Care sunt alternativele de inlocuire a plasticului?

0 Shares
0
0
0

In ciuda faptului ca dupa cum stim, plasticul a fost introdus cu mai putin de 100 de ani in urma, a devenit rapid o baza in viata noastra de zi cu zi, dat fiind faptul ca este utilizat in diferite aplicatii si in diferite situatii, si incepand de la comutatoarele usoare la masini la computere, materialele plastice sunt inevitabile.

Din pacate, aceasta explozie a produselor din plastic a fost devastatoare pentru mediul nostru. Materialele plastice sintetice nu sunt biodegradabile, ceea ce inseamna ca, odata fabricate, vor fi cu noi pentru tot restul vietii. De fapt, noi vom fi plecati de mult timp din aceasta lume, iar oceanele si marile noastre se vor confrunta cu plasticul traditional pentru inca cateva sute, daca nu cu mii de ani.

Exista, de asemenea, o lista intreaga de materiale plastice cu substante chimice toxice care se scurg in aerul nostru, apa si sol din fabricarea si eliminarea materialelor plastice. Reciclarea poate ajuta la ameliorarea unora dintre aceste probleme, dar cel mai bun mod de a proteja pamantul de materiale plastice este inlocuirea lor cu materiale mai ecologice.

Metal, lemn si sticla

Unul dintre cele mai bune moduri de a scapa de plastic in casa sau afacerea dvs. este sa alegeti produse realizate din materiale mai traditionale precum metal, lemn sau sticla, mai “curate” in ceea ce priveste fabricarea, dat fiind faptul ca nu se polueaza atat de mult mediul inconjurator cand oricare dintre aceste solutii este fabricata; si in plus, aceste solutii de depozitare sunt si mai usor de aruncat.

Sticla, impreuna cu metalele precum aluminiu si otelul, pot fi reciclate la nesfarsit, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa ajunga in depozitele de gunoi, iar lemnul este de asemenea mai usor de reutilizat si de eliminat. Aceste produse sunt de obicei mai scumpe, dar durabilitatea si ciclul lor de viata verde le fac sa merite pretul.

Un alt lucru de retinut: atunci cand achizitionati produse din lemn, incercati sa va asigurati ca sunt ecologice si provin din paduri recoltate durabil. Puteti cauta etichete care certifica faptul ca produsele din lemn precum mobilierul, hartia si pardoseala sunt ecologice in fiecare etapa a vietii lor, de la plantare la supermarket, si apoi pana ce ajung in casa dvs. De asemenea, incercati sa cautati produse din metal reciclat si recuperat si sticla.

Materiale compostabile

Materialul compostabil, ecologic; este excelent pentru inlocuirea plasticului atunci cand aveti nevoie de farfurii de unica folosinta, cani sau caserole si cutii de unica folosita biodegradabile sau compostabile.

Poate fi de asemenea, presat intr-un material asemanator unui carton folosit pentru confectionarea containerelor alimentare impermeabile, ceea ce este de mare folos pentru deseurile de fabricatie care altfel ar fi aruncate. Si pentru ca este fabricat din plante, acesta se va biodegrada usor intr-o curte sau gramada de compost industrial.

Bioplasticul

Uneori este greu sa gasesti versiuni non-plastice ale produselor de care ai nevoie, asa ca atunci cand trebuie sa te bazezi pe materiale plastice, incearca sa le gasesti pe cele ecologice. PLA sau CPLA sunt fabricate din porumb in loc de petrol, in timp ce taterware-ul este un material similar realizat din amidon de cartofi.

Ambele se vor biodegrada in siturile de compost industriale, desi trebuie sa fiti precauti atunci cand achizitionati aceste produse, deoarece unele nu sunt compostabile in cosurile de compost pentru casa. De asemenea, multe companii incep acum sa fabrice sticle si ambalaje folosind PLA sau alte materiale plastice obtinute din surse non-petroliere.

Biodegradabile

Materialele plastice biodegradabile sunt materiale degradate de microorganisme in apa, dioxid de carbon (sau metan) si biomasa in conditii specificate. Pentru a ghida consumatorii in procesul decizional si a le oferi incredere in biodegradabilitatea unui plastic, au fost implementate standarde universale, au fost elaborate materiale noi si a fost introdus un logo compostabil.

Plasticul biodegradabil poate fi aplicat intr-o serie de moduri utile. Acestea pot fi spumate in materiale de ambalare, extrudate si turnate prin injectie in masini conventionale modificate. Se pot utiliza diferite tipuri de umpluturi cu sistemul, cum ar fi faina de lemn, var, argila sau deseuri de hartie.

Umpluturile pot fi colorate si, de asemenea, utilizate in diferite dimensiuni de granulare pentru a schimba aspectul exterior al materialului. Materialul poate fi co-injectat cu alte materiale din plastic, cum ar fi LDPE, PP si HDPE.

Procesul de co-injectie depune o pelicula subtire de material plastic peste partea superioara a plasticului biodegradabil. Astfel se obtine un articol complet biodegradabil, mai ieftin decat materialele din plastic conventionale, complet impermeabile si colorate pentru a se potrivi cu materialele plastice conventionale.

Plasticul biodegradabil ofera o solutie ideala in multe aplicatii de utilizare pe termen scurt sau pe termen scurt:

  • Colectarea si diversificarea deseurilor organice.
  • Sectoare agricole si horticole (de exemplu, ca folii de mulci sau ghivece de plante).
  • Ambalarea produselor alimentare.
  • Vesela de unica folosinta.
0 Shares
You May Also Like