roman a carui lectura o sa iti trezeasca sentimente contradictorii iar intelegerea lui depinde exclusiv de mentalitatea celui care citeste. Chiar daca pare greu de digerat, acest roman merita cu adevarat sa fie citit. Romanul a fost ecranizat de doua ori, o data in regia lui Stanley Kubrik si cea de-a doua oara in regia lui Adrian Lyne.

Aventurile lui Huckleberry Finn ( ”The Adventures of Huckleberry Finn”) de  Mark Twain. Publicat pentru prima data in Regatul Unit al Marii Britanii in Decembrie 1884 pentru ca mai apoi sa fie publicat in Statele Unite ale Americii, in Februarie 1885, este considerat unul dintre cele mai apreciate romane americane ale tuturor timpurilor.

Chiar daca este un roman pentru copii, dupa parerea mea poate sa fie citit la orice varsta. Romanul prezinta viata plina de aventura a lui Huck Finn si Tom, doi baietei  adorabil, si a lui Jim, un sclav a carui viata este plina de greutati.

La aproximativ 10 ani dupa publicarea romanului ”Aventurile lui Tom Sawyer”, Mark Twain isi surprinde cititorii cu o continuare spectaculoasa in care personajele principale din povestea initiala surprind cu noi aventuri. Romanul ilustreaza povestea de viata a trei baieti, Huck, Jim si Tom, dintr-un loc magic, regiunea fluviului Mississippi.

Cei trei baieti curajosi pornesc intr-o aventura extraordinara la finalul careia vor afla ce inseamna cu adevarat prietenia, curajul si libertatea. Eroul principal, Huckleberry Finn, este un baiat care locuieste in  oraselul american St. Petersburg, Missouri.

Acesta duce o viata de hoinar pana in momentul in care o vaduva il ia sub aripa sa si ii ofera o educatie. Dupa un timp, perioada in care baiatul devine educat, apare in viata sa tatal care doreste sa il ideparteze pe acesta de viata bunelor maniere, ducand-ul cu forta pe una dintre insule raului.

Baiatul realizeaza ca viata alaturi de tatal sau nu este ceea ce isi doreste si decide sa plece inscenandu-si moartea. Fiind insotit de Tom, in aventura lor ajung pe o alta insula unde il intalnesc pe Jim, un negru fugar. Cei trei se hotarasc sa plece impreuna catre statele libere insa in aceasta aventura vor ajunge sa intalneasca doi hoti care il vor vinde pe Jim drept sclav unui fermier. Fermierul este nimeni altul decat unchiul lui Tom, personajul principal din romanul Tom Sawyer. Huck impreuna cu Tom il salveaza pe Jim si impreuna pornesc intr-o calatorie catre Teritoriul Indian.

Marele Gatsby de F.Scott Fitzgerald

Marele Gatsby de F.Scott Fitzgerald este un roman clasic, de altfel unul dintre cele mai lecturate romane din literatura universala. Actiunea, care are loc in anul 1922, transpune povestea unui tanar doritor de succes si fascinat de visul american, proaspat mutat in New York, Nick Carraway. Acesta fiind nimeni  altul decat naratorul povestii care ilustreaza transformarea unui tanar,  James Gatz, intr-un misterios si bagat personaj pe numele lui Jay Gatsby.

Gatz ajunge dintr-un simplu student la Oxford un traficant de bauturi alcoolice pentru ca mai apoi sa devina milionar.  O poveste captivanta care merita lecturata.

Cartea a fost ecranizata de cateva ori, ultimul film, cel din 2013 este de departe cel mai de succes dintre toate. Produs si regizat de Baz Luhmann si avandu-l in rolul principal Leonardo DiCaprio ( care il joaca pe Jay Gatsby ), filmul sa bucurat de un real succes in momentul lansarii.

In cautarea timpului pierdut ( ”In search of the lost time”) de Marcel Proust este un roman in sapte volume publicat in peroada 1913-1927. Cele sapte volume ale seriei sunt : ”Swann” – 2 volume , ”Comray”(1913) si ”O iubire a lui Swann” (1917); ”La umbra fetelor in floare” (1919); ”Guermantes” (1920) ; ”Sodoma si Gamora” (1921-1922); ”Captiva.Fugara” (1925-postum ); ”Timpul regasit” (1927-postum) .

Romanul descrie in detaliu viata unui om aflat pe scara avansarii sociale. Personajul principal al intregii povesti este insusi naratorul, mai exact un alter ego al acestuia, ceea ce face din aceasta opera literara o adevarata biografie. Chiar daca la momentul aparitiei, romanul a primit numai recenzii negative, in ziua de azi este considerat unul dintre cele mai importante romane din literatura universala. Le Monde chiar a inclus acest roman in topul ” 100 de carti ale secolului ”.

The Stories of Anton Chekhov

The Stories of Anton Chekhov de Anton Checkhov

Considerat de multi unul dintre cei mai mari scriitori de povestiri din istorie, Anton Chekhov a schimbat acest gen de scrieri prin opinia sa de-a dreptul fantastica despre viata din Rusia si conditia umana.

De la povestiri caracteristice timpului respectiv, precum ”The Huntsman” la una dintre cele mai cunoscute povestiri ale sale, ”The Lady with the Little Dog”, si la povestirea sa favorita ”The Student”, scrierile lui Chekhov au puterea de a uimi si schimba viziunea cititorului. Aceata editie monumentala ofera cititorilor o experienta literara extraordinara, punand in valoare tot ceea ce este mai autentic si mai maret din stilul lui Chekhov.

Seria de povestiri contine urmatoarele titluri : ”The death of a clerk” ; ”Small fry” ; ”The huntsman” ; ”The malefactor” ; ”Panikhida” ; ”Anyuta” ; ”Easter night ” ; ”Vanka” ; ”Sleepy” ; ”A borig story” ; ”Gusev” ; ”Peasant women” ; ”The fidget” ; ”In exile” ; ”Ward No. 6”  ; ”The black monk” ; ”Rothschild’s fiddle” ; ”The student” ; ”Anna on the neck” ; ”The house with the mezzanine” ; ”The man in case”  ; ”Gooseberries” ; ”A medical case” ; ”The darling”  ; ”On official business” ; ”The lady with the little dog” ; ”At Christmastime”  ; ”In the ravine” ; ”The bishop” ; ”The fiance”.

Middlemarch : A Study of Provincial Life de George Eliot este un roman publicat in opt parti intre 1871 si 1872 pentru ca mai apoi, in decursul anului 1872 sa fie publicat si sub forma a patru volume. Fiind considerata cea mai importanta lucrare a lui George Eliot ( pseudonimul lui Mary Ann Evans ), acest roman este de fapt un studiu despre toate clasele sociale prezente in orasul Middlemarch, de la nobili si clerici la comercianti si oameni specializati in diverse domenii, fermieri si muncitori.

Cu toate acestea, in centru atentiei se afla idealurile principalelor personaje, Dorothea Brooke si Tertius Lydgate, si mariajele lor dezastroase.

Pe langa crearea unui portret intens foarte bine conturat al vietii dintr-un mic orasel de la inceputul secolului XIX, Eliot a reusit sa creeze un roman modern cu puternice accente psihologice si ambiguitate morala. De asemenea, Eliot a reusit sa iese din tipare prin renuntarea la mult intalnitul final fericit, mult asteptat mai ales de la o scriitoare de fictiune romantica . Desi marea majoritate a criticilor de sex masculin au catalogat naratiunea ca fiind de-a dreptul indrazneata, prea sumbra pentru o femeie scriitoare, romancierul Virginia Woolf numind-o una dintre putinele opere literare engleze scrise pentru oamnenii mari.

Sper ca cel putin unul dintre aceste romane v-a trezit interesul si apetitul pentru lectura.

0 Shares
You May Also Like