O scurta istorie a esarfei: De ce o purtam acum

0 Shares
0
0
0

Esarfa ramane una dintre piesele cheie din garderoba de iarna a oricarui barbat. Este atat de omniprezenta incat abia daca o mai observam. Dar acest accesoriu mai degraba banal are o istorie bogata si a fost esential de-a lungul diferitelor momente ale istoriei.

Candva, esarfa nu prea avea parte de multa actiune in afara barbatilor care traiau in climatele mai reci; oamenii care trebuiau sa infrunte elementele zilnic, cum ar fi marinarii sau oamenii de la munte, o purtau adesea pentru ca aveau nevoie de ceva care sa le protejeze gatul de vremea aspra. Cu toate acestea, acum, odata cu inventarea caloriferelor si a sistemelor de incalzire centrala, avem tendinta de a uita de esarfe pana cand vine iarna.

Istoria esarfei

Istoria esarfei dateaza de milenii si a fost candva o piesa de imbracaminte functionala, purtata pentru a proteja gatul de intemperii. Esarfa dateaza din jurul anului 2500 i.Hr. si a fost folosita pentru prima data in Asia Centrala. Atunci, a luat forma unei bucati de tesatura destinata sa fie folosita ca o patura si sa protejeze purtatorul de intemperii.

Romanii au adoptat apoi aceasta piesa vestimentara si au incorporat-o in propria lor cultura. In Evul Mediu, esarfa a devenit o piesa vestimentara esentiala pentru cei care traiau in climatele mai reci.

Acestia o foloseau pe post de gluga, esarfa si gluga, iar de obicei se termina in doua fasii lungi care erau legate in spatele capului. Esarfa a devenit, de asemenea, un articol vestimentar popular in randul claselor superioare pentru a-si etala bogatia. Doamnele o purtau ca pe o curea si abia in secolul al XVII-lea esarfa a devenit ceva ce se purta doar in jurul gatului.

1800: O perioada de mari schimbari

La sfarsitul secolului al XIX-lea, esarfa a evoluat si a inceput sa incorporeze noi materiale, cum ar fi lana, casmirul si matasea. Toate acestea au coincis cu o crestere a popularitatii vaporului cu aburi, care depindea foarte mult de carbune. Acest lucru a dus la medii pline de fum, ceea ce a facut ca esarfele sa fie si mai esentiale din motive de sanatate si igiena.

Secolul al XIX-lea a fost, de asemenea, o perioada de mari schimbari in societate si in moda masculina. Revolutia industriala a facut ca oamenii sa se mute din zonele rurale in orase pentru a-si gasi de lucru, ceea ce a dus la o destramare a ierarhiilor de clasa. Ca urmare, esarfa a devenit o modalitate pentru barbati de a-si exprima identitatea prin intermediul modei si de a-si arata loialitatea fata de un anumit grup sau clasa.

1900: Un simbol al mostenirii si al traditiei

La inceputul secolului al XX-lea, esarfa a inceput sa devina un simbol al traditiei si al patrimoniului: Barbatii au adoptat stiluri vestimentare mai formale si au purtat esarfa ca simbol al mostenirii lor.

Acestia incorporau adesea culorile alma mater-ului lor sau culorile tarii lor. Aceasta a fost, de asemenea, o perioada in care esarfa a devenit un articol vestimentar esential pentru barbatii care lucrau in medii mai dure, cum ar fi marinarii, aviatorii si alpinistii. Acesti barbati aveau nevoie de esarfa pentru a-si proteja gatul de vremea aspra.

2000: Un accesoriu la moda pentru femei

Secolul 21 a cunoscut o revenire la stiluri vestimentare mai formale, iar esarfa a ramas un accesoriu important pentru femei. Este deosebit de populara in randul celebritatilor, care o poarta adesea la tinutele casual de zi cu zi pentru a adauga o nota de rafinament si stil.

In prezent exista multe variante de salurile sau esarfele de dama si puteti alege varianta preferata in momentul achizitiei.

0 Shares
You May Also Like