Ce este ISO 9001?

0 Shares
0
0
0

ISO, sau Organizatia Internationala pentru Standardizare, este o organizatie internationala non-guvernamentala care dezvolta, prin consens, standarde internationale voluntare, relevante pentru piata. Scopul acestei Organizatii este de a sprijini gandirea si practicile inovatoare, si de a oferi solutii provocarilor globale.

Prin intermediul acestor standarde internationale, Organizatia Internationala pentru Standardizare ofera specificatii in ceea ce priveste produsele, serviciile si sistemele, pentru a asigura calitatea, siguranta si eficienta; si sunt esentiale pentru facilitarea comertului international.

Pe scurt, ISO stabileste un standard pentru modul in care companiile isi produc produsul sau serviciul si isi gestioneaza organizatia pentru a se asigura ca ceea ce asteptati de la o organizatie este ceea ce primiti.

Crearea si implementarea unui sistem de management (MS) necesita mai intai alegerea unui standard sau a unui set de cerinte, pentru a va structura sistemul. Luati in considerare aceasta baza solida pe care MS-ul dvs. este construit.

Aceste standarde sunt cheia crearii unui SM care isi indeplineste corect promisiunea de a stabili si imbunatati eficienta si excelenta. Un astfel de standard este ISO 9001, standardul acceptat international pentru sistemele de management al calitatii.

Ce este un sistem de management al calitatii?

Operatiunile organizationale sunt de obicei dictate de idei centrate pe clientii lor. Aceasta include satisfactia si serviciul pentru clienti, precum si nevoia de a oferi produse sau servicii care indeplinesc anumite standarde si cerinte pe care clientii le asteapta.

Un sistem de management al calitatii sau QMS este o compilatie de procese de afaceri diverse, care isi propune sa indeplineasca cerintele clientilor si sa ofere satisfactie clientilor. QMS este o lista formala de proceduri, politici, responsabilitati si obiective organizationale pentru a se asigura ca organizatia este eficienta.

QMS ajuta aspiratiile companiei spre imbunatatirea eficientei si reducerea costurilor, eficientizarea proceselor, crearea de directii la nivelul intregii organizatii pentru angajati si reducerea timpului pierdut, a banilor si a fortei de munca.

Un QMS implementat corect va va ajuta compania sa indeplineasca cerintele organizationale si sa va atinga viziunea, precum si sa va satisfaca clientii indeplinindu-si asteptarile.

Daca va intrebati cine poate obtine rapid un Certificat ISO 9001 la Cel Mai Mic Pret Posibil, ei bine veti afla in randurile care urmeaza, motiv pentru care este indicat sa cititi pana la final.

Cine are nevoie de ISO 9001?

Natura ISO 9001 este de a oferi linii directoare pentru sistemele de gestionare a calitatii care nu sunt specifice niciunei industrii sau categorii de munca unice. Din aceasta cauza, ISO 9001 poate fi utilizat de orice organizatie, din orice industrie.

ISO 9001 este utilizat in prezent de peste 1,5 milioane de organizatii din 191 de tari, iar natura ISO 9001 inseamna ca este inclusa pentru toate dimensiunile organizatiilor. Indiferent daca organizatia dvs. are 2 angajati sau 2 milioane, ISO 9001 va va imbunatati afacerea printr-o abordare de proces si eficienta sporita.

Este important de retinut faptul ca ISO 9001 nu este un produs standard. Nu defineste calitatea produsului. Acesta este un standard bazat pe procese: il folositi pentru a va controla procesele astfel incat produsul final sa atinga rezultatele dorite.

Intelegand natura diversa care implica riscuri si cerintele specifice ale anumitor industrii, ISO 9001 are un grup mic de aplicatii specifice sectorului pentru standard, inclusiv:

 • ISO 13485 – Dispozitive medicale
 • ISO 17582 – Organizatii electorale la toate nivelurile de guvernare
 • ISO 18091 – Administratie locala
 • ISO / TS 22163 – Cerinte de sistem de gestionare a afacerilor pentru organizatiile feroviare
 • ISO / TS 29001 – Industriile petroliere, petrochimice si gaze naturale
 • ISO / IEC 90003 – Inginerie software

Organizatia dvs. ar trebui sa ia in considerare obtinerea certificarii ISO 9001 daca doreste:

 • obtinerea credibilitatii internationale;
 • colaborarea cu furnizorii internationali;
 • imbunatatirea consistentei operatiunilor;
 • imbunatatirea calitatii companiei sau a produsului;
 • cresterea satisfactiei si increderea clientilor;
 • reducerea deseurilor si economisirea banilor.

Cum poate organizatia mea sa devina certificata ISO 9001?

ISO nu ofera in mod direct certificare pentru niciun standard. Dar, daca nu este posibil ca o organizatie sa fie certificata de ISO, cine acorda certificarile?

Organizatiile care doresc sa obtina certificarea iso, trebuie sa solicite serviciile organismelor de certificare ale sistemelor de management ale tertilor, pentru a obtine certificarea pentru un standard ISO.

Care sunt cerintele pentru certificarea ISO 9001?

Inainte ca organizatia dvs. sa poata incepe pasii catre certificare, QMS trebuie sa functioneze. In aceasta etapa, ati putea lua in considerare introducerea unui consultant ISO pentru a va evalua organizatia si pentru a oferi experienta si experienta industriei pentru implementarea sistemului dumneavoastra.

Odata ce sistemul dvs. este pus in functiune si este efectiv, un auditor din cadrul organismului de certificare selectat va efectua un audit din etapa 1 pentru a determina pregatirea dvs. pentru un audit de certificare din etapa 2.

In timpul auditului din etapa 1, organismul dvs. de certificare va examina informatiile documentate ale sistemului dvs. de management, va evalua conditiile specifice organizatiei si va avea o discutie cu angajatii. Auditorul va stabili daca obiectivele, KPI-urile sau aspectele semnificative sunt stabilite si intelese.

Acestia vor examina sfera de aplicare a QMS si vor obtine informatii despre procesele si operatiunile dvs., echipamentele utilizate, nivelurile de control stabilite, precum si cerintele legale sau de reglementare aplicabile.

Auditul din etapa 2 evalueaza implementarea si eficacitatea sistemului de management al organizatiei.

In timpul acestui audit, organismul de certificare va determina gradul de conformitate cu cerintele standardului si va raporta orice neconformitate pe care organizatia va trebui sa o corecteze inainte de eliberarea certificatului de inregistrare. Daca auditul din etapa 2 are succes, sistemul de management al organizatiei va fi certificat.

0 Shares
You May Also Like
Ce este Ethereum

Ce este Ethereum?

Asadar, ce este Ethereum? Analizam una dintre cele mai populare retele blockchain din lume, de la o simpla…