Ce este gheara matei?

0 Shares
0
0
0

Gheara pisicii, gheara matei sau Uncaria tomentosa dupa cum mai este cunoscuta aceasta, este o vita de vie originara din padurile tropicale din America Centrala. Numele sau este derivat de la spinii asemanatori cu carligul care seamana cu ghearele unei pisici.

Scoarta si radacina acestui tip de planta au fost folosite de mai multe secole de catre americanii din America Latina, ca remediu pentru artrita si pentru a trata afectiuni digestive, cum ar fi gastrita, colita si ulceratiile stomacale.

Beneficii pentru sanatate

O serie de studii timpurii au sugerat ca gheara matei are efecte de modulare imuna si antioxidante benefice pentru tratamentul artritei si a altor afectiuni de sanatate. In ciuda acestor afirmatii, exista destul de putine dovezi actuale care sa sustina utilizarea acesteia. Acest lucru nu a impiedicat consumatorii sa cumpere suplimentul, care s-a clasat pe locul 25 in vanzarile de remedii pe baza de plante in anul 2000.

Beneficii potentiale de sanatate

Gheara mateia crescut in popularitate ca supliment alimentar pe baza de plante datorita presupuselor sale beneficii pentru sanatate – desi doar afirmatiile de mai jos sunt sustinute de o cercetare suficienta.

Poate stimula sistemul imunitar

Gheara matei, se spune ca poate sprijini sistemul imunitar, ajutand eventual la combaterea infectiilor mai eficient. Un studiu mic la 27 de barbati a descoperit ca administrarea a 700 mg de extract de gheara matei timp de 2 luni a crescut numarul de globule albe, care sunt implicate in combaterea infectiilor.

Un alt studiu pe patru barbati carora le-a fost administrat asupliment de gheara matei timp de sase saptamani, a notat aceleasi rezultate. Suplimentul se pare ca functioneaza atat prin cresterea raspunsului imun, cat si prin calmarea unui sistem imunitar hiperactiv.

Proprietatile sale antiinflamatorii ar putea fi responsabile pentru beneficiile sale imunitare. In ciuda acestor rezultate promitatoare, este nevoie de mai multe cercetari.

Poate ameliora simptomele artritei reumatoide

Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna pe termen lung care determina articulatii calde, umflate si dureroase. Unele studii sugereaza ca gheara matei poate ajuta la ameliorarea simptomelor sale.

De exemplu, un studiu efectuat la 40 de persoane cu artrita reumatoida a stabilit ca 60 mg de extract de gheara matei administrat pe zi, alaturi de medicatia obisnuita, au dus la o reducere de 29% a numarului de articulatii dureroase, comparativ cu un grup de control care nu a utilizat acest supliment.

Cancer

Unele studii precoce din eprubeta au sugerat ca POA gasita in gheara pisicii poate avea proprietati antitumoare. Se crede ca POA este toxic pentru celulele canceroase specifice si ca impactul sau poate fi mai mic asupra celulelor sanatoase, care sunt de obicei afectate de chimioterapie.

Un studiu realizat in 2010 de la Universitatea din Sevilla a raportat ca POA derivata din scoarta ghearei matei, a fost in masura sa ucida si sa previna raspandirea cancerului de san si a celulelor sarcomului Ewing in studiile pe eprubeta.

In timp ce efectul citotoxic (de ucidere a celulelor) a fost similar cu cel al medicamentului Cytoxan (ciclofosfamida), doza necesara pentru a obtine acest efect la om ar fi probabil nejustificata. Totusi, constatarea indica o noua modalitate promitatoare de dezvoltare a medicamentelor pentru cancer.

Asadar, acest supliment poate avea mai multe beneficii decat se vede la prima vedere, iar toate acestea le puteti descoperi accesand https://vegis.ro/blog/gheara-matei-planta-benefica-pentru-articulatii-si-imunitate/.

0 Shares
You May Also Like