6 dintre cele mai ciudate cercuri de piatra din insulele britanice

0 Shares
0
0
0

Traditia enigmatica a cercurilor de piatra, megalitelor si henge-urilor (lucrari de pamant neolitice) din Neolitic si Epoca Bronzului Europei este de departe cea mai misterioasa a vietii stramosilor nostri. Astazi, cercurile de piatra sunt presarate prin Europa si se gasesc pe scara larga in zonele candva locuite de celti, dar sunt, de asemenea, o ramasita a populatiei vechi a Europei.

Semnificatia lor reprezinta inca o chestiune de dezbatere. Dar, indiferent daca erau constructii religioase, funerare sau poate chiar astronomice, aceste cercuri de piatra au fost cu siguranta o mare realizare pentru primii europeni.

De la ansambluri mici, simple la structuri megalitice complexe si impunatoare, cercurile de piatra continua sa inspire si sa captiveze. Astazi va aducem la cunostinta o lista atent curatata a celor mai interesante cercuri de piatra din Europa. Dar de data aceasta, ne indepartam putin de calea batuta pentru a prezenta cateva dintre relicvele de piatra ascunse despre care s-ar putea sa nu fi auzit! Asadar, va ateptam alaturi de noi pentru o calatorie inapoi in timp – la originile ritualice ale Europei Vechi.

Un patrimoniu neolitic: cercurile de piatra si simbolismul lor

Numarul mare de cercuri de piatră ramase, care puncteaza peisajele Irlandei, Angliei, Scotiei, Bretaniei si altor colturi ale Europei, ne spun clar ca traditia epocii Neolitice si a Epocii Bronzului Timpuriu de a ridica aceste cercuri de piatra era plina de importanta si simbolism. Putem presupune ca designul circular a fost probabil o modalitate de a simboliza soarele, intrucat o mare parte dintre locuitorii Europei antice venerau soarele intr-un fel sau altul.

Pentru popoarele neolitice, soarele era viata. Asigura recoltele si fertilitatea, iar ritualurile religioase complexe ar fi putut fi organizate la aceste cercuri de piatra pentru a-l invoca la sfarsitul iernii. Prin aceasta, putem face o legatura interesanta: Deoarece majoritatea cercurilor de piatră sunt situate in insulele britanice, o locatie adesea afectata de vreme mohorata si ploioasa, lipsa de razelor soarelui, putem presupune ca cultul soarelui era puternic in aceste locuri.

Oricum ar fi, acestea reprezinta o sursa excelenta de informatii pentru toti savantii si cercetatorii contemporani. Prin studiu dedicat, putem obtine cunostinte importante despre vietile si credintele stramosilor nostri timpurii si despre relatia complexa pe care au avut-o cu natura din jurul lor. Si ca o modalitate speciala de a prezenta aceasta credinta, va indrumam catre unele dintre enigmaticele cercuri de piatra care sunt in jurul nostru.

Inelul de la Brodgar – Inima Neoliticului Orkney

Insulele Orkney raman printre cele mai importante locatii pentru siturile neolitice si preistorice. Aceste insule de pe varful de nord al Scotiei sunt cunoscute pentru istoria lor bogata sub influenta norvegiana si scotiana, dar, de asemenea, poarta cu ele o multime de ramasite din epocile dinainte. Iar una dintre cele mai importante locatii din Insulele Orkney este Inelul lui Brodgar.

Situat pe Mainland, cea mai mare dintre Insulele Orkney si aflata la doar cativa kilometri de Stromness, acest cerc de piatră neolitic este unul dintre cele mai frumoase si cel mai bine conservate din intreaga insula britanica.

Pietrele Inelului lui Brodgar

Este un „concurent” apropiat faimosului Stoneheng si este, de asemenea, unic pentru ca este atat henge (lucrare de pamant neolitica), cat si un cerc de piatra. Este al 3-lea cel mai mare cerc de piatra din Insulele Britanice si are un diametru de 104 metri. In cea mai timpurie forma, continea 60 de pietre inalte, subtiri, verticale. In zilele noastre, doar aproximativ 27 dintre ele sunt in pozitie verticala.

Inelul lui Brodgar este renumit pentru pietrele netede si foarte inalte care il compun. Impreuna cu celelalte situri neolitice invecinate de pe insulele Orkney, cum ar fi Standing Stones of Stenness, renumita Skara Brae si Maeshowe Chambered Cairn, Inelul lui Brodgar face parte din Inima Neoliticului Orkney.

Merry Maidens – Un cerc de piatra reper al istoriei din Cornwall

Unul dintre cele mai frumoase situri antice din Cornwall si un cerc de piatra minunat conservat, Merry Maidens este intotdeauna o sursa de inspiratie. Acest cerc de piatra este situat la aproximativ 3 km de St Buryan, la marginea sudica a Cornwallului. Pozitiile pietrelor, precizia cu care au fost aranjate si proximitatea altor situri neolitice, sugereaza in mod clar ca acesta a fost un sit ritual foarte important.

Restaurat in anii 1860, acest cerc de piatra are 19 pietre si cuprinde un cerc perfect, care are un diametru de 23,8 metri. Pietrele au o inaltime medie de aproximativ 1,2 metri. La doar 300 de metri distanta sunt doua pietre foarte inalte si mari – cunoscute sub numele de „The Pipers” – si nu departe de acestea se afla Camera de inmormantare Tregiffian. In mod clar, site-ul a fost de mare importanta.

Merry Maidens este un cerc de piatra perfect din Cornwall

Numele acestui cerc de piatra in limba corneana este Dans Maen, care inseamna „dans de piatră”, iar acest nume este o perspectiva clara asupra modului in care crestinismul a transformat credintele și miturile timpurii. Legnda spune ca 19 fete au fost transformate in piatră la fata locului pentru ca au dansat intr-o duminica. Din fericire, putem intelege acum ca aceste pietre au o importanta mult mai mare decat aceasta.

Castlerigg – frumusetea cumbriana care iti taie rasuflarea

Cumbria este bine-cunoscuta pentru frumusetea sa naturala si istoria antica extrem de veche. O dovada a acestui fapt este cercul de piatra Castlerigg, unul dintre cele mai vechi din Europa. Situat într-un amfiteatru natural, acest cerc de piatra subliniaza imensa frumusete a Cumbriei si este adesea citat drept unul dintre cele mai frumoase monumente preistorice din Marea Britanie.

Se pare ca pozitia sa a fost aleasa cu grija – din cerc se pot vedea unele dintre cele mai inalte varfuri din Cumbria. A. L. Lewis a spus memorabil ca „a fost cea mai mareata pozitie in care am vazut vreodata un cerc plasat”.

Cercul de piatra Castlerigg la rasaritul soarelui

Initial, cercul Castlerigg numara 42 de pietre. Dintre acestea, 38 supravietuiesc astazi si au o inaltime medie intre 1 si 1,5 metri). Cea mai grea dintre aceste pietre cantareste in jur de 16 tone, ceea ce ne ofera o perspectiva asupra faptului ca construirea unuia dintre aceste cercuri de piatra a fost o mare realizare.

O alta concluzie importanta despre acest cerc de piatra a fost descoperita prin cercetari minutioase: pietrele cercului sunt aliniate cu rasaritul soarelui de la mijlocul iernii si cu diferite pozitii lunare. Rasaritul in timpul echinoctiului de toamna care apare din spatele unui deal numit Threlkeld Knott este perfect observat si din interiorul cercului de piatra.

Long Meg si fiicele ei – Prin veacuri, pana la legenda

Un alt exemplu dintre ilustrele cercuri de piatra din Cumbria, acest sit cu o denumire ciudata este si unul dintre cele mai mari. Este al saselea cel mai mare dintre toate cercurile de piatra, masurand in jur de 109,4 pe 93 de metri. Initial, numara 59 de pietre, dar, din pacate, doar 27 au ramas pe pozitie pana astazi. In secolul al XVIII-lea s-a incercat distrugerea acestui inel prin explozie.

Pe masura ce acest proces a inceput, au aparut furtuni puternice, iar temerile superstitioase ale echipajului i-au determinat sa abandoneze ideea si sa refaca unele dintre pietrele deteriorate.

La capatul sud-vest exista doua pietre mai mari care definesc intrarea in cerc. O piatra conica periferica se afla perfect in concordanta cu apusul soarelui de iarna. Umbrele soarelui arunca spirale in sensul acelor de ceasornic in timp ce calatoresc spre nord spre mijlocul verii si in sens invers acelor de ceasornic in timp ce se indreapta spre mijlocul iernii. In cazul Long Meg si al Fiicelor ei, aceasta spirala este in sens invers acelor de ceasornic.

Long Meg și fiicele ei

Interesant este faptul ca unul dintre exploratorii remarcabili ai cercurilor de piatra, John Aubrey, a raportat la mijlocul secolului al XVII-lea in cercetarile sale ca a descoperit doua cairnuri (gramezi de pietre) mari in interiorul inelului, care contineau „oasele si corpul unui urias”. Pana in 1725 si cercetările lui William Stukeley, aceste descoperiri fusesera complet eliminate.

Doll Tor – Unele cercuri de piatra sunt mici, minunate si antice

Cercurile de piatra nu trebuie sa aiba un diametru mare pentru a fi eficiente si fermecatoare. Cercul de piatra Doll Tor este un exemplu perfect de cerc de piatra mai mic care se potriveste acestei descrieri. Situat in Derbyshire, langă Birchover si la sud de Stanton pe banda Peak, acest cerc mic masoara doar 7 metri in diametru.

Cu toate acestea, este destul de frumos si creeaza o vedere minunată si pitoreasca la unison cu imprejurimile sale. Acest cerc de piatra se afla la marginea unei paduri, care provine dintr-o perioada mult mai tarzie. Este format din doar sase pietre si prezinta o versiune aproape in miniatura a cercurilor de piatra mult mai mari imprastiate in jurul insulelor britanice.

Doll Tor este unul dintre cele mai fermecatoare cercuri de piatra din Insulele Britanice

Chiar si asa, Doll Tor a furnizat cateva descoperiri arheologice foarte interesante. In 1852, primele sapaturi oficiale ale sitului au fost efectuate de William Bateman, care a descoperit patru urne cu guler de tip Pennine care contin inmormantari prin incinerare si cupe mici de ars tamaie. Alte sapaturi au fost facute din 1931 pana in 1934, cand au fost descoperite mai multe inmormantari prin incinerare – cinci incinerari si mai multe urne. La un moment dat in preistorie, a fost construit un mormant de piatra adiacent cercului si continea incinerarea unei femei in centrul sau, cu patru incinerari pe laturi.

Din pacate, Doll Tor a fost vandalizat în 1993 – vizitatorii au incercat sa „rearanjeze” pietrele pentru a crea un cerc de piatra mai complet si mai placut din punct de vedere vizual. Cercul Doll Tor a fost apoi readus la aspectul original de catre autoritatile English Heritage si Park.

Callanish – Patrimoniul hebridean rezista secolelor

Cercul de piatra Callanish este unul dintre cele mai iconice obiective turistice din intreaga insula britanica. Situat langa satul Callanish, pe coasta de vest a insulei Lewis, in Hebridele exterioare ale Scotiei, este cunoscut in limba gaelica scotiana sub numele de Clachan Chalanais.

Este, de asemenea, unul dintre cele mai complexe ansambluri de piatra existente, renumit pentru frumusetea, maretia si importanta astronomica. Pietrele Callanish sunt unice, deoarece formeaza o forma cruciformă – asemănătoare unei cruci celtice. Acest site a fost realizat in perioada neolitica. Dispunerea sa cuprinde cercul central de piatra, o piatra centrala, un lung bulevard nordic, o camera de mormant si trei randuri mai mici de piatra.

Cercul de piatra are 13 pietre mari si impunatoare si un mare monolit central. Această piatra centrala are aproape 5 metri inaltime si cantareste in jur de 7 tone. In total, există 5 randuri de piatra care se conecteaza la acest cerc. La nord, doua siruri paralele de pietre verticale formeaza „bulevardul”, care are o lungime de 83,2 metri.

Callanish prezinta un aspect astronomic foarte complex care a fost creat cu mare precizie. Bulevardul nordic este indreptat spre apusul lunii sudic, in timp ce randul vestic de pietre era orientat spre apusul soarelui echinoctial. Callanish arata o legatura cu echinoctiul si Pleiadele. Se crede ca acest cerc a fost mentionat de Diodor Sicul in secolul I i.Hr., deoarece mentioneaza ca in acest „templu sferic, luna danseaza continuu pe parcursul noptii de la echinoctiul de primăvara pana la rasaritul Pleiadelor”.

Callanish Standing Stones

S-ar putea ca cercul de piatra Callanish sa nu fi fost niciodata finalizat pe deplin, ci sa fie perturbat de sosirea constructorilor de morminte-camere. Cu toate acestea, este fara indoiala una dintre cele mai bune perspective asupra nivelurilor avansate ale neoliticului tarziu si ale popoarelor timpurii ale epocii bronzului din insulele britanice. Acesta este un site misterios, complex ritual si astronomic si un centru de cult din regiune. Regiunea Callanish este presarata cu mai multe cercuri de piatra mai mici, morminte cu camere si pietre in picioare, numarand peste 19 situri.

Acest magnific observator lunar preistoric este, de asemenea, important ca o imagine buna a trecerii secolelor si a modului in care au intrat in contact diversi locuitori din zona. Cercul de piatra in sine a fost ridicat intre 2900 si 2600 i.Hr. Un mileniu mai tarziu, între 1500-1000 i.Hr., situl a iesit treptat din uz si a fost subevaluat de fermierii si noii veniti din epoca bronzului.

Timpul a trecut si in urmatorii 500 de ani gazonul a acoperit straturile inferioare ale sitului. A fost, in cele din urma, complet abandonat in jurul anului 800 i.Hr. si a ramas asa pana in 1857, in timpul primelor sapaturi si indepartarea straturilor de gazon. Cei care l-au construit s-au dus demult si sunt necunoscuti tuturor. Triburile lor sunt un mister, limbile si credintele lor uitate. Timpul este nemilos – dar piatra este eterna.

Cercurile de piatra din insulele britanice ofera un mileniu de mister

Adesea ne gandim la primii nostri stramosi ca fiind primitivi, pagani si războinici, fara sa gandim si sa observam faptele. Ceea ce este clar din aceste maiestuoase cercuri de piatra este faptul ca vechii europeni aveau o intelegere complexa a lumii din jurul lor, in special in ceea ce priveste corpurile ceresti si schimbarile sezoniere.

De asemenea, ne spun ca grupurile de oameni care migreaza au adus adesea sfarsitul practicilor si credintelor vechi de secole – punand capat modurilor de viata stravechi, pierzand cunostinte mari si schimband lumea pentru totdeauna. Misterul invaluie aceste cercuri de piatra – fredoneaza cu secrete vechi, stravechi, care sunt cunoscute doar de cerul noptii si de pietrele acoperite cu muschi.

0 Shares
You May Also Like