10 lucruri interesante despre aur

0 Shares
0
0
0

Aurul este fara doar si poate, cel mai indragit metal pretios de catre toata lumea. Oamenii isi indreapta atentia spre bijuteriile din aur pe care le pot purta in viata de zi cu zi, insa exista si persoane care isi aleg de la casele de amanet aur, bijuterii confectionate din acest metal pretios, pe care le vor purta doar la evenimente importante.

Dat fiind faptul ca aurul este prezent in viata noastra, si pentru ca unii cumpara bijuterii de la casele de amanet aur, in timp ce altii isi vand bijuteriile caselor de amanet aur, vom discuta in cele ce urmeaza despre acest metal pretios, si va vom prezenta cateva lucruri interesante despre aur.

  1. Aurul este singurul metal care este galben sau „auriu”. Alte metale pot dezvolta o culoare galbuie, dar numai dupa ce s-au oxidat sau au reactionat cu alte substante chimice.
  2. Aproape tot aurul de pe Pamant provenea de la meteoriti care au bombardat planeta peste 200 de milioane de ani dupa ce s-a format.
  3. Simbolul elementului pentru aur este Au. Simbolul provine de la vechiul nume latin pentru aur, aurum, care inseamna „zori stralucitoare” sau „stralucire de rasarit”. Aurul Cuvantul provine din limbile germanice, care provin din proto-germanic gulþ si proto-indo-europeana Ghel , insemnand „galben / verde.“ Elementul pur este cunoscut din cele mai vechi timpuri.
  4. Aurul este extrem de ductil. O singura uncie de aur (aproximativ 28 grame) poate fi intinsa intr-un fir de aur cu o lungime de 8 mile. Fire de aur pot fi chiar utilizate ca fir de broderie.
  5. Malleabilitatea este o masura a cat de usor poate fi ciocanit un material in foi subtiri. Aurul este elementul cel mai maleabil. O singura uncie de aur poate fi batuta intr-o foaie de 300 de metri patrati. O foaie de aur poate fi facuta suficient de subtire pentru a fi transparenta. Foile de aur foarte subtiri pot parea albastru verzui, deoarece aurul reflecta puternic rosu si galben.
  6. Desi aurul este un metal greu, dens, este in general considerat netoxic. Fulgi de metal de aur pot fi consumate in alimente sau bauturi.
  7. Aurul elementar pur este de 24 de karate, in timp ce aurul de 18 karate este de 75% de aur pur, aurul de 14 karate este de 58,5% de aur pur, iar aurul de 10 karate este de 41,7% de aur pur. Portiunea ramasa din metal folosita de obicei in bijuterii si obiecte din aur este argint, dar obiectele pot fi, de asemenea, constand din alte metale sau o combinatie de metale, cum ar fi platina, cupru, paladiu, zinc, nichel, fier si cadmiu.
  8. Aurul este un metal nobil . Este relativ nereactiv si rezista la degradare de aer, umiditate sau conditii acide. In timp ce acizii dizolva majoritatea metalelor, un amestec special de acizi numit aqua regia este folosit pentru a dizolva aurul.
  9. Aurul are multe utilizari in afara de valoarea sa monetara si simbolica. Printre alte aplicatii, este utilizat in electronica, cablare electrica, stomatologie, electronica, medicamente, ecranare impotriva radiatiilor si pentru colorarea sticlei.
  10. Aurul metalic de inalta puritate este inodor si fara gust. Acest lucru are sens, deoarece metalul este nereactiv. Ionii de metal sunt ceea ce confera aroma si miros elementelor si compusilor metalici.
0 Shares
You May Also Like