Ce este ia nationala romaneasca?

0 Shares
0
0
0

Nu cred ca exista persoana in Romania care sa nu cunoasca faptul ca ia este o piesa vestimentara care face parte din costumul popular romanesc.

Ia este o camasa din panza, care dupa cum spuneam face parte din costumul popular romanesc, insa aceasta piesa vestimentara a fost purtata atat de catre femei cat si de catre barbati inca din cele mai vechi timpuri.

Iile se poarta inca de pe vremea tracilor, a getilor si a dacilor, iar in prezent ele sunt considerate in Romania ca a fi ii traditionale romanesti, iar acest lucru este evident, dat fiind faptul ca dacii sunt stramosii nostrii.

In prezent, in Romania exista o multime de modele de ii traditionale romanesti, astfel ca fiecare regiune geografica are cate o ie nationala specifica locului.

Moldovenii au iile specifice zonei lor, oltenii se lauda cu iile traditionale cu motiv oltenesc, in timp ce maramuresenii se lauda si ei cu ii nationale specifice acelei zone.

Pana la urma, fiecare ie traditionala este frumoasa, indiferent ca discutam despre ii nationale din zona Maramuresului sau despre ii nationale din Moldova, ori ca discutam despre o ie cu maneca scurta sau o ie traditionala cu maneca lunga. Fiecare ie are ceva special.

Pana acum ceva timp, interpretii de muzica populara si interpretele aceluiasi gen muzical purtau ie nationala la fel si fel de evenimente, insa iile se gaseau si in casele romanilor din mediul rural.

Cu siguranta exista diferite localitati din diferite zone ale tarii, in care in mediul rural nu exista o casa in care sa nu se gaseasca o ie traditionala romaneasca.

Ei bine, tinand cont de popularitatea iei traditionale romanesti, chiar si creatorii de moda au adoptat ia romaneasca si au inclus-o incetul cu incetul in colectiile lor vestimentare.

Ia traditionala romaneasca este o piesa vestimentara care se pare ca in ultimul timp este din ce in ce mai indragita si de catre femeile din mediul urban, care aleg sa poarte destul de des in viata de zi cu zi ia traditionala romaneasca.

Un motiv pentru care doamnele si domnisoarele aleg sa poarte ie traditionala romaneasca este acela ca ia este realizata din materiale naturale, materiale care ii permit pielii sa respire.

Un alt motiv pentru care foarte multe femei isi indreapta acum atentia catre ia traditionala romaneasca este acela ca ia poate sa fie purtata in prezent alaturi de foarte multe piese vestimentare.

Se poate purta ie traditionala romaneasca alaturi de o pereche de jeansi si pantofi cu toc de exemplu, sau alaturi de o pereche de blugi si acelasi tip de incaltaminte.

Se poate purta ie romaneasca alaturi de pantaloni scurti sau alaturi de o fusta scurta sau lunga si o pereche de sandale de exemplu.

Deci, dupa cum se poate observa, ia traditionala romaneasca se poate purta atat in mediul rural cat si in mediul urban, poate fi purtata atat de catre artistii de muzica populara cat si de catre femei in viata de zi cu zi.

Deci, putem spune fara teama de a gresi, ca ia traditionala romaneasca este o piesa vestimentara versatila.

 

0 Shares
You May Also Like