Ce reprezinta cursurile autorizate?

0 Shares
0
0
0

Dupa 1989 in Romania au aparut numeroase firme care se ocupa cu organizarea unor cursuri de calificare, de specializare sau de perfectionare. Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 au aparut un numar mult mai mare de firme de acest gen.

In general, daca vreti sa participati la aceste cursuri, putem spune ca reprezinta un lucru extrem de bun, din mai multe motive. In primul rand, va ajuta sa cunoasteti mai multe despre domeniul de activitate ales si in al doilea rand, vor creste sansele de a obtine un loc de munca mult mai bun sau sa avansati in cariera dumneavoastra profesionala.

Cei mai multi doresc sa participe insa doar la cursuri care sunt autorizate, pentru ca doar acestea pot asigura calitate si prin cunostintele pe care le obtin pot deveni profesionisti intr-un domeniu.

Pentru cei care vor sa urmeze un astfel de curs autorizat, voi incerca sa explic pe scurt ce reprezinta acesta, care sunt avantajele acestuia si nu in ultimul rand cum pot afla daca aceste cursuri sunt realizate de formatori autorizati. Bineinteles ca absolut orice firma poate organiza si numeroase cursuri care nu sunt autorizate de institutiile statului, acest lucru neinsemnand ca sunt ilegale.

Institutia care se ocupa de supravegherea formarii profesionale este Autoritatea Nationala pentru Calificari. Activitatea acestei institutii este reglementata prin lege. Atributiile acestei institutii sunt legate de coordonarea procesului de autorizare a firmelor care se ocupa de formarea profesionala si totodata de elaborarea unor metodologii si instrumente care sunt necesare in cazul formarii profesionale continue.

Toate firmele care se ocupa cu formarea profesionala prin cursuri autorizate trebuie sa fie obligatoriu autorizati de aceasta institutie a statului. Pentru a putea sti care dintre firme sunt autorizate sa desfasoare cursuri de formare profesionala trebuie sa verificati daca acestea sunt inscrise in Registrul National al Furnizorilor Acreditati.

Acesta contine liste cu toate firmele la nivelul fiecarui judet care sunt autorizate sa desfasoare cursuri de formare profesionala. In functie de tipul de curs pe care doriti sa il alegeti veti gasi o lista cu formatori autorizati. Un lucru deosebit de important pe care trebuie sa il retineti este acela ca o autorizatie pentru o firma de formare profesionala este valabila numai patru ani.

O intrebare destul de des intalnita este cea care se refera la obtinerea diplomei in cazul participarii la un curs autorizat. Aceste diplome sunt acreditate de catre Autoritatea Nationala de Calificari, fiind recunoscute de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.

Acesti furnizori de formare profesionala autorizati, sunt obligati sa elibereze certificate dupa absolvirea cursului. Pot fi eliberate certificate de absolvire pentru programe de initiere, perfectionare si specializare si certificate de calificare profesionala. Primele pot fi eliberate la sfarsitul intregului curs sau dupa caz la sfarsitul unui modul, daca programul de formare este structurat in acest mod.

Participarea la aceste cursuri autorizate va va aduce cateva avantaje. In primul rand, va permite sa profesati pe baza acestora, in domeniul in care v-ati pregatit, iar in al doilea rand va va permite dezvoltarea abilitatilor si imbogatirea cunostintelor.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like
Ce este Ethereum

Ce este Ethereum?

Asadar, ce este Ethereum? Analizam una dintre cele mai populare retele blockchain din lume, de la o simpla…