Ce drepturi legale au muncitorii bolnavi in Israel?

0 Shares
0
0
0

Dupa anul 1989, cateva milioane de cetateni romani au ales sa plece in strainatate, pentru a avea un viitor mai bun.

Multi dintre cei care au decis sa paraseasca tara, au ales sa plece in vestul Europei, insa multi romani au plecat si in Israel. Chiar si in prezent, exista cetateni romani interesati de locurile de munca din aceasta tara.

Pentru ca si in Israel oamenii se pot imbolnavi la fel de repede si de usor precum in Romania, in urmatoarele randuri ale acestui articol vom vedea ce drepturi legale au muncitorii bolnavi in Israel.

Toate aceste informatii pot fi aflate si luand legatura cu Biroul de avocatura Samy Ilie, accesand www.si-law.ro.

Cei care isi doresc sa munceasca in Israel, ar fi indicat sa caute informatii in legatura cu acest aspect, iar avocatul Samy Ilie este cea mai in masura persoana sa ofere asemenea informatii, in conditiile in care este unul dintre cei mai apreciati avocati din Israel, vorbeste limba ebraica, limba engleza, limba romana si cunoaste legile statului Israel.

Revenind la subiectul acestui articol insa, vom vedea in urmatoarele randuri ale acestui articol care sunt legile care ii protejeaza pe cei bolnavi, care au un loc de munca in Israel.

CE LEGI PROTEJEAZA LUCRATORII BOLNAVI IN ISRAEL?

Legea principala relevanta pentru acest subiect este Legea privind drepturile egale pentru persoanele cu dizabilitati din 1998. Aceasta lege se aplica numai intreprinderilor care angajeaza mai mult de 25 de lucratori.

Companiile mici si intreprinderile familiale sunt scutite de prevederile legii, deoarece in acest caz, posibilul prejudiciu adus afacerii si profitului acesteia este mai grav decat incalcarea drepturilor salariatului bolnav.

Drept urmare, intreprinderile mici nu sunt obligate sa ajusteze cerintele pozitiilor in functie de limitarile de sanatate ale angajatilor. Indiferent, legea israeliana prevede ca angajatii bolnavi nu pot fi concediati in timp ce isi folosesc zilele bolnave.

Legea privind egalitatea prevede ca angajatorul nu poate concedia un angajat in mod special din cauza faptului ca este bolnav. Daca angajatii bolnavi in Israel sunt concediati si depun cereri la Curtea Muncii, sarcina dovezii ca angajatul nu a fost concediat din cauza bolii lor va fi suportata de angajator.

CARE SUNT OBLIGATIILE ANGAJATORULUI FATA DE UN ANGAJAT GRAV BOLNAV?

Angajatorul este obligat sa ajusteze cerintele profesionale si fisa postului unui angajat grav bolnav pentru a tine cont de limitarile angajatului datorate bolii.

Cu conditia, desigur, daca este practic posibil. Cerintele pentru adaptarea pozitiei la persoanele cu boli sau dizabilitati au fost stabilite in jurisprudenta si legislatia israeliana.

HOTARAREA LEGII MUNCII CU PRIVIRE LA LUCRATORII BOLNAVI IN ISRAEL

In cazul Curtii de Dreptul Muncii (Nazareth), cazul 1732/04, De-Castro Dekel Yitzchak impotriva Departamentului de control al calitatii Zorea, s-a stabilit ca angajatorul nu a dovedit ca a incercat cu adevarat sa gaseasca un rol alternativ pentru angajatul care a avut cancer dezvoltat, care s-ar potrivi circumstantelor bolii sale si in functie de limitarile la locul de munca ale angajatului.

In hotararea De Castro, judecatorul a stabilit ca angajatorul trebuie sa-l repuna pe angajat in functia sa. In plus, angajatorul a trebuit sa plateasca lucratorului toate lunile in care nu a lucrat in functia la care medicul l-a gasit potrivit.

In plus, angajatorul a fost obligat sa ofere o compensatie legala si descurajanta, fara dovada daunei, in valoare de 50.000 NIS. Hotararea s-a bazat pe prevederile Legii egalitatii.

UN ANGAJAT GRAV BOLNAV SI ZILE BOLNAVE – SITUATIE LEGALA

Un angajator nu poate concedia un angajat in timp ce este in concediu medical. Acest lucru se aplica si angajatorilor carora nu i se aplica Legea privind oportunitatile egale de angajare. Acest lucru se aplica oricarei boli, „usoare” sau severe.

Conform Legii privind salarizarea bolnavilor, 1967, fiecare muncitor acumuleaza 1,5 zile bolnave pentru fiecare luna de munca. Un angajat poate acumula o perioada maxima de 90 de zile bolnave. Angajatorul trebuie sa remunereze un angajat care nu a folosit zilele bolnave.

DEMISIA DIN CAUZA UNEI BOLI CONSIDERATE DEMITERE

Un lucrator bolnav are dreptul sa demisioneze de la locul de munca si sa primeasca plata integrala a indemnizatiei.

Pentru a primi o remuneratie de indemnizatie, angajatul trebuie sa demonstreze ca conditiile de munca le-au fost inrautatite ca urmare a bolii sale, in conformitate cu sectiunea 6 din Legea salarizarii de indemnizatie.

Daca drepturile dvs. la locul de munca au fost afectate de boala sau daca ati fost concediat fara compensatii, cu siguranta trebuie sa va cautati dreptatea, chiar daca va aflati la mare departare de casa.

Chiar daca va aflati in Israel, daca angajatorul dvs. nu a fost corect cu dvs., si nu a tinut cont de drepturile dvs. daca v-ati imbolnavit, sau daca v-a concediat fara sa va ofere compensatii, cu siguranta va fi necesar sa accesati cat mai repede www.si-law.ro, si sa luati legatura cu cel mai bun avocat, pentru a vi se face dreptate.

0 Shares
You May Also Like
Ce este Ethereum

Ce este Ethereum?

Asadar, ce este Ethereum? Analizam una dintre cele mai populare retele blockchain din lume, de la o simpla…