Ce poti face cand cel mic refuza sa poarte sosete si pantofi?

0 Shares
0
0
0

Sunt multi parinti care se plang ca cei mici nu agreeaza ideea de a se incalta si, deseori, cer ajutor in acest sens. Vom vedea care sunt posibilele motive pentru care un copil refuza sa se incalte si cum ar putea proceda parintii pentru a rezolva problema

Motivele care pot determina un copil sa se incalte

Sunt mai multi factori care pot determina un copil sa refuze cu indarjire sa se incalte:

  • Varsta copilului – daca el are deja varsta prescolara, este posibil sa refuze sa se incalte pentru ca, inca, nu stapaneste foarte bine tehnica. Invata-l cum sa procedeze, prezentandu-i tehnica in modul cel mai simplu si cat mai pe intelesul lui. Gaseste o metoda sa il ajuti sa faca diferenta intre pantoful drept si cel stang si cumpara-i incaltari care sa ii faciliteze fixarea pe picior, cum ar fi cele cu bentite cu scai. Daca vrei o pereche de incaltari pe care cel mic sa o adore si sa o incalte usor singur, poti alege o pereche de pantofi Aris.
  • Dizabilitate – Daca cel mic are o intarziere cognitiva sau un handicap diagnosticat cum ar fi tulburarea spectrului de autism, el poate beneficia de ajutor vizual care sa il ajute sa inteleaga de ce trebuie purtate sosete si incaltaminte. Mai mult, un program vizual adecvat poate ajuta copilul sa se organizeze pentru a se pregati singur in cadrul unei rutine zilnice.
  • Probleme senzoriale – Este o problema cu privire la modul in care cel mic simte sosetele sau pantofii in picioare? Poate el este intolerant la o anumita textura, nu agreeaza un anumit sunet, nu se simte confortabil cu un anumit material. Solicita ajutorul unui terapeut ocupational pentru o evaluare completa a procesarii senzoriale si afla ce nu ii place de fapt copilului tau.

Ce pot face parintii pentru a rezolva problema

Iata ce poate face un parinte pentru a depasi situatiile in care un copil refuza sa isi puna sosetele sau pantofii:

  • Intelege problema si recunoaste sentimentele copilului. Probabil ca cel mic refuza sa se incalte ca raspuns emotional la o problema, simtindu-se frustrat de o anumita situatie. Parintele poate privi acest raspuns ca o provocare din partea copilului si poate pune presiune asupra lui, ceea ce va agarava lucrurile. Incearca sa afli ce anume il determina pe micutul tau sa refuze cu indarjire sa se incalte si apoi vezi ce solutie puteti gasi impreuna la acea problema.
  • Verifica piciorusele copilului si pantofii. Poate cel mic refuza sa se incalte pentru ca are o rana sau pantofii nu sunt confortabili pentru el. Parintele ar trebui sa verfice cu atentie piciorusele copilului si incaltamintea, atat pe exterior cat si pe interior.
  • Schimba sosetele sau pantofii. Poate cel mic este deranjat de cusaturile din interior. Parintii pot incerca sa incalte sosetele pe dos, astfel incat cusaturile sa fie in exterior, sau pot cauta sosete fara cusaturi. Daca cel mic prefera un anumit material – de exemplu bumbac in loc de lana – sau sosete mai largi in locul celor stramte – parintii pot tine cont de aceste lucruri cand aleg sosetele pentru cel mic.
  • Verifica periodic daca incaltamintea este potrivita pentru copil. Piciorul copiilor creste foarte repede si, deseori, ii pot lua pe nepregatite pe parinti. Copilul, pur si simplu, refuza sa se incalte pentru ca pantofii il strang si nu ii mai sunt confortabili, dar nu stie sa spuna acest lucru.
0 Shares
You May Also Like