Ce trebuie sa stiti despre eliminarea treptata a agentului frigorific R-22?

0 Shares
0
0
0

Stiati ca din anii 1970, o uriasa gaura de ozon deasupra Antarcticii se deschide in fiecare primavara? Mai mult, unele zone ale acestei gauri au aratat o epuizare a nivelurilor de ozon cu pana la 65% !

Cercetatorii au descoperit de asemenea, ca gaura a crescut la o dimensiune la fel de mare ca America de Nord. Adica aproximativ 25 de milioane de kilometri patrati! Potrivit oamenilor de stiinta, principalii vinovati sunt clorofluorocarburile (CFC), in special hidroclorofluorocarburile (HCFC). Acestea includ agentul frigorific R-22 folosit de majoritatea aparatelor de aer conditionat de atunci.

Din acest motiv, Agentia pentru Protectia Mediului (EPA) a dispus eliminarea treptata a R-22. Incepand cu 01 ianuarie 2020, este ilegal sa produca sau sa importe majoritatea HCFC-urilor, inclusiv freonul R-22.

Intrebarea este, ce legatura are aceasta interdictie cu dvs. ca utilizator obisnuit de HVAC? Ce este oricum Freonul? Poti sa vezi explicatie pe larg aici, pentru ca vom discuta despre acest subiect pana la finalul articolului.

Ce este agentul frigorific R-22?

R-22 este cea mai comuna forma a substantei chimice HCFC-22, un tip de substanta care epuizeaza ozonul din clasa II. Probabil ca stiti de R-22 prin numele de marca „Freon”. Ca agent frigorific, HCFC-22 este substanta chimica care incalzeste sau raceste aerul pe care il produc sistemele HVAC. Cand acest fluid trece prin partile unitatii HVAC, acesta se transforma fie in lichid, fie in gaz.

Aceste transformari fac ca agentul frigorific sa fie cald sau rece. Aceste modificari fac ca substanta chimica sa absoarba sau sa radieze rapid caldura din aerul care trece. Acesta este modul in care sistemul dvs. HVAC va raceste sau incalzeste casa.

R-22 a fost cel mai frecvent tip de agent frigorific utilizat in echipamentele HVAC pana la 01 ianuarie 2010. In acest moment, APE si-a interzis productia, importul si utilizarea, cu exceptia echipamentelor existente. Adica, daca inca mai aveti un sistem HVAC fabricat inainte de 01 ianuarie 2010, atunci probabil ca foloseste R-22.

Determinarea tipului de agent frigorific pe care il foloseste sistemul dvs. HVAC

Daca nu sunteti sigur de data de fabricatie a unitatii HVAC, verificati eticheta de pe compresor. Acesta este lipita de obicei in afara casei. Eticheta va va spune clar daca foloseste R-22 (HCFC-22) sau R-410A (agentul frigorific utilizat in unitatile mai noi).

Ce se gaseste in magazin pentru proprietarii de case cu aparate de aer conditionat R-22

Interdictia din ianuarie 2010 a permis in continuare productia si utilizarea HCFC-22 pentru unitatile existente. Aceasta exceptie a durat pana la 31 decembrie 2019. Acesta este modul in care proprietarii sistemelor HVAC care foloseau R-22 au putut inca sa-si reincarce unitatile.

Cu toate acestea, incepand cu 01 ianuarie 2020, EPA a interzis complet productia si utilizarea HCFC-22. Sistemele HVAC care inca folosesc R-22 ar trebui sa se bazeze pe aprovizionarea R-22 „reciclat” sau „stocat”.

Daca aveti in continuare o unitate CA R-22, atunci va puteti astepta la costuri mai mari de „reincarcare” a agentului frigorific. La urma urmei, interdictia EPA inseamna ca R-22 va deveni chiar mai rar decat este deja. Aceasta deficienta va creste apoi costul „reincarcarilor” de agent frigorific HVAC.

In majoritatea cazurilor, aparatele de aer conditionat au nevoie de o incarcare de agent frigorific din cauza scurgerilor. Un semn solid ca aveti scurgeri de agent frigorific este daca unitatea de curent alternativ ingheata . Un tehnician HVAC trebuie sa etanseze aceasta scurgere si apoi sa completeze agentul frigorific pentru a face ca reteaua de alimentare sa functioneze din nou. Cu toate acestea, acum cand interdictia R-22 este in vigoare, asteptati-va ca aceasta reparatie HVAC sa fie mai scumpa.

Ce puteti face acum?

A avea o unitate R-22 HVAC nu inseamna automat ca aveti nevoie imediat de un sistem nou. Din nou, legea permite inca utilizarea unor astfel de echipamente. Daca nu puteti inlocui sistemul curent HVAC in acest moment, atunci asigurati-va ca faceti cel putin urmatoarele.

Intretinere regulata HVAC

Puteti preveni scurgerile de agent frigorific in primul rand printr- o intretinere adecvata a HVAC. Multe scurgeri apar din cauza coroziunii, care poate rezulta din acumularea de murdarie si resturi. Curatarea regulata a bobinelor evaporatorului si condensatorului poate ajuta la mentinerea coroziunii la distanta.

Reparatii prompte pentru scurgerile potentiale de agent frigorific

Cand aparatul nu ofera suficient aer rece, cand are bobinele inghetate si sunete ciudate se aud in timpul functionarii aparatului AC, trebuie sa stiti ca acestea toate sunt simptome ale scurgerilor de agent frigorific.

Daca observati aceste probleme HVAC, solicitati unui tehnician HVAC autorizat sa va inspecteze unitatea cat mai curand posibil. Este posibil sa existe doar o mica scurgere pe care tehnicianul o poate etansa si repara.

Reparatiile rapide pot preveni scurgerea unei cantitati mare de agent frigorific R-22. Acest lucru poate ajuta la prelungirea duratei de viata a aparatului dvs. de aer conditionat R-22.

0 Shares
You May Also Like