Codificatorul, cum functioneaza ?

0 Shares
0
0
0

Codificatorul trimite un semnal de raspuns care poate fi utilizat pentru a determina pozitia, numarul, viteza sau directia. Un dispozitiv de control poate utiliza aceste informatii pentru a trimite o comanda pentru o anumita functie. De exemplu:

 • Intr-o aplicatie de taiere personalizata,un codificator cu o roata de masurare spune dispozitivului de control cat material a fost alimentat, astfel incat dispozitivul de control stie cand sa taie.
 • La un observator,codificatoarele spun a care este pozitia unei oglinzi in miscare in furnizarea de informatii de pozitionare.
 • In mufele de ridicare a sinelor de cale ferata,feedback-ul de miscare de precizie este furnizat de codificatoare, astfel incat mufele de ridicare sa se ridice simultan.
 • Intr-un sistem de aplicare a etichetei servo de precizie,semnalul codifcatorului este utilizat pentru a controla timpul si viteza de rotatie .
 • Intr-o aplicatie de imprimare, feedback-ul de la codificator este activat de un cap de imprimare pentru a crea o marca intr-o anumita locatie.
 • Pe o macara mare,codificatoarele montate pe un arbore al motorului ofera informatii de pozitionare, astfel incat macaraua sa stie cand sa ridice sau sa elibereze sarcina.
 • Intr-o aplicatie in care se umplu sticle sau borcane,codificatorul spune masinilor de umplere,  pozitia recipientelor.
 • Intr-un lift, codificatoarele spun controlerului cand liftul a ajuns la podeaua corecta, in pozitia corecta. Adica, feedback-ul de miscare al codificatorului pentru controlerul ascensorului asigura ca usile deschise ale liftului sunt la nivel cu solul. Fara codificatoare, te-ai putea bloca  intr-un lift sau de asemenea usile acestuia nu s-ar deschide la nivelul solului ci mai sus, mai jos.
 • Pe liniile automate de asamblare, codificatoarele ofera feedback de miscare a  robotilor. Pe o linie de asamblare auto, acest lucru ar putea insemna asigurarea ca bratele de sudura robotizate au informatiile potrivite pentru a suda in locurile in care este necesar sa o faca.
 • In orice aplicatie, procesul este acelasi: un numar este generat de codificator si trimis controlerului, care apoi trimite un semnal masinii pentru a efectua o functie.

In multe procese de productie, in aplicatii mobile si in domeniul energiei regenerabile, codificatoarele s-au impus ca senzori eficienti pentru sarcini de pozitionare extrem de precise. Ele transforma miscarile de rotatie in semnale digitale. Codificatoarele Baumer 10102801 functioneaza fara uzura folosind detectie fotoelectrica sau magnetica. Pentru aceasta , au un disc gradat atasat ferm la axa sau un suport magnetic mobil.

Se disting doua tipuri de codificatoare: incrementale si absolute. Codificatoarele incrementale genereaza un numar exact definit de impulsuri pe rotatie. Acestea constituie o masura pentru distanta unghiulara sau liniara parcursa. Codificatoarele absolute, numite si codificatoare unghiulare, atribuie fiecarei pozitii unghiulare au o valoare lipsita de ambiguitate, chiar si pentru mai multe rotatii.

Una din marcile cunoscute de fabricare a codificatoarelor si nu numai , este Baumer. Grupul Baumer este unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de senzori de masurare (distanta, prezenta), codificator, instrumente de masurare (temperatura, presiune) si componente pentru procesarea automata a imaginilor (viziune automata)

Ce sunt codificatoarele industriale?

Codificatoare pentru utilizare usoara sunt utilizate in aplicatii mai orientate catre consumatori, cum ar fi electronice de birou (copiatoare, faxuri si accesorii pentru computer) si echipamente de laborator si medicale. Acestea au medii „prietenoase cu oamenii”, ceea ce inseamna ca conditiile sunt foarte controlate. De asemenea, codificatoarele usoare au performante bune (dar nu exigente) pentru temperatura, soc / vibratii si etansare, cu o viteza mai buna si o precizie ridicata.

Selectia codificatorului industrial acopera toate optiunile tipice:

 • Codificatoare absolute si codificatoare incrementale
 • Codificator optic sau codificator magnetic motoare
 • Arborele gol sau solid intr-o varietate de dimensiuni standard sau conform specificatiilor
 • Rezolutii de pana la 10.000 PPR

In plus, linia de codificatoare industriale Dynapar este proiectata cu o varietate de optiuni, astfel incat un codificator industrial sa poata fi proiectat pentru aplicatia si mediul dvs. specific: 

 • Carcase fara bariere
 • Miscare fara rulmenti
 • Rulmenti cu doua randuri pentru o rezistenta maxima la vibratii / socuri
 • Etansari optionale ale arborelui pentru o protectie si mai buna impotriva contaminantilor
 • Discuri de cod incasabile pe unele versiuni optice
 • Cu codificatoarele industriale absolute, exista si mai multe optiuni:

Pozitionare multi-turn pentru aplicatii care necesita orientare mai mare de 360 ​​° – si toate pozitionarile multiple sunt fara baterii, deoarece codificatorul absolut pastreaza orientarea chiar si atunci cand unitatea este oprita

Proiectarea unui codificator industrial poate fi la fel de unic ca aplicatia care il foloseste. Toate codificatoarele industriale Baumer sunt fabricate folosind o filozofie de fabricatie just-in-time. Aceasta metoda de fabricare la cerere inseamna ca facem fiecare comanda la comanda cu metode de fabricatie adaptabile si slabe – fara risipa nici in material, nici in timp. 

Aceasta adaptabilitate ne face mai usor sa facem comenzi de codificare industriala personalizate, nu doar dimensiuni standard. Daca aveti cerinte unice, putem realiza un codificator industrial conform specificatiilor dvs. in cantitatea de care aveti nevoie – rapid.

0 Shares
You May Also Like