Care ar trebui sa fie un raport bun intre diferitele texte ancora folosite atunci cand primesti linkuri din surse externe?

0 Shares
0
0
0

In ultimii 5 ani, a existat o practica comuna in randul ambelor tipuri de SEO, atat consacrat, traditional cat si nou; este ceea ce eu numesc “shotgun approach” (adica raspandirea informatiilor catre mai multe canale si tintirea mai multor piete, scopul fiind acela de a acoperi cat mai mult posibil dintr-o zona sau populatie) pentru link building. Mai mult despre asta, imediat!

Odata ce Google a aplicat algoritmului toate schimbarile referitoare la textul ancora, nu ne ramanea decat sa presupunem, sa ghicim, la ce text ancora ar trebui sa fie fiecare link.

De preferat, daca primiti link-uri numai in mod natural, atunci nu trebuie sa va faceti griji cu privire la cuvintele cuprinse in textul ancora textul ancora al backlink-urilor dumneavoastra, intrucat nu aveti control asupra acestuia.

Dar ceea ce este ideal si ceea ce este real reprezinta doua lucruri complet distincte.

Cei mai multi dintre noi nu isi permit luxul ca oamenii sa bata la usa noastra si sa ne intrebe daca este bine sa creeze legaturi catre continutul nostru.

Lucru care a dat nastere unei enigme. Avem nevoie de link-uri pentru a obtine o pozitie in ierarhia rezultatelor cautarii, iar acele link-uri trebuie sa fie percepute de Google ca fiind naturale; in caz contrar, vom fi penalizati.

Defectuoasa abordare shotgun pentru link bulding

Abordarea shotgun a fost pur si simplu o strategie in care obtineti cat mai multe link-uri posibil si incercati realmente sa adaugati textul ancora, iar apoi sa sperati ca totul va functina.

Exista doua defecte fundamentale ale acestei strategii.

In primul rand, nu exista nici o directie catre profilul de backlink pe care il construiti. Chiar daca construiti 100 legaturi catre o pagina, daca doar estimati sau presupuneti la ce text ancora ar trebui sa fie, iar apoi sperati ca totul va functiona, sunt mari sanse ca afacerea dumneavoastra sa nu mai functioneze chiar inainte de a realiza ca ipotezele dumneavoastra in legatura cu textul ancora au fost gresite.

In al doilea rand, obtinerea de backlink-uri catre site-ul dvs. va va costa unul dintre aceste lucruri, sau chiar ambele: timp si bani.

Ambele sunt resurse limitate.

Abordarea shotgun va ajunge sa va coste mult mai mult timp sau bani (sau ambele), intrucat strategia are ca scop obtinerea cat mai multor link-uri posibil catre o pagina.

Dar ce se intampla daca ati presupus gresit si ati construit un profil de backlink extrem de nenatural?

Ati pierdut mult timp si bani si ati putea pierde bani pe clienti SEO sau, chiar mai rau, ati puteti pierde aceste afaceri si in calitate de client.

Abordarea „Sniper”

Asadar, cum construim backlink-uri fara a pierde bani sau timp pe link-uri de care nu avem nevoie sau care ne pot afecta progresul in motoarele de cautare?

Exista doua elemente critice in construirea un profil de backlink care nu numai ca va fi protejat de actualizarile algoritmului, dar va contribui si la cresterea pozitiei in ierarhia rezultatelor cautarii cu mai putine link-uri.

Eu o numesc “the Sniper approach”, sau „abordarea lunetistului” pentru link building.

In loc sa incercam sa obtinem cat mai multe link-uri posibil si sa speram ca am facut suficient, tintim doar link-urile de care stim ca avem nevoie.

In loc sa contruim link-uri si sa ne rugam ca profilul backlink-urilor sa arate natural, trebuie sa pastram un profil natural tot timpul.

Cum garantati, cum asigurati un profil natural al backlink-urilor?

Cea mai buna modalitate de a “sti” daca profilul dumneavoastra de backlink-uri arata natural este sa mergeti direct la sursa, anume Google.

Google ne-a spus deja cum arata un profil natural prin clasarea acelui site pe prima pozitie in rezultatele cautarii.

Cercetati profilurile backlink-urilor site-urilor clasate pe prima pozitie in rezultatele cautarii si incercati sa imitati ceea ce au facut acestea.

Insa analizarea unui singur site clasat pe primul lor in rezultatele cautarii nu este de ajuns; va trebui sa aveti in vedere multe site-uri din toate sectoarele industriale.

Stim cu totii ca link-urile noastre ar trebui sa provina de la site-uri relevante, cu totii stim ca link-urile ar trebui sa fie de calitate, insa textul ancora este unde presupunem, unde estimam cu totii.

Intrucat faceam SEO pentru niste clienti extrem de importanti, ma saturasem sa ghicesc la ce text ancora ar trebui sa utilizez, incat am decis sa aflu odata pentru totdeauna ce doreste Google sa vada intr-un profil de backlink-uri clasat pe prima pozitie.

Asa ca m-am incuiat in birou si am petrecut ore intregi efectuand cautare dupa cautare.

Am analizat site-urile clasate pe primul lor in fiecare categorie, nisa si industrie. Am analizat fiecare profil de backlink.

Am creat 12 categorii de text ancora in care se poate clasifica fiecare link, iar mai apoi am clasificat fiecare link, unul cate unul.

Vorbim de mii de link-uri.

Iata cele 12 categorii de text ancora pe care le-am creat si in care se poate incadra fiecare link din lume:

 1. Keyword / Cuvant cheie – potrivire 100% pe una dintre expresiile dumneavoastra cheie.
 2. Page Title / Titlul paginii – acest text ancora este, de obicei, titlul unei postari de pe blog sau titlul SEO ca text ancora.
 3. Keyword Plus – acest text ancora include una dintre expresiile cheie principale, plus alte expresii non-cheie alaturi de ea (exemplu: this link building article here / acest articol despre link building aici).
 4. Brand Plus Keyword – acest text ancora include numele brandului dumneavoastra pus o expresie cheie (exemplu HOTH link building service / HOTH servicii de link building).
 5. Partial Keyword – acest text ancora contine doar o parte din expresia cheie (exemplu: if you’re building / daca construiti)
 6. Brand: va aparea doar numele brandului dumneavoastra ca text ancora.
 7. Natural: acest text ancora nu coreleaza cu nici un cuvant cheie sau brand.
 8. Full URL – acest text ancora este adresa URL completa a paginii spre care se face trimitere ca ancora.
 9. com – acest text ancora este adresa dumneavoastra URL scrisa in urmatorul format: “TheHoth.com”.
 10. Home URL – acest text ancora apare pe paginile interioare si, chiar daca link-ul indica spre o pagina interioara, textul ancora este adresa URL a paginii de start a site-ului.
 11. No Text – aceasta ancora este asociata cu link-uri imagine care nu au alternative text (vizibil atunci cand mouse-ul este peste o imagine sau cand nu se incarca imaginea in browser).
 12. URL cu www-uri – aceasta ancora reprezinta adresa URL scrisa fara http:// (exemplu: www.site.com).

Odata ce am clasificat toate link-urile si le-am comparat unul langa altul, lumea mea SEO s-a schimbat.

Corelatiile dintre aproape toate site-urile clasate pe prima pozitie erau uimitoare.

Era ca si cum Google mi-ar fi spus: “Aceasta este cheia pentru a ajunge in topul clasamentelor!”

Trei categorii principale ale textului ancora

Dupa cum am mentionat, au fost in total 12 categorii de text ancora, insa pentru a simplifica lucrurile le vom pune laolalta in 3 categorii principale:

Exact match anchors / Ancorele de potrivire exacta – acestea sunt link-uri care contin una dintre expresiile dumneavoastra cheie (potrivire exacta) ca text ancora (exemplu: “link building”).

Expresii cheie amestecate in ancore / Key phrases mixed into anchors – Acestea sunt link-uri care contin una dintre expresiile dumneavoastra cheie in textul ancora, insa ancora contine si alte cuvinte care nu fac parte din expresia dumneavoastra cheie (exemplu: “this is why link building has become” / “acesta este motivul pentru care link building-ul a devenit”).

Ancore brand, naturale si URL / Brand, natural and URL anchors – acestea sunt ancore care nu au legatura cu expresia cheie, cu exceptia cazului in care expresia dumneavoastra cheie este parte a brandului dumneavoastra (exemplu: “The HOTH”).

Pentru a construi un profil de backlink care sa se potriveasca perfect cu alte site-uri clasate pe prima pozitie in clasamente, trebuie sa combinati textele ancora in felul urmator (retineti ca aceste intervale se shimba intotdeauna, putin cate putin, pe masura ce Google isi schimba algoritmul):

Profilul paginii de start

Pentru optimizarea paginii dumneavoastra de start pentru motoarele de cautare, iata cum ar trebui sa fie structurat profilul dumneavoastra de backlink.

 • 80%-95% dintre link-urile dumneavoastra ar trebui sa intre in categoria Ancore brand, naturale si URL.
 • Pana la 10% dintre link-urile dumneavoastra ar trebui sa se incadreze in categoria Expresii cheie amestecate in ancore.
 • Pana la 5% din link-urile dumneavoastra ar trebui sa intre in categoria Ancorelor de potrivire exacta.

Profilul paginii interne

Pe paginile dumneavoastra interne, iata cum ar trebui sa fie structurat profilul textului ancora din backlink:

 • 35%-45% dintre link-urile dumneavoastra ar trebui sa intre in categoria Ancore brand, naturale si URL.
 • 40%-50% dintre link-urile dumneavoastra ar trebui sa intre in categoria Expresii cheie amestecate in ancore.
 • Pana la 20% dintre link-urile dumneavoastra ar trebui sa intre in categoria Ancorelor de potrivire exacta.

Am inclus separat atat pagina principala cat si paginile interioare intrucat, dupa cum puteti vedea, este o diferenta uriasa intre profilul de backlink al fiecareia.

Profilul link-ului catre pagina de start

Pagina de start a site-ului dumneavoastra este utilizata (cel putin in scopuri de link building) pentru a construi credibilitatea brandului dumneavoastra cu Google. Dupa cum puteti vedea, pana la 95% dintre link-urile dumneavoastra ar trebui sa contina numele brandului dumneavoastra sau o forma a adresei dumneavoastra URL ca text ancora.

Sa analizam un exemplu de pe Overstock.com. Acestia ocupa prima pozitie in rezultatele cautarii pentru mii de termeni de cautare din sfera cumparaturilor.

Asa arata profilul de backlink al paginii lor de start:

Dupa cum puteti vedea, 98% dintre link-urile catre pagina lor de start sunt fie numele brandului, fie o forma a adresei lor URL ca ancora. Doar 2% dintre legaturile care fac trimitere catre pagina lor de start fac referire la una dintre frazele lor cheie. Doua procente, atat.

Retineti ca Overstock  are peste 900 de link-uri catre pagina de start.

Un alt lucru important pe care trebuie sa-l retineti este majoritatea link-urilor catre site-ul dumneavoastra ar trebui sa faca trimitere catre pagina dumneavoastra de pornire. Numarul link-urilor care fac trimitere catre pagina duneavoastra de start ar trebui sa fie cel putin dublul numarului link-urilor catre urmatoarea cea mai importanta pagina a site-ului dumneavoastra.

In urmatoarea captura de ecran, se observa instrumentul GuestPostTracker.com care ruleaza in interiorul tabloului de bord al SEOJet. Guest Post Tracker este un site pe care il detin si care se claseaza pe prima pagina pentru aproape fiecare cuvant cheie pe care il tintesc.

Ca regula: pentru fiecare link pe care il obtin catre o pagina interioara a site-ului meu, incerc sa obtin si un link catre pagina mea de start. Nu este o regula grea care nu poate fi incalcata, insa, fara doar si poate, majoritatea link-urilor dumneavoastra ar trebui sa faca trimitere la pagina dumneavoastra de start.

Asta asteapta Google sa vada intr-un profil natural de backlink.

Daca nu construiti gradul de credibilitate al site-ului dumneavoastra cu Google, celelalte pagini ale dumneavoastra se vor lupta, se vor zbate aproape intotdeauna sa intre in top 3 al rezultatelor Google.

Profilul link-urilor catre paginile interioare

Pe paginile interioare, este mult mai natural sa va orientati mai mult spre expresiile cheie. Aici trebuie sa va concentrati principalele eforturi in SEO.

Acest lucru nu inseamna ca veti obtine o multime de ancore de potrivire exacta catre paginile dumneavoastra interioare; trebuie totusi sa urmati procentajele pentru a corespunde cu paginile interioare ale altor site-uri clasate pe prima pozitie.

De exemplu, The HOTH se situeaza pe prima pozitie pentru expresia “guest post service”.

Daca va uitati la link-urile care fac trimitere la acea pagina, acolo se incadreaza, in categoriile de mai sus, textul ancora pentru link-uri.

Profilul de backlink pentru aceasta pagina se incadreaza exact in categoria in care se incadreaza toate site-urile situate pe prima pozitie. Si motorului de cautare Google i se pare atat de natural.

Totul se datoreaza gradului de credibilitate al brand-ului, pe care l-au construit cu Google.

Asa arata profilul de backlink-uri al paginii principale a site-ului The HOTH (cu peste 300 de link-uri catre pagina principala).

Ccea ce inseamna ca peste 240 de linkuri care fac trimitere catre pagina lor de pornire sunt fie numele brandului, fie o formă a adresei URL ca text ancora.

Iar acum Google ii apreciaza si are incredere in ei, ca brand.

Iata un alt exemplu de pagina clasata pe prima pozitie care se potriveste cu procentajele descrise mai sus.

Sa aruncam o privire la site-ul care ocupa prima pozitie pentru termenul de cautare “backlinks” / “backlink-uri”.

Backlinko.com ocupa prima pozitie in topul clasamentelor pentru aceasta expresie. Asa arata profilul lor de backlink in ceea ce priveste postarea care se situeaza pe locul 1.

Veti vedea intotdeauna ca paginile clasate pe prima pozitie respecta, se incadreaza in aceste procentaje, intrucat asta inseamna natural pentru marele G!

SEOJet

Acum ca aveti o idee despre cum arata un profil natural de backlink, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa va costruiti profilul pentru a se potrivi.

De aceea am construit SEOJet.

SEOJet elimina toate presupunerile din procesul de link building.

Nu trebuie sa-mi fac griji daca link-urile pe care le construiesc vor ajuta la un progres considerabil al procesului de SEO.

Stiu ca fiecare link pe care il obtin ma va ajuta sa construiesc un profil de backlink care se potriveste cu cel al site-urilor clasate pe prima pozitie.

Indiferent de aspectul actual al profilului de backlink, SEOJet va va spune cu exactitate ce link-uri trebuie să obtineti pentru a construi un profil de backlink pe care marele G sa il perceapa ca fiind uimitor si natural.

Gata cu presupunerile in SEO.

Fie ca aveti 10 link-uri care fac trimitere catre o pagina, sau fie ca aveti 100, profilul dumneavoastra, profilul dumneavoastra se poate potrivi intotdeauna cu alte profiluri de backlink, clasate pe prima pozitie, din cele trei categorii mentionate mai sus. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca puteti construi link-uri cat de repede sau cat de lent doriti si sa arate intotdeauna natural.

Asadar, nu mai construiti link-uri orbeste si utilizati, in schimb, datele dovedite de la Google!

0 Shares
You May Also Like
Ce face un grafician

Ce face un grafician?

Ce este un grafician si cu ce se ocupa el? Un designer grafic creeaza imagini digitale prin combinarea…