Ce trebuie sa iei in considerare daca vrei sa infiintezi o afacere de familie

0 Shares
0
0
0

Mici afaceri detinute si administrate de o familie iti pot veni in minte atunci cand te gandesti la afaceri de familie, dar stiai ca Walmart, una dintre cele mai mari companii din lume, este de fapt o afacere de familie?

Ca peste tot, sunt aspecte pozitive si negative pe care ar trebui sa le ai in vedere, insa incepem prin a-ti spune ca atata timp cat rolurile de familie in cadrul companiei sunt bine diferentiate, nu ai de ce sa te temi.

Companiile de succes au mai multe aspecte in comun: isi stabilesc ritmurile de lucru, raman concentrate pe obiectivele lor, isi cunosc si isi iau in considerare punctele forte si punctele slabe, sunt persevere si nu-si uita niciodata misiunea si viziunea.

Din acest motiv, in afacerile de familie, afectiunile si emotiile trebuie lasate deoparte pentru a lasa sa domine rationalitatea si eficienta.

Flexibilitate excesiva cu membrii familiei

Ca in orice companie, trebuie sa existe un protocol adecvat care sa includa programe de lucru, planificarea activitatii, executie, control si evaluare.

Faptul ca in echipa ta de lucru exista un membru al familiei nu este un motiv pentru a fi mai flexibil cu el decat cu restul. Aceste tipuri de inconsecvente afecteaza chiar mediul de lucru al restului echipei, generand respingere si demotivare.

Lipsa de organizare

Se arata ca majoritatea intreprinderilor de familie nu reusesc sa realizeze continuitate, crestere si permanenta in timp in a doua si a treia generatie; practic se datoreaza lipsei de seriozitate in conformarea adunarii actionarilor si consiliilor de administratie sau comitete.

Fiecare organizatie trebuie sa aiba o adunare a actionarilor, nu doar pentru ca este ceruta de lege, ci si pentru ca in aceste sedinte sunt luate in considerare aspecte foarte importante pentru viitorul societatii, precum analiza situatiei entitatii, alegerea administratorilor si a altor functionari, stabilirea politicilor financiare precum si a tuturor deciziilor necesare functionarii organizatiei.

Confuzia de rol

Sa stii foarte bine cu cine lucrezi poate fi un lucru pozitiv, dar nu ar trebui sa permiti ca afinitatea normala pe care o simti atunci cand lucrezi cu tatal tau, fratele, varul sau orice membru al familiei tale, sa influenteze luarea deciziilor si rezolvarea conflictelor. Conducerea unei afaceri de familie nu trebuie sa fie diferita de cea a unei afaceri non-familiale.

Ca lider este in puterile tale sa contribui la formarea echipei de lucru pe baza punctelor forte si a punctelor slabe ale acesteia, luand in considerare aspectele necesare nu numai pentru a asigura un mediu armonios, ci si unul eficient. Gadeste-te ca poate acesta nu este cel mai bun moment pentru ca membrul familiei tale sa ocupe functia de manager senior, ci mai degraba este momentul pentru a creste invatand de la cineva cu mai multa experienta in domeniu.

Nu permite ca interesele personale sa prevaleze asupra managementului tau, vei determina doar deteriorarea increderii si a performantei. In calitate de patron, descarca actele necesare de pe Doczilla, deschide-ti un SRL si organizeaza-ti managementul in cel mai bun mod posibil. In calitate de membru – sau viitor membru – al unei afaceri de familie, considera ca joci un rol foarte important in economia tarii tale si a lumii, simte-te mandru si indrazneste sa duci la indeplinire o misiune de succes atat in compania ta, cat si alaturi de familie, aspirand mereu catre mai bine.

0 Shares
You May Also Like
Ce este Ethereum

Ce este Ethereum?

Asadar, ce este Ethereum? Analizam una dintre cele mai populare retele blockchain din lume, de la o simpla…