Ce sunt pompele de apa

0 Shares
0
0
0

Pompele de apa sunt masini pentru miscarea apei, acestea joaca un rol fundamental in agricultura, intrucat muta apa de la sursa sa in campuri si culturi. Pompele de apa pot fi utilizate cu multe forme de irigare, cum ar fi picaturi, stropitoare sau cu un furtun.

Exista o gama larga de pompe de apa disponibile, de la simple pompe manuale simple la cele alimentate cu combustibili fosili sau electricitate.

CUM FUNCTIONEAZA POMPELE DE APA?

Pompele de apa pot functiona in cateva moduri diferite, dar in termeni mai simpli, pompele de apa sunt formate din trei parti principale: o intrare, un sistem de pompe si o iesire.

Apa este atrasa in pompa, de catre partea de intrare, iar atunci cand se face o diferenta de presiune in cadrul sistemului de pompare, apa vrea sa se mute dintr-o zona de inalta presiune intr-o zona in care presiunea este scazuta. Acest lucru este folosit cu scopul de a muta apa prin pompa in partea de iesire, intr-un furtun si spre ferma sau rezervorul de apa.

Exista doua tipuri principale de pompe de apa, iar acestea sunt clasificate in functie de modul in care creeaza diferenta de presiune in cadrul sistemului de pompare. Aceste tipuri sunt:

  1. Pompe de apa cu deplasare pozitiva – creeaza o diferenta de presiune prin schimbarea spatiului disponibil (volum) din sistemul pompei. O asemenea pompa are componente cum ar fi pistoane, camere inchise si supape.

Intr-o asemenea pompa, presiunea este scazuta pe partea de intrare care atrage apa in pompa, insa mai api aceasta presiunea este crescuta fortand (deplasand) apa prin partea de iesire a sistemului de pompare.

  1. Pompe de apa centrifugale – aceasta categorie de echipamente foloseste lame rotative, care mai sunt cunoscute sub numele de rotori, care trec energia din rotatia in fluxul de apa cu scopul de a conduce apa prin sistemul de pompare.

Ceva ce au in comun cu aceste pompe este faptul ca au nevoie de energie pentru a putea fi functionale, aceasta energie poate proveni din combustibil sau electricitate sau cu un pic de efort, de la deplasarea manuala a pieselor pompei cu o parghie.

CE DIFERITE POMPE DE APA EXISTA PENTRU FERMIERII MICI?

Exista multe tipuri diferite de pompe de apa disponibile, iar din acest motiv poate fi dificil de facut o aletere. Iata insa cele doua tipuri principale de pompe de apa spre care va puteti indrepta atentia:

Pompele de apa de suprafata sunt pompe care se aseaza sol, in afara apei, si care sunt prevazute cu un furtun din partea de intrare a pompei de apa introduse in apa. Aceste pompe aspira apa pana la sistemul de pompe, dupa care imping apa la ferma ta.

Pompele de apa submersibile sunt introduse in apa. Aceste pompe de apa sunt dotate cu cabluri de alimentare. De mentionat aici este fpatul ca furtunul de iesire atasat la pompa intra si el sub apa, astfel incat aceste sisteme de pompare trebuie sa fie etanse pentru a functiona. Aceste pompe imping apa pana la adancimea pompei pana la ferma ta.

 

0 Shares
You May Also Like