Care este diferenta dintre ochelarii obisnuiti si ochelari antireflex pentru computer?

0 Shares
0
0
0

De ce ai nevoie de o pereche de ochelari antireflex pentru computer? Dependenta de calculator creste in timp si tot mai multi oameni petrec tot mai mult timp in fata monitoarelor. Utilizarea sporita a computerului face necesara adoptarea unor masuri de protectie pentru ochi si folosirea unor ochelari speciali pentru calculator.

Ce sunt ochelarii antireflex pentru computer?

O pereche de ochelari pentru calculator este o pereche de ochelari de protectie, sau ochelari cu lentile speciale, antireflex sau polarizate. Aceste lentile blocheaza radiatiile nocive si filtreaza lumina albastra, crescand vizibilitatea si focalizarea in timpul lucrului la calculator. Ei sunt recomandati pentru a reduce CVS-ul, adica Computer Vision Syndrome.

Ce este Computer Vision Syndrome(CVS)?

CVS-ul descrie un grup de simptome cum ar fi:

  • ochi uscati;
  • usturime a ochilor;
  • dureri de cap si de umeri;
  • vedere incetosata;
  • imagine dublata.

Aceste simptome apar din cauza faptului ca ochii si creierul reactioneaza diferit la citirea simbolurilor de pe ecranul computerului fata de cele tiparite si, totodata, din cauza luminii albastre emisa de display-urile LCD sau cu LED.

Daca persoana are peste 40 de ani, problema se poate acutiza din cauza prezbiopiei – o tulburare de vedere in care ochiul isi pierde capacitatea de a focaliza obiectele aflate aproape.

Care este diferenta dintre ochelarii obisnuiti si ochelari antireflex pentru computer

Care este diferenta dintre ochelari antireflex pentru computer si ochelarii obisnuiti?

Ochelarii obisnuiti sunt ochelari cu prescriptie pentru imbunatatirea vederii. Scopul lor este sa ajute la focalizarea imaginii, atat de aproape, cat si de la distanta.

Sunt ochelari cu dioprii, de obicei nu au lentile acoperite cu un strat antireflex si, prin urmare, nu protejeaza ochii de radiatiile periculoase emise de display-ul unui calculator. Desigur, la cerere, si pentru costuri suplimentare, se poate solicita si un tratament antireflex pentru lentile.

Ochelarii pentru calculator, insa, vin cu lentile antireflex si ei sunt special conceputi pentru a reduce radiatiile si a filtra lumina albastra provenite de la diverse gadget-uri cum ar fi tabletele, calculatorul sau TV-ul. Acesti ochelari atenueaza simptomele CVS, protejeza ochii si elimina durerea de cap cauzata de munca prelungita la calculator.

Cine poate purta ochelari antireflex pentru computer?

Ochelarii pentru calculator se pot purta la orice varsta si nu au efecte secundare asupra ochilor. Pe langa eliminarea radiatiilor si filtrarea luminii albastre, acesti ochelari au darul de a elimina stralucirea sau reflexiile de pe alte suprafete plane intalnite in natura, cum ar fi apa, zapada sau nisipul. De aceea ei pot fi foarte utili si ciclistilor, soferilor sau celor dornici de expeditii in natura.

Acesti ochelari antireflex pentru computer se pot gasi in diferite modele si stiluri, de la cel modern pana la cel clasic, iar utilizatorii pot alege intre lentile de plastic sau lentile de sticla, rame din plastic, metal sau din alte materiare foarte usoare si rezistente.

In concluzie, pentru a va proteja ochii, atat cand lucrati la calculator, cat si in natura in zonele cu apa, zapada sau nisip, fie aplicati un strat antireflex pe lentilele ochelarilor de vedere, fie apelati la ochelari speciali pentru calculator.

Daca nu sunteti genul sportiv si nu mergeti prea des in natura, utilizarea computerului sau a mobilului sunt inevitabile, asa ca merita sa va sigurati sanatatea ochilor prin purtarea ochelarilor potriviti!

0 Shares
You May Also Like
Ce face un grafician

Ce face un grafician?

Ce este un grafician si cu ce se ocupa el? Un designer grafic creeaza imagini digitale prin combinarea…